Jawapan - Sejujurnya kalau sebut pasal nasi dagang ni, sya cuma pandai makan jer. Tak pernah praktis buat lagi walaupun dah selalu tgk bonda buat. Setakat buat acar tu terror lah. Plan nak mintak resepi dgn tok wan sebab resepinya diakui antara yg terbest di kg ladang. Tapi dia memandangkan sakit tua sekarang, tak dapat ler nak mintak resepi tu.
Actually byk resepi nasi dagang kat internet. Nampak sama tapi rasanya tak serupa. Sebab GB nak yg betul2 asli, godek punya godek terjumpa resepi klasik ni yg menjadi hidangan di istana. Yg ni untuk dimakan seramai 25 orang. Kalau untuk hidangan dlm 5 orang ke, bajet2 ler byk mana bahan2 nya. 25 bahagikan kepada 5, jawapannya 5. Cuba tanya orang2 tua, diaorang tahu mcm mana nak bahagikan bahan2 ni.
Actually byk resepi nasi dagang kat internet. Nampak sama tapi rasanya tak serupa. Sebab GB nak yg betul2 asli, godek punya godek terjumpa resepi klasik ni yg menjadi hidangan di istana. Yg ni untuk dimakan seramai 25 orang. Kalau untuk hidangan dlm 5 orang ke, bajet2 ler byk mana bahan2 nya. 25 bahagikan kepada 5, jawapannya 5. Cuba tanya orang2 tua, diaorang tahu mcm mana nak bahagikan bahan2 ni.
Err..teringin pulak nak rasa nasi dagang yg cik GB buat..nyummmm
Klik kat gambar untuk pembesaran maksimun atau pergi jer kat SINI
Nota: Kalau ada apa2 yg tak faham, bagitaulah.. Cetong tu maknanya pot/tin. Kat terengganu, ikan tongkol lebih femes dgn nama ikan aya. Sebaiknya guna ikan aya hitam.
ikan aya hitam lg keras isinya ye?huhu...sis tak pernah wat..tak tau
ReplyDeletesuruh je GB masak..
ReplyDeletedia memang terorrrr :D
heheh
sy tak pandai makan nasik dagang
ReplyDeletehm, favourite sye!
ReplyDeletealamakkkk
ReplyDeletemacam mana GB boleh terpikir nak tanya soalan macam cek chun nih???
tapi besok chun dah boleh dapat nasi dage buat bekfes.. wuhuuuu
ooo baru tahu ikan aya tu ikan tongkol..eheehe
ReplyDeletesedappnyee nasi dagang...ya aduiii..saba yus saba...huhu
ReplyDeletewah...dah ada yg minta resipi...bagus nie...
ReplyDeleteterlambat jenguk. sori dan maaf maaf maaf! hihi~
ReplyDeleteterima kasih sgt sebab sudi godekkan resepi ni utk gb. resepi istana ok!
nasi dagang tganu berbeza dari nasi dagang kelantan kan... tapi nak dapat resepi ori tu yg tak sure mana satu. tu pasal better tanya terus dgn org tganu~
tapi kan...err...'keret besar nisan' tu apa?
hopefully sempat buat this weekend. kalau jadi GB taruk gambo kat blog ok.
thank you fiverul!
satu lagi.
ReplyDeletejaga tokwan bebaik ya~
nasi dagang sedap tu...
ReplyDeletedgn ikan tongkol sy suke...
singgah2 la disini
jom kite bergelanggang santai d sini..
http://akutetapaku85.blogspot.com/