Wednesday, July 06, 2011

Bila Aku Tersalah Pergi Kenduri

Actually hari ni aku ketandusan idea nak tulis tentang apa. Dah puas perah otak tapi tak keluar satu idea pun nak tulis pasal sesuatu yang bernas sikit. So, dari biarkan blog ni sunyi baik aku ceritakan pasal kejadian sabtu lepas...

Sebelum ni aku ada citerkan pasal sorang gadis melayu yang aku cuba merisik kabar. Ok, seminggu yang lepas dia menjemput aku ke kenduri kahwin abang dia. Tak kasi kad pun, cuma jemput melalui mulut. Berbunga-bungalah pokok dpn rumah aku bila memikirkan dapat jugak kenal rumah si dia ni akhirnya. 2 hari sebelum kenduri kawin tu, aku cuba confirmkan sekali lagi kat mana rumahnya. Dengan konpiden dia bagitau kat tepi jalan. Kata dia, nampak jer traffic light, terus belok kiri dan rumah dia tak jauh dari situ. Dan paling menyedapkan hati aku bila dia cakap cuma kat rumah dia jer ada kenduri kawin pada hari tu. Yes yes yes....

Tiba hari sabtu, awal2 lagi aku dah bersiap. Nak pergi sorang2 aku malu. Jadi aku ajak sekali sorang kawan yang lebih glamer dipanggil tok batin sbb rupanya iras2 orang asli..kui kui kui. Dengan perasaan happy, aku dan tok batin terus bergerak menuju ke kenduri kawin. Sampai kat traffic light seperti yang diberitahu, aku pun  belok kiri. Ternampaklah deretan kereta motor tepi jalan. Stop!! dah sampai pun. Aku dan kawan mengatur langkah bak seorang pendekar menuju ke khemah yang tersergam indah ditepi rumah. Tak nak buang masa sbb perut dah berkeroncong ni. Sejak pagi tadi aku lom jamah apa2 makanan semata2 nak makan kat rumah awek ni. Aku dan tok batin makan dgn penuh berselera.

Selesai mengenyangkan perut, aku pun keluarkan handphone. Tit tit tit!! aku taip mesej hantar kat gadis tu. Seminit menunggu tapi tak berbalas. Dlm fikiran aku, agaknya dia sibuk kot sbb tu tak keluar rumah. Tak per lah, aku pun x leh tunggu lama sbb nak pi ke pc fair pulak. Time nak angkat kaki, dtg sorang makcik hulurkan 2 bijik cenderahati. Sambil tu dia tanya, "anak ni kawan abang ke?" ishh..bila masa lak aku berkawan dgn si abang ni. "Tak, sya kawan xxx (nama awek tu)". Dia mengangguk sambil senyum. Err..aku rasa pelik jer senyuman makcik ni.

Bila start enjin, terdetik dlm hati aku utk pergi straight, bukan mengikut jalan yg aku lalui tadi. Drive lah aku sampai lah melintasi satu lagi kenduri kawin tak jauh dari kenduri yg aku pergi tadi. Errr..apesal tetiba aku ternampak gambar bunting kawin yg tertera muka abang si awek ni. Aku dah rasa lain macam jer ni. Terus aku amik handphone dan call dia. "Hallo xxx, rumah awak tu kat tepi jalan kan? Ada diletakkan bunting kawin kaler ungu kan?" Kedengaran suara yg merdu menjawab.."Aaahh, yer lah tu. Tu lah rumah saya.."

Adoiii lah!! Dah tadi tu rumah siapa yang aku pergi? Hampeh betol ah.. Hari tu cakap rumah dia jer yang ada kenduri kawin. Tok batin tak habis2 tepuk dahi sambil membebel sbb ni 1st time dlm hidup dia tersalah pergi kenduri kawin. Bukan ko sorang jer, aku pun sama ah.

Bila dah masuk bawah khemah, ternampak kelibat si gadis manis berjalan sopan santun menuju ke arah aku. At last dpt gak jumpa dia. Nak makan perut dah kenyang. Minum air sirap jer lah sambil borak2 dgn dia. Bila ditanya kenapa tak makan, aku cakap dah makan tadi kat kenduri kawin kawan. Kui kui kui.. Takkan lah pulak aku nak bagitau yg aku dah tersalah pergi kenduri tadi.. MALUUUU WOOO!!!!

Sekian, terima kasih!!!

37 comments:

gadisBunga said...

ahah! sama kes dgn saya sabtu lepas. 3 kenduri dalam kawasan yg sama. melilau buat2 tgk signboard nama pengantin.

tapi sayangnya tak tersalah masuk kenduri la pulak. kalau tak..berganda2 kenyangnya. hehehe~

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

aduhh silap rumah?selamat ijaa tak tau.huhuhu.bila sis nak di jemput dpt majlis MH lak?takda apa yg mampu diberi selain mendoakan yg terbaik buat kamu..amin

ikatankasihku said...

malunya beb..
nasib tak minta nasik tambah...hehehe

pasal awek tu, kene ar gamble jer tackle dia..
dia baru ada boyprend, belom pun kawin lg...
sedangkan kapal terbang kat langit pun orang bole rampas...ni kan pulak..
go go go....control macho sikit.. :)

:: Mrs.Eady :: said...

hahahahahahaa......kelakar la ko nik dikkk...

Ayuni said...

pengajaran yg bagus...

Isteri Encek Bard said...

hahahahah mayunyer.. hihihi

MAPPIAU said...

hahahahahahaha baek punyer kaberline. Penah jugak jadi cenggitu, dah baek punyer duduk sekali tanye tuan rumah salah daaaa uhuk.

tapi awak lagi best siap sempat makan lagi kui kui kui

Bidadari Syurga said...

heeeeeeeeeeeeeee... malu-malu.... totop muka.... senyum....

Mak Su said...

malunya ....... sampai tutup muka, hahaha, kelakar

NOOR FATIN said...

patut la makcik tu mcm terkejut aje,. hakhak xpee, dah xsengaja kan. hehe

~Siti Hajar~ said...

tersengih2 sy baca n3 MH kali ni tau, pegi kenduri lagak pendekar tp rupa2nyer silap kenduri kuang3...hehe

Xpe2 lenkali belajar dr kesilapan, sebelum makan jumpa tuan rumah dulu..ekekekekekek..

azwa amani said...

huhuhuhu..lucu plak amani baca tok batin tu.... aduyaii, boleh pula silap rumah ea.. lepas ni, kenduri kawin amani nak suruh tetamu tunjuk kat kahwin, cek betul ke tak..kalu betul baru leh masuk...

deqlis said...

pastunya yg bg souvenir tu senyum jerkk hehe...

lain kali tye dulu siapa pengantin/tuan rumahnyerr yer..hehhh

MataHati @ MH said...

gadisBunga - mula2 mmg rasa kenyang tapi bila tahu salah rumah, terus x terasa apa yg dimakan tadi.. huhu

sis LM - coming soon... tungu kad dari sya lak..

ikatankasihku - hihihi... manusia hanya mampu berusaha sebaik mungkin, takdir jua yg menentukan

MataHati @ MH said...

Mrs.Eady - jgn kasitau kat org lain..huhu

Ayuni - yer yer..lenkali kena minta kad kawin jugak..

isteri Encek Bard - kui kui kui

MataHati @ MH said...

MAPPIAU - burpppp..kenyang.. hahahha. harap tuan rumah halalkan makanan tu...tetete

Bidadari Syurga, Mak Su - mana baldi ni.. nak tutup kepala..huhu

NOOR FATIN - haru biru...

MataHati @ MH said...

Siti Hajar - lenkali kena check betul rumah siapa yg buat kenduri.. huhu

azwa amani - elok kalau bagi pas masuk kat setiap tetamu..hahaha

deqlis - kes terlebih konpiden.. sbb tu boleh tersilap rumah..ihikss

KuNanGKuNanG said...

follow blog ni.

pe salahnye..dapat makan kenduri 2x..he2

maya amir said...

kahakahakhak..sori akak tergelak besar dik..hahahah... mcm ade satu cina salah pegi kenduri kawen akak dulu..buleh die tarik balik sume duit angpow die bagik..chehh!!!

Asrul "iLham" Sany said...

jgn malu sgt, kalau sudah suka, bagitau saja...

baru gentleman

;D

nurHeart said...

hahahahaaa.. :D *takde komen, nak gelak guling2*

kiera'sakura said...

hahahaha... xpe la janji sempat jugak jumpa cik awek idaman kalbu tue.. hihihi

Arfazilah Abka said...

~MH
alamak aii..malu nyaaaa...hahaha...
tapi xpa..yg penting berita dengan cik gadis da semakin positif ya..gud luck!

Fyqa said...

umanggaaiihhh.

KAHKAHKAHKAH








ape kes smpy t'silp ni. msty kebuluq sgt kan. hikkk ;)

♥e'in♥ said...

hahahahaha.. hati b'bunga2 sampai salah g mjls! ;p

MataHati @ MH said...

KuNanGKuNanG - mmg dpt mkn tapi kurang best bila tahu dah tersilap mkn kat tempat yg salah..huhu

maya amir - mujur sya tak jadik mcm cine tu kasi duit byk2 kt ayah pengantin..huhuhu

Asrul "iLham" Sany - kalau jodoh pasti akan terikat jua

MataHati @ MH said...

nurHeart - yer ler.. gelak ler nak gelak pun..hahahaha

kiera'sakura - yes yes dpt jumpa si dia..huhu

Arfazilah Abka - harap semakin positif lepas ni.. :)

MataHati @ MH said...

Fyqa - kes tak sabar2 nak jumpa sama itu budak pompuan..haha

♥e'in♥ - byk sgt bunga sampai x nampak kat mana kenduri sebenar..huhu

Cik TeN10 said...

ahahaha.. yakin je kan.. last2 salah umah.. tp bkn sengaja kn.. xpe2.. agk2 kalau la dia tahu cte sebenar.. ape reaksi gadis manis tu agknya? hihi ^^

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum...


hehehe.. lawak jugak. biasa dengar org salah pi knduri..

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

deeya said...

haaa abestu da mintak halal ke belom nie ? bahaye nie . parah ! hahaha ~

Cik Anita said...

Ya Allah...

malunyaaaaa~kui3

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip tip cuci enjin kereta

Maaf dah lama aku tak ziarah blog ko lahhh... Maaf lah yerrrr...

uihhhhhh salahhh umahhh rupanya.... kadang kalau dah banyak kenduri kawin satu tempat pening wooooo.... keliru yg mana satu rumah yg nak dituju

♥e'in♥ said...

aik.... tade entry bawu ke? huhuhu..

MataHati @ MH said...

Cik TeN10 - harap2 dia x tahu apa yg berlaku. kalau tak, konpem malu nak bertemu muka lepas ni..huhu

BLADE EDGE - wa'alaikumussalam

deeya - harap2 tuan rumah tu halalkan lah...huhu

MataHati @ MH said...

Cik Anita - rasa nak tutup kepala dgn baldi jer..huhu

Afzainizam - terlampau konpiden..sbb tu tersalah rumah

♥e'in♥ - mood menulis dah ke laut.. tunggu ia balik ke darat dulu baru ada entry baru :)

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip pasang audio sound sistem kereta

hahhh tu lahhh jangan over confident beb salah rumah makan free... kenyang perut.... tapi malu gak ... jangan citer kat orang lain....