Monday, May 09, 2011

Aku Terjatuh Hati Lagi Ke?

gambar ehsan dari Google

Kenapa aku taip jatuh hati dan bukan jatuh cinta? Rasanya kalau jatuh cinta dah terlalu ekstrem sangat untuk seorang lelaki yg belum cakap "sya suka awak" or "sya sayang awak" or "i love u". Lelaki seperti aku memang ego untuk mengucapkan kata2 seperti tu sbb aku sendiri tak sure samada aku betul2 suka seseorang itu setulus hati atau tak. Suka ke tak suka..

Dalam usia hampir mencecah 3 series sepatutnya aku dah ada calon isteri tapi sampai sekarang aku masih solo. Nak nyanyi sikit... Dulu aku sendiri, kini masih sendiri, tempuhi hidup ini~ lalalala.. Aku bukanlah terlalu cerewet tapi kebanyakan yg aku jumpa, belum apa2 lagi dah tanya itu ini, mintak itu ini. Pening kepala aku kalau baru kenal-kenal dah mula meminta dibelikan itu ini. Ada yg tanya.."awak pakai kereta apa?". Bila aku jawab kereta buatan malaysia, terus dia buat muka tak berkenan. Apa daa..gila kebesian betul. Yang paling aku reject awal2 pompuan jenis gedik2. Time bergambar bukan main over lagi. Time ajak jalan2, gatal betul nak berpimpin tangan, nak bersandar kat bahu padahal baru jer kenal pun. Meremang bulu roma aku dibuatnya. Shohhh shoohh!! Bukan jenis aku nak melayan kegedikan terlampau ni. Aku tak heran secomel mana pun pompuan2 ni tapi kalau perangainya aku tak berkenan, terus aku cakap..reject.

Berbalik kepada tajuk entry kali ni, aku suka berkawan dengan seorang pompuan ni. Just berkawan kay, not bercinta. Sikap dia pun dah buat hati mana2 lelaki cair. Kalau nak dijadikan pasangan hidup, memang lulus pemeriksaan kastam tanpa sebarang sekatan. Sejuk mata memandang kalau pompuan itu suka merendah diri, sopan santun, patuh kpd halal haram yg ditetapkan dlm agama dan ada rupa sikit2. Siapa bilang gadis melayu tak menawan, tak menarik hati~ lalala...nyanyi lagi. Bila pandang terus dup dap dup dap. Sangat suka aku melihat dia tapi...

Tapi aku ni jenis yg sukakan kebebasan. Bila pikirkan pasal berpasangan, langsung rasa macam akan terantai jer kaki nanti. Walawehhh...kawan2 lain dah beranak pinak, aku masih nak terbang bebas mcm burung. After married, dapat ke aku jalan2 sana sini lagi seperti kelazimannya. Masih ada kah kebebasan selepas kahwin? Bukan ke nak pi kemana-mana mesti bawak pasangan sekali..? Adoooiya..semakin aku pikirkan, semakin banyak persoalan bermain dlm kepala. Agaknya aura kahwin belum datang lagi, sebab tu ler asyik pikir yg negatif jer..

Jadi sekarang ni aku berteka teki dengan perasaan sendiri. Adakah aku betul2 sukakan dia atau perasaan yg datang cuma sekadar persinggahan saja. Kalau lempar buah dadu pun belum tentu akan dapat jawapan. Buat solat sunat istikharah tapi belum mendapat petunjuk. Atau petunjuk itu dah ada tapi aku yg masih belum nampak. Or maybe aku still tak leh lupakan old flame? That's why aku tak leh terima kehadiran org baru. Macam mana kalau aku sunting bunga ditaman itu tapi sekerat jalan, dah rasa tawar dgn perhubungan yg terjalin. Too much question without answers.

Psst.. nurse yg pernah aku ceritakan dulu tu dah berpunya. Mana mungkin utk aku merampas milik orang... never

Dah terlewat ni tapi belum terlambat kan utk mengucapkan Selamat Hari Ibu kepada ibu2 sejati diluar sana. Bagi ku, setiap hari adalah hari ibu. Pengorbanan dan kasih sayang ibu tetap diingati hingga akhir hayat.

44 comments:

Asrul "iLham" Sany said...

agak horror kalau 1st dh tanya cam interview malah lebih terus

♥ Mrs.Eady ♥ said...

jatuh cinta la tu....:)

terpikir-pikir,tertnye-tnye..tercari-cari..ternanti-nanti...:)

gadisBunga said...

istikharah incik...istikharah.. :D

btw: kawen bukan penyekat kebebasan kalau kita faham konsep perkahwinan. kahwin tu bermaksud berkongsi hidup, bukan terkongkong hidup. gb percaya even after marriage, masih perlu diwujudkan ruang peribadi untuk pasangan masing2, bukan share semua benda 100%. respect each other's spaces and insyaAllah everything will be fine.

cakap cam ada pengalaman ada pengalaman je. hahaha!

azzey said...

belum sampai lg jodoh tu...nanti mesti ada punya

Sz said...

ihiksss..
bebas nak keluar ke mana encik fairul?

klu takat p berjumpa kawan2 sesekali ok je kot..takde lah tiap2 malam nak melepak kat kedai kan... takdelah bini nak marah tak tentu pasal nnt..

eehehee...
indah tau hidup berumahtangga ni ...
cepaaaaaat!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

hurm...dah dah besar panjang pun kan,cuma muda sebulan jek dr sis.so..fikir2 kan lah masa depan.selagi kenangan lama menghantui diri,kehidupan akan datang pasti akan sentiasa dihantui .kenangan lama tu blh dikenang tp bkn utk mengganggu langkah kita yg akan datang.walluhua'lam.

Siti Mashitah Saidin said...

insyallah... kita kan da ditetapkan sejak azali.... lambat atau cepat ja...
gud luck!

ain dzaya said...

hihi... takowtny dgn laki camni..
jgn isaw jodoh dah tertulis di l. mahfuz..peribadi kita je yang hanya menentukan spe jodoh kita..gud luck..jaga keperibadian anda..

ainnoraini said...

dah ade bunga2 cinta la tu...
cepat ape nak ditunggu lagi kalau dah ade yg berkenan dihati tu..

naem glizzy said...

istikharah.. best taw alam perkahwinan ni.. [padahal kite belom kawen, tapi dah nak ke arah itu la] hehe..

alexa yussida said...

buat istikharah 3 malam berturut turut..hehe

cuba fikir betol2 n kalo dah ready pinang je terus..:) tak sabar nak makan nasi minyak cik abg sorg nih

NM02 said...

ala, nnt bila yu dah kawen, mesti yu akan cakap, kalu tau la kawen tu best, mesti dari dulu dah kawen. hehehe

nway, selamat mencari cinta

deqlis said...

haha..dlm hati ada taman laa nie..

moga2x di percepatkan tindakan ..

kahwin nie bukan tersekat kebebasan cuma bila dah kahwin tanggungjawab lebih kepada keluarga dan anak2x. Tetapi tidak bermakna hidup tak beerti lagi... sebenarnya dah kahwin lebih rasa lengkap dan deqlis setuju pendapat gadisBUnga...

kahwin perlu kasih sayang...kerana jika ada kasih sayang lahirlah cinta...cinta pada isteri/suami perlu selari dengan cinta PadaNya..insyaAllah rumahtangga aman bahagia dan tidak terasa tersekat kebebasan atau apa2x..

klu bab jalan2x tu bawak jer laa isteri... mcm deqlis mana en hb pergi deqlis akan ikut..mana deqlis nk pergi en hubby mesti ikut... biar mcm belangkas bila dah kahwin.. sebelum kahwin jgn jadi belangkas:-) bahaya..!!:-)
pepun..

selamat hari ibu utk ibu Mata HAti... yezzz hari ibu bukan semalam shj, tetapi setiap masa..ingati ibu bapa kita..call jika tak dpt jumpa.. lepas rindu.. klu mana mak ayah yg pandai IT leh skype atau YM hari2x:))

Ezma FaSham said...

Kalau belum bersedia nak kahwin baik tak yah kahwin lagi. Perkahwinan bukan jalan penyelesaian kepada segala masalah. Tp permulaan kepada kehidupan baru.. Jadi, nak kahwin ni kena betul betul bersedia. Banyak benda kena stabil. Tak semestinya kewangan je nak kena stabil. Hubungan dengan Allah, hubungan dengan bakal isteri, perasaan dengan bakal isteri dan yang penting jgk perasaan dengan diri sendiri. Jangan tipu diri sendiri. Jangan paksa diri kalau belum bersedia nak terima yang baru kalau yang lame belum padam lagi. Kelak pasangan yang teraniaya (bercakap dari pengalaman. Heh!).. ",)

Ape ape pun.. All the best!

nurHeart said...

ehemm.. sbenarnye awk admire kt dia tu, dr mata turun ke hati :)

Zezebel said...

Sabar la...jodoh dtg tak terduga. Kalau dah nak dtg, kita tak kan mampu nak elak...

NaDia CoMaNeCi said...

beri peluang pada hati..andai dah bersedia kau akan tahu nanti..kawen sememangnya penyekat kebebasan kerana ia akan menjadikan anda seorang pengatur masa yg baik..renungkan..hehe

PutriAlam said...

ala..sekali sekala kuar jumpa member takda salah..and paling best kalau fairul jadikan isteri fairul nanti sebagai sahabat utk borak2..jgn sekadar sbagai isteri, tp biarlah lebih dari tu..so, takdalah terkongkong sangat,kan..hehe

Cik Bidadari said...

aduh... kalau tak sure jgn jatuh cinta... kalau nak cuba biar bebetul... kalau terkandas sila letakkan hati wanita itu ditempat yg landai..... itu aja.... n bak kata gadisBunga... istikharah... betterlah...

Idah said...

ooo skrg anda tgh angau laa....ya ke aku dah jatuh hati dgn dia ni....buat tindakan cepat...nanti dikebas orang..mungkin itulah jodoh anda..cepat risik ya..kot2 dah disunting lagi kan.

MataHati @ MH said...

Asrul "iLham" Sany - lagi horror kalau jadi isteri. botak kepala dibuatnya

♥ Mrs.Eady ♥ - syhhh..baru hati yg jatuh. cinta belum jatuh lagi..ehehehe

gadisBunga - thsnks gB sbb sudi sharing pendapat. paling utama kalau berpasangan kelak kena pupuk persefahaman dulu...

sometimes, apa yg kita pandang pun boleh dijadikan pengalaman walaupun belum pernah merasainya.. :)

azzey - betul betul betul.. menanti dan menanti

MataHati @ MH said...

Sz - sya ni suka jalan2 sana sini, suka travel, suka jalan2 cari mkn, suka cuti2 malaysia. kalau dpt bini yg suka merantai kaki, habislah.. tesion tu.. :)

LydiaMiza - susah nak buang kenangan lama walaupun dah sering berusaha utk melenyapkannya. semakin ngin dilupakan, semakin kuat kenangan tu menjengah ingatan

SMS - mekacih mekacih

ain dzaya - tak yah ler takut2.. sya x mkn org.. hee :)

MataHati @ MH said...

ainnoraini - bunga belum ready utk dipetik lagi lah kak ain.. :)

naem glizzy - itulah..semua kwn ckp mcm tu

alexa yussida - sabar menanti.. nasi minyak belum ready lagi tuh

NM02 - ish, betul ke mcm ni. nanti dah kahwin baru sya bagi jawapannya.. heee

MataHati @ MH said...

deqlis - apa yg deqlis tuliskan tu sya akan renung2 kan kembali.. :)

psst..boleh ajar mak cara berYM.. senang nak chat nanti.. :)

Ezma FaSham - betul tu.. byk terjadi kes perpisahan kerana kurang persedian utk menempuh alam perkahwinan

nurHeart - syhh..malu nak ckp :)

Zezebel - u right..tiada siapa boleh mengagak bila jodoh tu akan dtg :)

MataHati @ MH said...

NaDia CoMaNeCi - byk yg sya kena research sebelum kahwin ni...

PutriAlam - ada kebenarannya tu... isteri adalah sahabat, sahabat adalah isteri

Cik Bidadari - itu konfliknya.. takut termainkan perasaan org kalau tetiba hati jadi tawar

kak Idah - tgh berada dipersimpangan dilema.. :)

My Little Diary said...

insyaAllah pasti datang seru utk mendirikan rumahtangga nanti

MataHati @ MH said...

amin

MAPPIAU said...

hehehe setiap perkahwinan perlukan banyak pengorbanan.

dan sebab tula orang selalu kate dalam perkahwinan perlukan give and take :))

mudahan dipermudahkan segala urusan untuk mencari pilihan hati yang sehati dan sejiwa :)) hehehe

ika said...

heheh . sampai masa tibanya waktu , jumpalah yg sesuai . mase tu akan terdetik " inilah bakal isteri aku " . jgn risau . berdoa dan terus berdoa . :)

^pasu bunga^ said...

mungkin belum sampai masa anda dipertemukan dengan si dia~~

*cinta itu 'buta'..sebab tu la kene pimpin tangan..takut jatuh dalam longkang..ngeh..ngeh..ngeh*

**orang buta pon pandai jalan sendiri kalau takde sapa pimpin**

♥e'in♥ said...

tape.. masing2 dh ade jodoh yg ditentukn.. walaupon kite cube elak dr die.. :)

NOOR FATIN said...

aduh ada jugak pmpuan tergedik2 mcm tu >,< sampai tanya pakai kereta apa. hahaha mmg mata duitan. hehe

mana tau ada jodoh kan dgn dia tu. :)

Mak Su said...

maksu suka exora (relevan tak respon ni?) ;p

alexa yussida said...

baiklah..menanti sambil titipkan doa moga jodoh dipertemukan cpt2..keke..kawen masa yus balik msia oki :p bole g jalan tganu tp jgnla masa yus dah stat kije..haa cmne tuh (mcm la org pntg kn)

Gieyana said...
This comment has been removed by the author.
Gieyana said...

nk menetaskan telur kt sini juga lah..

mmg ai admit gegirl skrg mmg memandang kebendaan..but x kesemuanya lah..

sy dulu start kawan dulu ngn hubby..so bila ada keserasian tue br proceed..syukur alhamdulillah, we all punyai citarasa yg sm..

hope MH jumpa kekasih idaman hati k..

eRNi aZiZ said...

cam x caya je memula kenal dah tanye itu ini dan mintak itu ini..silap2 hantaran ye mitok awok 3 dulang je..satu dulang utk kunci kete...satu dulang utk kunci umah banglow..satu dulang lagi utk letak kedit kad supaya die buleh cucuk dan toreh kad tu di mana-mana yg die suke..kalo yg jenis cenggini...saya rela membujang..ngaaaaaaaaaaa

PutriAlam said...

MH: suka baca ur "abaout me"..sama lah kita..huhu.

PutriAlam said...

MH: suka baca ur "abaout me"..sama lah kita..huhu.

Afzainizam said...

Jatuh cinta lagi,
lagi-lagi ku jatuh cinta,
aku jatuh cinta,
kepada setiap wanita
Jatuh cinta lagi,
lagi-lagi ku jatuh cinta,
harus bagaimana,
ku bingung memikirkannya

Layaknya seorang pria ku coba untuk setia,
mencintai satu wanita tetapi aku tak bisa

Dia atau dia, yang harus ku cinta,
aku pusing untuk memilihnya

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
diy bumbung kereta karat

fadlisabri said...

visit here frm Egypt~

http://coretanfadlisabri.blogspot.com/

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
bila blog kena block timbul

diy bumbung kereta karat

~~~~~@@@~~~~~~
Selamat Hari Guru
~~~~~@@@~~~~~~
Wahai guru yang dikasihi,
Engkaulah pelita diri ini,
Menerangi hati nurani,
Moga dirimu dirahmati
~~~~~~~~~~~
Ya Allah peliharalah guruku,
Agar dipimpin terus hambaMu,
Agar terhindar dari Neraka,
Moga dibukakan pintu Syurga
~~~~~~~~~~~
Tak terbalas jasamu
Berkorban jiwa raga
Mendidik anak bangsa
Jadi insan berguna
~~~~~~~~~~~
Keikhlasan di hati
Hulur bakti dan budi
Kau penyambung warisan
Ilmu cahaya hati
~~~~~~~~~~~
Ampunkanlah wahai guruku,
Kesilapan anak-anakmu,
Ku serahkan jiwa ragaku,
Agar terdidik nafsu liarku
~~~~~~~~~~~
Dengan izin Allahu Rabbi,
Engkaulah guru yang sejati,
Engkau bersabar mendidik kami,
Moga dirimu diberkati
~~~~~~~~~~~

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
bila blog kena block timbul

diy bumbung kereta karat

atuh cinta lagi
lagi-lagi ku jatuh cinta
aku jatuh cinta kepada setiap wanita
jatuh cinta lagi
lagi-lagi ku jatuh cinta
harus bagaimana ku ingin memikirkannya

layaknya seorang pria ku coba untuk setia
mencintai satu wanita tetapi aku tak bisa

dia atau dia, yang harus ku cinta
aku pusing untuk memilihnya

Cik Anita said...

eh ade ke pompuan kalo baru kenal2 dah berani touch2 tangan?
haishh..cam pelik je pompuan camtu..hehe.
apa pun, mungkin belum jumpa yg serasi. tu rasa macam nak single je..nanti dah jumpa, hari2 senyum sampai ke telinga... :)