Tuesday, May 31, 2011

Perjalanan Membina Kehidupan Baru

Esok 1st day aku bertugas ditempat baru. Ntah macam2 yg bermain dlm fikiran aku. Negatif dan positif saling berganti. Eantah serasi tak aku kat situ, entah mcm mana penerimaan rakan sekerja baru, entah mcm mana pulak kerenah bos baru, entah berapa lama masa aku ambil utk sesuaikan diri kat tempat baru? Dalam tempoh 10 tahun, ni kali ke 2 aku bertukar tempat kerja. Kali pertama dulu tak lah susah utk aku sesuaikan diri sbb masih ada kawan2 yg bersama2 aku. Tapi kali ni aku seorang diri. Segalanya bergantung kepada diri sendiri. Arr..rindu ah kengkawan kat tempat kerja lama...

Pagi tadi selesai sudah aku buat medical check-up. Alhamdulillah dipermudahkan segala urusan cuma next week kena dtg sekali lagi utk ambil keputusan urine test. Tak sibuk sangat kat klinik hari ni. Yg ramainya cuma ibu mengandung yg datang buat check-up tapi kat ruang bersebelahan. Jadi segala urusan aku tak lah mengambil masa yg lama. Err..cuma comel ah doktor yg buat check gigi aku tadi. Kalau mcm ni nganga mulut lama2 pun aku sanggup. Bila dia suruh dtg lagi next month utk appoinment, yer yer jer aku angguk tanpa segan silu. Hahaha...

Bermulanya kerja baru, aku dah tekad utk membina kehidupan baru yg lebih baik dari semalam. Aku tinggalkan segala sikap buruk. Tiada lagi hasil pendapatan melalui cara tak sepatutnya. Walaupun ada yg kata aku tak berfikir 2x sbb pendapatan kat tempat lama sekali ganda lebih tinggi dari tempat baru tapi apa ku kesah. Aku cari sesuatu yg halal dan diberkati. Aku x nak terikut sikap senior yg menjadi hamba duit sampai berdengki dan bergaduh bila pendapatan bulanan tak setinggi kawan2 yg lain. Jadi keputusan aku mencari kerja lain mmg tepat sekali.

Minggu ni dan 2 minggu seterusnya jadual aku sangat padat. Kay, ada masa nanti aku ceritakan pengalaman kat tempat baru.. 

35 comments:

♥ Frau Reen ♥ said...

blogwalking n selamat bekerja di tmpat baru:)

azwa amani said...

boleh plak ter'suka kat dr gigi tu ek..??? huhuhuhu..selamat bekerja di tempat baru besok

MataHati @ MH said...

♥ Frau Reen ♥ - thanks

amani - what to do.. tersuka dgr suara dia jer...hehe

NURUL AINI NORAZMAN said...

Selamat bekerja okeyh,.=))enjoy

zacky ~786~ said...

selamat berkerja di tmpt baru .. :D

MataHati @ MH said...

NURUL AINI NORAZMAN, zacky 786 - thanks

gadisbunga said...

next month boleh jumpa lagi doktor tu. :D

semoga selamat semuanya kat tempat baru ye. :)

MataHati @ MH said...

yes yes..dpt jumpa..huhu.. mekacih yer gb

deqlis said...

selamat memulakan tugas baru dgn semangat baru...

maya amir said...

niat baik insya Allah akan dipermudahkan..cayolaa cakap den:))

n@m@n said...

semoga success di tempat yang baru!!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahhh nnt cerita pengalaman ka tempat kerja baru ye

MataHati @ MH said...

deqlis, maya amir, n@m@n - terima kasih so much

MataHati @ MH said...

sis LM - insyaallah, nanti sya ceritakan

Arfazilah Abka said...

insyaAllah semuanya akn ok MH..no worries..=)

alexa yussida said...

selamat jalani kerja baru..dunia baru..smgt baru...all the best yaw!

MataHati @ MH said...

Arfazilah Abka, alexa yussida - terima kasih

*Miss Syahnia* said...

dtmpt keje lama jdkn ia sbgai
pnglaman indah..

dan

dtmpt keje baru jdkan ia sbgai
1 ilmu baru

^__^*

Ayuraza said...

betooll..yang penting.. BERKAT..

♥Mrs.Eady♥ said...

selamat berjaya ditempat baru...:)

NM02 said...

selamat memulakan tugas ditempat baru dan azam baru.

mungkin jodoh kamu ditempat baru tu.. hehehe

AnneRaini said...

selamat bekerja di tempat baru...

ainnoraini said...

selamat berkerja dan kerja rajin2 di tempat baru...

Sz said...

eh medical checkup kena skali check gigi ya..ihiksss

NOOR FATIN said...

selamat bekerja di tempat baru! nanti kongsi pengalaman tau ;D

Cik Bidadari said...

adoi... akhirnya entry nie yang ditunggu2... best tak tmpt baru? weeeeeeeeeeeeeeeee gud luck

Asrul "iLham" Sany said...

aku ngah nerbes gak nak menunggu start tempat n editor baru

;D

gud luck on new job, dude

Rash said...

Salam MH~

selamat bekerja di tpt br.. semoga rakan2 sekerja & persekitaran br MH makes u a better person.. insyaallah..

MataHati @ MH said...

terima kasih kepada anda semua diatas ucapan itu.. :)

kak sz - yup..kena check gigi sekali :)

Cik TeN10 said...

wahh dh dpt kerja baru !! alhmdllh.. :) kerja sbg ape ekkk?

MataHati @ MH said...

keje kuli jer...hehe

Anonymous said...

Pretty elеment of content. I simply ѕtumbled upon yοur site and in acсessiоn cаpital to ѕаy thаt I get actually loνеd account youг blog posts.
Αny way I'll be subscribing to your feeds and even I success you get right of entry to persistently fast.

Take a look at my webpage; jakeruston2013.wordpress.com

Anonymous said...

I do not know whether it's just me or if perhaps everybody else encountering issues with your blog. It appears as though some of the text in your content are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them as well? This might be a issue with my browser because I've had this hаppen
pгeviously. Thanks

My site: Johnssoftwarereviews.webs.com

Anonymous said...

Неlpful info. Fortunate me I found уour web site by chance, anԁ
ӏ'm stunned why this twist of fate didn't tοοk place earliеr!

I bookmaгκed іt.

Hаvе a look at mу ρаge .
.. jamestechzone.webs.com
Also see my site > windows 8 promo code free

Anonymous said...

fаntastiс publish, vеry іnformative.
I wonԁer why the oppoѕitе ехperts
of this seсtοr do not notice this. You must prοceed yоuг writing.

I am сοnfiԁеnt, уοu've a huge readers' bаse alrеadу!


Mу ωeb pаge ... http://bobstechblogs.blogspot.com