Wednesday, September 23, 2009

Raya Ke? Ke Tak Raya?

nak kate raye mcm dok raye.. nok kate dok raye tapi hari raye. maner 1 betul ek? tu ler yg aku rasekan. aura raye doh lama hilang. tak der apa2 lagi nok dirayekan. maybe seiring dgn usia yg semakin meningkat ni. kalu dulu budok2 panggil aku abe or abang, sekarang ni dah panggil pakcik, uncle. kalu ada kawan2 pi beraye kat rumah, sure sebelum balik dia akan cakap kat anak2, "pergi salam dgn pakcik dulu".

actually tak buat persiapan mana pun utk raye kali ni. aku just hulur kan duit kat adik dn mak, then ikut suka lah diaorang nak beli apa pun. duit raye pun mak yg standby (kedekut kan aku kali ni). sorry yer anak2, pakcik lupa nak tukar duit kat bank..hehe

tak der apa2 yg istimewa nak diceritakan pasal hari raye tahun ni. selepas solat raye, pi kubur dulu ziarah kubur tok, tok yang dan tok sedara. then pi beraye rumah sedara mara terdekat. lepas zohor dah tersadai kat rumah. tunggu pulak sedara mara membalas kunjungn aku ke rumah diaorang pagi tadi. hari raya ke 2 pun aku just standby kat rumah tunggu sambut kedatangan tetamu. hari ke 3 aku pi kenduri kawin sekejap pastu duk kat rumah sambut tetamu yg tak putus2 datang. eh, ramai betul kan yg kawin time raya ni. kalu kat kampung ni, orang2 tua panggil belaga pusat. huhu

tu jer cerita raya tahun ni. gambar pun amik 2 keping jer..maleh ah nok bergambor banyok2. lagi pun aku rasekan mcm ada sesuatu yg tak lengkap jer setiap kali hari raye sejok 4 tahun kebelakangan ni. aku tahu apa yg tak lengkap tu..tahu sangat. well. ni jer gambar yg sempat di snap..

2 comments:

E.L.I.Z.A said...

selamat hari raya pakcik!

biasa la pakcik, bila dh tua ni,xde la rasa sgt kemeriahan beraya..biar budak² je la beraya..kita tlg tgk je la ekekkek

Mata Hati said...

betul betul betul..ekeke