Tuesday, January 25, 2011

Cerita Tentang Jam Aku

Tengah asyik mengemas bilik, terjumpa balik jam lama yang pernah aku pakai dulu. Ada yang masih elok ada yang sudah rosak. Tengok balik jam ni, teringat kenangan lama sepanjang memakai semua jam ni. Dari zaman sekolah menengah sampai sekarang, dah 8 jenis jam aku pakai. Cuma jenis casio jer ada 2 bijik, selebihnya semuanya berlainan brand. Beli kat mydin ada, present ada dan beli guna duit gaji sendiri pun ada.

  1. Jam tangan ayahanda. Aku sempat pakai setahun semasa di tingkatan 4 sebelum kawan yang jahat pecahkan cermin jam ni
  2. Jam ni dibeli kat mydin pada tahun 1998. Melekat kat tangan sepanjang berada di tingkatan 5. Aku suka jam ni sebab boleh sesuka hati tukar background kat dalam tu
  3. Ini pun jam tangan ayahanda. Aku sempat pakai sekejap jer lepas habis SPM sebelum enjinnya rosak.
  4. Jam ni aku dapat percuma masa beli komputer pertama aku dalam tahun 2001. Jam ni sepasang tapi yang ladies punya tak tahu siapa yang curi
  5. Jam pertama aku beli dengan duit gaji sekitar tahun 2002. Aku suka pakai jam ni sebab tahan lasak dan warna emas tu tak pudar sampai sekarang. Ramai yang sangkakan jam ni hadiah barangan elektronik sebab brand samsung
  6. Present dari someone pada tahun 2005. Jam paling berharga dalam banyak-banyak koleksi jam tangan. Aku ada ceritakan kisah jam ni dalam entry terdahulu.
Jam ni aku beli pada tahun 2008 selepas jam no.6 tu kehabisan bateri. Jam ni khusus untuk memancing ikan sebab ada penunjuk perubahan bulan, data pasang surut air dan waktu ikan makan. Everything ok cuma casing tu dari plastik. Lama kelamaan warna silver tu semakin pudar. Patung tu menyibuk jer nak tumpang populariti jam aku..

Beli pada tahun 2009. Yang ni aku pakai sampai sekarang. Tahan lasak sebab bingkainya dari besi dan cermin kalis calar. Aku beli sebab ada banyak function dan kalis air 100m. Boleh lah dipakai semasa snorkeling atau diving. Paling berat antara semua jam.

Jam loceng pemberian ayahanda. Teman setia aku sepanjang berada ditingkatan 4 dan 5. Nampak kecil tapi bunyinya sampai rumah sebelah boleh dengar. Jam ni lah yang selalu kejutkan aku dari tidur dulu. Selalu setkan loceng berbunyi pada pukul 5.30 pagi. Selepas tutup loceng, sambung tidur balik setengah jam lagi then baru pergi mandi. Sekarang dah berhenti bergerak sebab kehabisan bateri.

Cukuplah satu entry saja hari ni. Busy sikit dengan hal duniawi, pening mencari alasan yang munasabah untuk selamatkan diri aku. Semalam bonda rancak bercerita tentang seorang pegawai perubatan. Cun melecun anak dara ni. Arrrr..tolong lah!! Aku tak der keinginan nak berpasangan lagi. Impian aku baru nak bermula..

46 comments:

ciK mOt ©™ said...

salam MH...
aler, bonda teringin nengok bujangnya nan satu ni berpacaran...
kasilah can kat bonda...

bukakanlah hatimu tu der..
Allah jadikan kita berpasangan...:d

Gieyana said...

jam tangan yg kt dlm2 da kaler merah tue lebeyy kurang cm hb ai punya but dh rosak cerminnya n bcalar gara2 xcident recently. Alamatnya ujung bln ne kena belikan yg br utknya!huhuu

Encik MamaT said...

wah.. banyaknya jam ko... haha... aku ada jam jugak dulu2.. tapi tak biasa pakai jam... hehe..

Cik TeN10 said...

hahaha..abes la..mak awk da bsing da..ha ha ha

fatynn said...

banyak nye jam :D

ainnoraini said...

byknye jam...serupa mcm hubby kak ain suke kumpul jam...

AngahSayang2314 said...

wah banyak gak jam tangan kau kan?? apa pun angah singgah sini 4llow ye...

Ayuni said...

hikhik, bestnye mak cr kn...aper lg....

NOOR FATIN said...

banyak nya jam. huhu. sy ada jugak kumpul2 jam. ada jam yg someone kasi dulu2, yang sy beli couple set, semuanya rosak bila hubungn kami putus. yg skrg pakai jam beli sendiri. huhu

MataHati @ MH said...

ciK mOt - alaa..belum teringin nak berpacaran lagi lah. baru nak start perjalan kejar impian yg satu ni..

insyaallah sampai masa nanti terbuka lah pintu hati ini kalau sudah tersurat

MataHati @ MH said...

Gieyana - yg kaler merah tu berat sikit tapi time pakai mmg selesa.

ok gak beli yg baru..walaupun tak mahal tapi hadiah pemberian dari isteri ttp yg teristimewa buat suami

MataHati @ MH said...

Encik MamaT - boleh ler.. saja nak buat koleksi. at least bila tgk balik am tu, akan teringat kenangan lama..hehe

MataHati @ MH said...

Cik TeN10 - biasalah tu fatin-san.. bising sekejap jer. esok lusa senyap ah tu..hehe

MataHati @ MH said...

fatynn - sikit jer cuma banyak yg dah tak bergerak jarumnya.. ;)

MataHati @ MH said...

ainnoraini - sama minat lah dgn hubby kak ain. bila dah batk dlm koleksi, rasa sayang nak buangkan

MataHati @ MH said...

AngahSayang2314 - bolehlah tahan.. mekasih atas kesudian memfollow blog ni

MataHati @ MH said...

Ayuni - mak rajin carikan tapi jawapannya always No...
belum sampai masa lagi lah walaupun ramai yg dah tanya-tanya bila lagi?

MataHati @ MH said...

NOOR FATIN - jam pun ada perasaan jugak tu. bila tuan dan puannya terpisah, jam dah takder semangat nak survive..hehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

banyaknyer jam...tapikan ,sian bonda..huhu

MataHati @ MH said...

:p

Sham said...

wah banyak koleksi jam...

KizZ said...

Erk..Kiz sampai skang takde pakai jam..dari dulu agi..tak tau nape..hihi..lagi selesa kot rasanya kalau tak pakai..

JP Nurul said...

patung yg dekat jam no.7 tuh cantik....hahaha



bonda tolong cari doctor tuh....jual mahal lak....


ckp kat org jodoh nga doctor, awk tu pon same jer...

bluethunderheart said...

kunjungan perdana
sangat elok rupanya jam nya
salam hangat dari blue

Farhan Zulhusmi said...

banyaknya jam...nak stu leh x???xde jam laj....ade pon jam dinding...tapi xleh lekat kt tangan...hehehhee
teruskan impian anda ye...

SUZIE APAI said...

woo...sgt bagus simpan sumer2...

akak suka tgk org buat koleksi jam..tp spjg life ni, hanya pnh memiliki 2 ketul jam sajor

***jgn ingkar ckp bonda ye dik

MataHati @ MH said...

Sham - sikit jer.. org lain sure lebih banyak lagi

MataHati @ MH said...

KizZ - ada yg suka pakai, ada y tak suka pakai..biasalah tu. mcm sya mmg kena pakai selalu kalai pi mana2 sbb suka tgk masa

MataHati @ MH said...

JP Nurul - tu patung yg adik buat dgn benda mcm tanah liat tu..

tak sama tak sama, awk dah secocok.. nurse vs doctor..
sya tak sekufu.. kuli vs doctor ;p

MataHati @ MH said...

bluethunderheart - itu cuma jam biasa saja pak..

terima kasih ya kerana sudi kunjungi blog ini

MataHati @ MH said...

Farhan Zulhusmi - kalu nak bagi yg tu x boleh lah. sentimental value..
nanti beli yg baru ekk...

MataHati @ MH said...

SUZIE APAI - untuk kenangan masa depan..

sempat lagi nak mulakan koleksi.. sebulan sekali beli satu jam.. setahun dah ada 12 bijik jam ;p

belum ingkar lagi sbb bonda tak keluarkan perintah kahwin dgn pompuan tu..hehe

kakyong said...

Impian apa yg baru bermula ni???
dah ade pilihan hati ya... tu yg buat derk cadangan bonda...

MataHati @ MH said...

keh keh keh..bukan lah kakyong. impian tu tak der sangkut dgn pilihan hati..;P

impian nak majukan diri jer..

n@m@n said...

casio memang best kalau bab² jam ni..otai katakan..ehhe

semoga terbukaklah hatimu ituuuuu..;p

MataHati @ MH said...

yup..best, kualiti dan murah..hehehe

Cempakamelati said...

Oooo ingatkan pompuan jer yang mak ayah bising..lelaki pun sama ya...

MataHati @ MH said...

hehehe..what to do..
tahun ni dah 3 series...
lagilah diaorang duk tanya bila nak berpacaran

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kajang Pak Malau kajang berlipat,
Kajang hamba mengkuang layu,
Dagang Pak Malau dagang bertempat,
Dagang hamba Tumpang lalu

weehhhhh banyak nyerrrr sejarah jam ko ni.... aku tak suka pakai jam tahhhh aku ade alahan sikit kat tangan bila pakai jam tangan.... gatal-gatal lahhh... mungkin aku pakai jam murah kut.... kalau jam mahal mungkin tak kut....

yupppp sesuatu pemberian berkenaan jam membawa maksud yang mendalam.... membawa niat dan harapan moga masa yang ade tak dipersia-siakan untuk masa hadapan lebih berjaya .... thanks ayahhhh kerana memberikan kamu jam tangan dan jam loceng

MataHati @ MH said...

setiap pemberian terlalu berharga walaupun cuma berharga 10 sen. terpulang kepada kita samada mahu menghargainya atau tidak..

sissyira said...

salam

banyaknya jam..

tak ada keinginan untuk berpasangan tidak bermakna tidak boleh berpasangan [betul ntah ayat ni..huhuhu]

MataHati @ MH said...

rasa mcm terbalik jer ayat tu... :p

♥MAMASYAZA♥ said...

bonda dah hint2 soh kawin le tu, nak cucu le tu....hahahahaha

wan nurul hezrina abd halim said...

banyaknyer koleksi jam=)tapi yang last sekalituh ada sentimental value..btul2 nampak cam jam zaman dulu..unik n klasik

MataHati @ MH said...

♥MAMASYAZA♥ - itulah problemnya.. si anak belum ada plan nak kahwin lagi lah..

MataHati @ MH said...

wan nurul hezrina - jam lama tu. dulu kaler kuning air, sekarang dah betul2 kekuningan