Wednesday, May 04, 2011

Kisah Budak Pergi Interbiu

Ketensionan dah hilang sebaik saja bukak mata pagi ni. Dah tak rasa berserabut dlm kepala. Siyes kelmarin rasa blurr sangat sbb pulang dari interbiu, aku terpaksa mengejar masa utk sietelkan 2 lagi urusan penting. Alhamdulillah dpt setelkan jugak sebelum lewat petang. Cuma aku hangin sikit dgn mesin deposit CIMB. Apakejadahnya asyik reject jer wang kertas yg dimasukkan. Ntah tak tahu apa problemnya..

Berbalik kpd citer interbiu kelmarin.. Aku dah war-war kan satu soalan yg membuatkan aku mati kutu. Kay, ramai yg suruh, ce citer ce citer.... Kay, aku nak share lah soalan tu dgn korang semua. Kalau tahu jawapannya, jgn malu segan bagitau jer sbb aku ni bukan bergeliga sgt otaknya. Kecuali bila berada dlm situasi kecemasan baru aku dpt berfikir dgn tajam sikit.

Mula2 masuk bilik interbiu mcm biasalah, kena perkenalkan diri dulu. Semua sekali ada 4 orag penemuduga. Seorang naib canselor, pendaftar, pegawai kanan dan seorg lagi aku tak kenal. Belum habis aku ceritakan serba sikit pasal diri, terus pegawai kanan memotong bertanyakan pengalaman kerja. Then, pendaftar pulak amik bahagian bertanyakan xtvt aku kat kampung, sejauh mana pernglibatan aku dgn persatuan belia. Last soalan dari pendaftar, apa nama jkkk kampung awak? Ah sudah!! aku blupa sekejap nama sebenar jkkk yg bodoh sombong kat kampung tu. Adalah dlm 3-4 saat baru aku teringat nama dia. What to do, kat kampung lebih femes dgn nama gelaran sampai terlupa nama sebenar.

Then tibalah masa utk naib canselor ambil bahagian. Ditanyakan soalan pertama apa bidang tugas jawatan yg aku pohon. Walaupun laju jer aku menjawab tapi dia suruh aku huraikan dgn lebih terperinci tugasan tu. Ok, fine..boleh jer. Then sampailah soalan ke-2 yg memati kutu kan aku. 

Mcm ni lah cara dia bertanya.. "Universiti mengalami masalah terputus bekalan air hingga berlarutan 2 hari lamanya dan menyebabkan student beramai-ramai membuat demontrasi. Waktu itu dah hampir maghrib. Masing2 mambawa sepanduk dan banner mendesak krisis air diselesaikan segera. Usaha utk menenangkan keadaan takkan membawa hasil kerana tahap kemarahan mereka dah tak terkawal lagi. Silap haribulan akan terjadi rusuhan. Oleh kerana awak satu2 nya pegawai yg ada masa tu, apa tindakan patut diambil utk menyelesaikan masalah ni secepat kilat?"

Jawapan pantas yg aku berikan adalah mengambil air dari masjid berdekatan tapi jawapan tu mentah2 ditolak. Sedang aku memerah otak memikirkan jln penyelesaian, naib canselor mencelah sikit. "Kalau awk berjaya menjawab, saya berjanji jawatan ini milik awak". Psiko betul dia ni... Dlm tempoh 10 saat acapkali dia ganggu konsenteransi aku. Finally aku surrender jugak..damn it!!!

Actually dlm fikiran aku ada terbayang pili bomba tapi tak terkeluar kat mulut... Aku x ada experience dlm situsi tegang seperti yg digambarkan. Tak dpt memikirkan jln penyelesaian terbaik. So, korang ada better answer tak utk soalan ni? Share lah..

33 comments:

Sz said...

rumah terbakar panggil bomba!
bomba datang berlumba-lumba...heee

krisis air pun kena panggil bomba gak kan..
bawak air banyak suh student amik wuduk dulu bagi sejuk hati...klu air belum sampai buat tayamum dulu la...hehee


student skrg mmg cepat je nak berdemo yang belum tentu memberi faedah kepada mereka kan..semua perkara boleh diselesaikan secara berhemah :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

kalau kat blog siswi dulu mmg kami ambik dari pili bomba jek..mudah dan cepat.sbb air tu laju kan..tak la juh sgt nak ambik dr masjid..hehe

man yusoef said...

utk jalan jangka pendek...boleh call bomba..sembur air ke, kasi air free ke...time aku kat matrik dulu, pernah kena mcm tu..siap panggil bomba...haha

klu masalah berlarutan...adalah digalakkan supaya dapat CUTI!! HAHAHA

MataHati @ MH said...

Sz - sempat ke tak ekk sbb mati kutu pegawai yg sorang ni nak settlekan masalah. hehehe

MataHati @ MH said...

sis LM - nak jawab mcm tu tapi x terkeluar kat mulut. aiyakkk!!!

MataHati @ MH said...

man yusoef - tak terlintas nak panggil bomba. just ada terpikir pili bomba jer..

deqlis said...

deqlis singgah nie...
huhu x sempat baca...pepun..nanti deqlis dtg balik baca:-)

MataHati @ MH said...

:) ce datang ce datang

~Siti Hajar~ said...

terblurr jgk sy klu bdepan situasi camni,

ermmm..tp tfikir jgk jwpan ni 'mintak Jabatan air @ majlis perbanadaran htr air je'hehe..klu bomba xlogik jgk sbb bomba ambik air dr pili bomba, bukan air siap2 dlm tangki lori tu..

gadisBunga said...

dia psiko je tu!

tapi kan, rasanya bebudak tu takkan merusuh sebab itu tindakan org pendek akal..

er..kan kan?

Siti Mashitah Saidin said...

dia tanya interview cam tuh ka? huis...
bakor ja university tuh... dapat cuti satu sem...
kita rata, wat tanam cili... hahahaha

*gurau jerk

Asrul "iLham" Sany said...

sy ada wat satu trick untuk ilang nerbes kalu ms interview

ambik pin yg tak tajam n tekan kat tapak tangan, jadi rasa nerbes tu akan fokus kat tapak tangan, bukan kat otak...

;D

Cik Anita said...

ouh sebab dia psiko ko tu, tu yg ko pun jadi blurrrr je. hish.

kalau aku pun sebenarnya, tergagap-gagap jugak..hehe

♥MAMASYAZA♥ said...

kalo akak dlm situasi yg sama pun, tobat tak buleh nak jawab, dada dup dap dup dap, ketaq lutut dibuatnya

NOOR FATIN said...

kadang2 bila ada jwapan dalam kepala, kelu pulak sebab neves kan. haha guna pili bomba yg dekat2 la. selain tu bleh amik air kat masjid atau surau. hehe asrama saya selalu xde air dlu. kitorg mandi kat toilet kat kafe. hehe :)

Cik TeN10 said...

dekat magrib? kl nk solat tayammum je lah.. kl nk mand crik air sungai ke.. berenang ramai2..kih3

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
air balang kenduri kahwin

eehhhh lama takl ziarah kat sini lahhhhh kadang soalan yg ditanya tu mengarut... berkerut dahi nak jawab.... sabar ajerr lerrr..

betol tu muda mudi sekarang cepat hot naik darahhh.. kan boleh selesai ncara baik

♥e'in♥ said...

ehem2... jom jenguk my blog.. ade something 4 u.. :)

MataHati @ MH said...

~Siti Hajar~ hihi..serba salah nak bagi jawapan..

MataHati @ MH said...

gadisBunga - sbb psiko tu lah yg membuatkan sya x leh berfikir dgn baik..huhu

SMS - jom kita pi bakor..

Asrul "iLham" Sany - nice trick tu.. leh cuba dlain masa

Cik Anita - kalau lah sya pun boleh psiko dia balik..huhu

MataHati @ MH said...

♥MAMASYAZA♥ - hampir semua yg pi interbiu kat mana2 pun akan rasa mcm tu ;p

NOOR FATIN - knp lah terkelu lidah nak sebut pili bomba masa tu..aiyakkk

Cik TeN10 - tempat tu dekat dgn pantai, suruh jer diaorang pi mandi ramai2 kat pantai tu.. :)

MataHati @ MH said...

Afzainizam - itulah situasi sebenar yg pernah berlaku dulu..

♥e'in♥ - nanti sya pi jenguk

Zezebel said...

Ala...biasalah tu, dorang bagi soalan saja je nak tengok cara kita bercakap...Tapi kat tempat kerja saya, adakalanya mahu sebulan tak ada air. Nasib para pelajar takde yang nak buat rusuhan. Pelajar yg tinggal berdekatan, di galakkan pulang ke rumah masing-masing, manakala bagi pelajar yang jauh dari rumah pula, pihak atasan terpaksa membeli air untuk memenuhkan tangki air.

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

nak sembahyang magrib..tayamum saja encik..tak payah tunggu air..air memang tak de.. kalau ko jawab macam tu..sah sah dia agak ko kaut agama dan alim

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
diy cat spray dashboard kereta

bila temuduga selalunya benda senang tak terfikir tapi kadang tu benda depan mata jawapan dia tak terlintas dalam kepala... jadi bingung sekejap

maya amir said...

takpe..die psiko jek tu..nak tgk kite konpiden ke tak jawab..hehe insya Allah jawatan itu milikmu;)

alexa yussida said...

dah nak dkt maghrib kan?suruh diorg g smayan dlu baru sambung rusuhan..ekke

PutriAlam said...

mak aih soklan..da la mukadimah panjang berjela ye tak..tp sokong jawapan Sz..heheh..waktu zaman2 matrik n Uni dulu mmg femes jgk isu kering kontang aka student tak mandi ni..heheh..

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Selamat Hari Ibu...”Mummy I love You”...
~~~~~~~@@@~~~~~~

tapi selalu aku interview ni yang juri tanya selalu cakap " terima kasih kerana mencuba kita jumpa tahun hadapan" cehhhhh tak guna punya ayat

sissyira said...

salam

soalan dia tu kan.mmg menguji minda, kenapalah tak suruh budak3 yang buat demo tu buat solat hajat ramai-ramai minta hujan.. bila dah hujan, air pun adalah kan...boleh pakai tak jawapan ni...heheh

MAPPIAU said...

halamakkk giler saiko punyer soklan payah sungguh

huhuhu

^pasu bunga^ said...

ngerinya..memang tak terjawap kalau camtu..kekadang jawapan tu ada tapi mulut terkunci..heheh~~

**sapa jurucakap demonstrasi..jom kita pi jabatan bekalan air..mintak dia hantar air 2 lori..kalau dia taknak kita sama2 buat demonstrasi depan opis dia**

zunnur hafiezah said...

rasenyer penah dpt soklan nie msm intebiu dlu..jawapannyer ms tue kan dekat area surau n dh dekat waktu solat, so msuk dlm surau tggu waktu maghrib n laungkan azan.....pstu kalo dh dengr azan x kn nk berdemontrasi lg kot..msty lerr amek wudk, kalo xde air bnyk g cr len bleh buat,....rasulullah pernh bersabda dengan solat hati akan menjdi tenang