Monday, September 12, 2011

One & Only Cerita Hari Raya

Assalamualaikum... Korang sihat walafiat? Sure still dlm mood raya kan? Setiap hari ada jer yg buat open house. Suka suka suka.. Hari2 sepanjang bulan syawal ni boleh mkn satay dan rendang daging. Whatever, makan makan lah jugak. Jgn sampai terlebih makan lak... Kan tak pepasal gedebak gedebuk naik berat badan. Sekilo 2kg tak kisah lah tapi kalau dah sampai tak dapat nak kancing seluar, itu tandanya anda sudah mengumpulkan lemak2 dlm badan. Sekelip mata jer dah berubah.

Sonoknya baca citer raya kengkawan semua. Meh nak citer sikit pasal raya secara ringkas. Tahun ni tak lah best sesangat raya bagi aku. Why? Why? Why?
Batuk batuk sampai nak bersuara pun susah. Raya pertama dan ke 2 aku byk habiskan masa kat rumah jer tunggu org datang. Cuma sekejap jer pergi beraya kat 3-4 buah rumah sanak saudara pada sebelah pagi raya. Then jadi penunggu setia kat rumah. Err..tahun ni aku tak kasi duit raya kat bebudak. Lupa nak tukar duit.. huhuhu (alasan)

 Tapir @ tapai, menu wajib hari raya

 Bergambar dgn adik no.3

Sepupu yg sdg mengira duit raya

Raya ke 3 aku paksakan diri jugak pergi beraya kat rumah kengkawan walaupun masih lom sihat. Kan nanti apa lakss kata diaorang kalau tak pi beraya. Sebelah petangnya aku balik ke rumah sbb nak prepare utk open house keesokan harinya. Letih sehhh duk pacak daging ayam kat lidi utk dibuat satay. Tak tahulah berapa ratus aku memacak satay kali ni. Dekat 500 pucuk adalah agaknya. Biasanya sebelum ni cukup seratus jer aku dah angkat kaki...ngeh ngeh ngeh. Tapi sbb kali ni ayahanda kerja, terpaksalah aku bersengkang mata menghabiskan kerja pacak memacak satay.

Hari raya ke 4, yang ni super duper letih. Start dari pukul 10 pagi sampai 7 petang tetamu tak putus2 datang. Kalau sebelah paginya sanak saudara, sebelah petang pulak kengkawan dan jiran tetangga. Kalu ikutkan hati sumpah tak nak buat dah open house tahun depan tapi bila lihat semua makanan habis dimakan, rasa bersemangat balik nak buat open house utk tahun2 berikutnya. Lagi pun ni lah masanya nak jumpa semua orang. Kalau nak harapkan pi beraya kat setiap rumah, konpem tak larat punya. Menu open house kali ni nasik kapit kuah kacang, satay, mee soto, rojak keling, triffle, chocolate cake dan biskut raya. Kecuali biskut raya, yg lain semuanya sold out.

 Tok wan datang ke open house

Sweet jer budak ni jelirkan lidah kat aku. Rasa nk cubit2 jer pipi dia ni

Hari raya ke 5 dan seterusnya malas aku nak citer sbb dah kena pi keja utk prepare pendaftaran student baru. Oh ya, tahun ni dapat sekeping kad raya dari sorang kawan kat sabah. Mekacih mama aniq


33 comments:

whitecappuccino said...

First time jumpa perkataan "nasi kapit' kat sini..:) ..satay n tapai, sedap!

NM02 said...

ai baru baik demam, baru ada selera nak makan...

Cik TeN10 said...

wahh seronoknye.. bila tengok semua mknana habis mesti hilang rsa letih kn.. puas hati dan seronok bila tengok org menikmati hidangan yg kita sediakan.. tahun ni sy xberpeluang nk beraya and buat open house.. tp next year insyaAllah.. =)

azwa amani said...

nasi kapit tu nasi himpit ke????.... wahhh, seronok kalau open haouse ramai datang kan.. walaupun penat tapi seronok.. :)

kinn said...

kin pun xberaya sangat tahun ni sebab satu family demam. wuwuwuwu

http://sakinahabdul.blogspot.com/2011/09/bermulanya-semester-baru.html

mr.syazwan said...

suka tapai!!

=_=

~Siti Hajar~ said...

lor cianyer xsihat time raya, bikin spoil je kan..tp xpe raya kan sebulan, blh raya lg nih..

Sy blm bt lg open house, planningnyer hr sabtu ni, tgk la camna, dlm hati nk buat tp takut xde org nk wat keja je..huhu

Sz said...

pacak memacak = cucuk mencucuk satay? heee

Bidadari Syurga said...

mcm nasi impitlah yeak...? heeee... apaaaaaa? takda duit raya... camalah kita... lupa tukar juga... hahahahhaha

gadisBunga said...

selamat hari raya! saya baca cerita raya org je. cerita raya sendiri simpan dalam kanera. huhu~

:: Mrs.Eady :: said...

selamat hari raya :)

Afzainizam said...

tapai daun getah ke tuuu... woooo sedapnyerrr... kalu kat johor tapai daun pisang ajerr ... aku suka makan tapai masuk peti ais dulu sejuk2 baru soooodapppp

buat pembaca blog kami
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
Jom Terjah entry terbaru ??
tribunal tuntutan pengguna berkaitan kereta

~Nana 귀여운~ said...

Nasi kapt..macam nasi himpit je maknaya ek? huhu

MataHati @ MH said...

whitecappuccino - nasi kapit tu perkataan femes org teganu

NM02 - nasib kita serupa.

Cik TeN10 - jgn lupa jemput yer.. mana tahu kalau2 dpt singgt kat open house cik teen

MataHati @ MH said...

azwa amani - yer yer.. nasik kapit dan nasik himpit tu saudara kembar seiras.. lagi best bila tgk tetamu berselera jamah makanan

kinn - huu..nasib kita serupa lah kinn. x beraya mana pun thn ni..

mr.syazwan - try mkn dgn eskrim vanilla. lagi best

MataHati @ MH said...

Siti Hajar - raya sya seminggu jer.. pastu dah hilang aura raya..

leh jer kalau mintak tlg sedara mara terdekat membantu. nanti kasik lah upah sikit.. :)

kak Sz - pacak mamacak dan cucuk mencucuk tu bersaudara..huhuhu

MataHati @ MH said...

Bidadari Syurga - actually tu makanan yg sama cuma nama jer yg bertukar mengikut negeri..haha

gadisBunga - nk tunggu gB buat entry pasal raya lakss

Mrs.Eady - camat ari rayer kembali :)

MataHati @ MH said...

Afzainizam - yup yup.. daun getah. tapi kalau takder daun getah, boleh pakai daun jambu laut. tak pun nak senang koje pakai letak dlm plastik kecik jer. pastu di steplerkan

Nana 귀여운 - makanan yg samalah tu. nama jer bertukar sikit..

aziekz said...

hahah,,,lama xsebut nasik kapit,,
heee..berlagak skit sebut nasik himpit,,,pdhal mak@sedara2 sebut nasik kapit..

nasik kapit VS rendang ..mmg PERGH,, :D

hebat la,,,cucuk sate 500,,aku 2 ekor ayam,,,pun rmai2,,tp bla kra2 dapat dalam 600 cucuk,,kra hbat jgak la,,


leh plak tak tkar duit,,,xbagi duit,,mmg ngilak la,,,

MataHati @ MH said...

tapi rasa sebutan nasik kapit lebih best dari nasik himpit. kan kan kan

e.l.i.z.@ said...

kelate pun panggil nasi kapit gok..

siye nyo dio, sakit di hari raya..sib baik la ada jgk masa p beraya

MataHati @ MH said...

aihhh.. yo ko? kita serupo kita serupo..

what to do.. harap2 next year x x lah demam dihari raya

nurHeart said...

byknya menu..! tapai bungkus gitu 1st time tgk, lain negeri lain cara nya ye tak :)

MataHati @ MH said...

BETUL BETUL BETUL

mr.syazwan said...

ice cream vanilla???

erk? new info.. huhu

jom lerr mkn sama2.. haha

Afzainizam said...

EEHHH BARU NI AKU MAKAN TAPAI DAUN GETAH NI MASA KAT CEMOMOI DAN MELAKA .... BERAYA MAKAN TAPAIIIII PERRGGHHH SEDAP BETOIII... SIAP BAWAK BALIK LAgiii nak tunjuk orang kampung pasain tempat aku tapai dalam daun pisang ajerr

-----------------------------------
Salam Hari Malaysia Pada Semua
-----------------------------------

buat pembaca blog kami
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
Jom Terjah entry terbaru ??
tip membeli motorsikal second hand

Ayuni said...

slamat ari raye, sowi bz sesgt, br lps submit report practical, skang nie demam konvo plak...

iKhRam said...

nampaknyer masih dalam mood raya kan? hahaha

Arfazilah Abka said...

~MH
wah, sakan yea open house..hihi
e'eh, ada jugak kad raya yg tidak seberapa tu terselit dalam entri ni..sama2..hihi..janji thn depan jagn lupa tau..thn depan aniq da pandai cakap..heheheh...

MataHati @ MH said...

mr.syazwan - try ler makan...

Afzainizam - mcm mana ekk bungkus tapir dlm daun pisang? x penah tgk lagi sebelum ni..

Ayuni - :)

MataHati @ MH said...

iKhRam - mood raya skrg dah suam-suam kuku jer..

Arfazilah Abka - yer yer ..next year sya kasi duti raya kat aniq..hehe

ct rahani said...

tapai daun getah.. mmg mabeleskan.. :p

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sedapnyer tapai..raya kat sana mmg ada tapai ye?teringat dulu masa mula2 gi ganu LM takut nak mkn tapai tu sbb dlm daun getah.takut mabuk atau keracunan.tp hubby yakinkan br berani.sbb kat johor bungkus dlm daun pisang