Friday, November 12, 2010

Tok Wan Masuk Hospital

Tak sempat nak jenguk blog acap kali sebab sibuk sikit. Tambah pulak nak kena jenguk2 selalu Tok Wan kat hospital.

Sedang aku lena diulit mimpi pagi kelmarin, tetiba tepon berbunyi kring kring kring!! Time tengah syok bermimpi macam ni lah ada gangguan. Belum habis lagi aku nyanyi lagu hindustan sambil berlari2 keliling bukit, dah terjaga.  Mula-mula memang tak nak angkat tapi ringtones yang berbunyi tu memang aku tahu sangat siapa yang call. Memang setiap list nama dalam tepon aku set kan ringtones berbeza. Senang aku nak make sure siapa pemanggil. Mak yang call, bagitau Tok Wan masuk hospital sebab patah tulang peha.

Kesian Tok Wan, patah tulang peha sebab terjatuh dalam bilik air. Sebelum ni ada jugak jatuh beberapa kali tapi cuma tergeliat urat. Tak der lah sampai patah2 macam ni. Tergantung kaki dengan pemberat diletakkan dihujung katil untuk menarik kembali tulang ke posisi asal. Dah tua2 macam Tok Wan ni, tulang pun semakin rapuh. Tok Wan sesekali bila jumpa cucu memang banyak pertanyaan yang keluar dari mulut Tok Wan. Lebih2 lagi cucu dia yang sorang ni, jarang2 sekali berjumpa. Teringat masa kecik2 dulu waktu dalam jagaan Tok Wan. Apa saja cucu dia nak, Tok Wan turutkan. Sayang sangat Tok Wan dengan cucu2 dia walaupun ada masanya terasa macam berat sebelah. Tapi aku tak kisah sbb Tok Wan tetap Tok Wan, satu2 nya nenek aku yang masih hidup.

Kalau dah jumpa Tok Wan ni, 2 soalan jer yang selalu dia tanya. Kerja ok ke? Bila nak kahwin? Arrr...soalan pertama tu aku tak kisah kalau ditanya acap kali tapi soalan ke 2 tu ligat dalam kepala cari jawapan yang memuaskan hati Tok Wan. Tok Wan ni selagi dia tak puas hati selagi tu lah dia tanya. Kalau ikutkan memang aku dah patut kahwin sebab dikalangan sepupu yang sebaya, terlebih atau terkurang umur 2 tahun, semuanya dah kahwin. Nanti lah, belum sampai jodoh lah Tok Wan..

Dalam menziarah Tok Wan, mata aku meliar jugak tercari-cari nurse yang berjaya mengoncangkan hati aku tempoh hari. Tapi tak nampak pun kelibat dia. Maybe cuma sekadar persinggahan..

27 comments:

LyNn HaMzAh said...

moga tok wan cepat sembuh yer...

Encik MamaT said...

semoga tok wan cepat sembuh.. dan semoga tuan rumah dapat nurse prektikel yang cun melecun... haha

kella said...

hehehe.. nak kita carikkan jodoh ke? kita ada sorang adik yang free ni! ( ya ampun.. siap offer lak!)

apa pun, harap tokwan sihat kembali, tahu perasaan itu, kita pun punya sorang je nenek yang masih hidup..

My Little Diary said...

salam
semoga tok wan cepat sembuh,
soklan ke-2 biasa laaa... org tua2 mmg suke tanya soklan cepumas... hehe

miss fiza said...

salam..moga tok wan cepat sembuh..may Allah bless him n u..

Ciklinn said...

semoga tok wan cepat sembuh.... hamboii menyempat tu cari jodoh..

Siti Mashitah Saidin said...

semoga tok wan cepat sembuh ya... aik... sempt lg carik nurse... hehehe

Mata Hati said...

Kak Lynn - moga2 mcm tu lah

Encik Mamat - kak kah kah...lawak ah. bayang dia pun dah tak nampak

kella - ish!! malu ah. saya ni serba kekurangan (tetiba bertukar jadi pemalu) :)

Mata Hati said...

My Little Diary - aah kan. soalan cepu mas mcm tu kena pikir elok2 bila nak jawab..heee

miss fiza - terima kasih

Ciklinn - sambil menyelam sambil minum air, jangan lemas udah ler..huhu

Mata Hati said...

Siti Mashitah Saidin - what to do.. nak pikat adik siti tak boleh sbb org cakap adik ni garang. terpaksa lah beralih arah kat nurse.. hahaha

♥e'in♥ said...

hopefully tok wan cpt sembuh..

Mata Hati said...

♥e'in♥ - itulah harapan semua yang mengenali tok wan

Sharinginfoz said...

semoga tow wan cepat recover

thomas said...

Wah!Mencari nurse?Kalau ada jodoh nanti berjumpalah.

Mata Hati said...

Sharinginfoz - semoga mcm tu lah

Thomas - kalau dah jodoh tak kemana ;)

Shiela Latif said...

semoga tok wan awak cepat sembuh yer....

Mata Hati said...

mekacih...

moklong said...

semoga tok wan cepat sembuh ya...

nn said...

semoga tok wan cepat sembuh...

Mata Hati said...

itulah harapannya...

sweetsal said...

tok wan patah tulang peha?..teringat kt arwah ayah akak, dulu dia pernah patah tulang peha, susah nk sembuh sbb peringkat umur dh tua..akhirnya dia pergi jua..

harap2 tok wan cepat sembuh yer..

Nur Misnan said...

salam.. adalah tuh jodohnya
jgn terburu2..
pesan kat Tok Wan
Jodoh kalau datang lambat
akan dapat yang lebih BAIK..

semoga Tok Wan kamu cepat sembuh
banyakkan bersedekah Al Fatiha pd dia

Mata Hati said...

kak Sal - peringkat usia tua mcm ni mmg susah nak sembuh. lepas ni kena berkerusi roda lah jawabnya

Mata Hati said...

Nur Misnan - terima kasih... tak pernah lupa mendoakan kesihatan tok wan

kakyong said...

semoga tokwan sihat...

kalo tokwan lama2 kat wad tu pun bagus.. mana lah tau, tiba2 muncul suri idaman hati tu...

* kakyong doakan , semoga 'timbul la nurse' yng telah mencuri hati tu... ;)

Mata Hati said...

nurse..huhuhu

Mata Hati said...

♥e'in♥ - thanks