Saturday, December 18, 2010

Nasihat Memilih Calon Isteri

Hari minggu macam ni biasanya tak tahu nak buat apa. Kena pulak hari ni sepanjang hari hujan berangin. Mengikut kaji cuaca, dah nak start musim tengkujuh fasa ke 2. Harap-harap taklah sampai terjadi banjir. Dalam kesejukan berbalut sweater ni, aku nak kongsi tiga nasihat dari orang tua mengenai cara memilih calon isteri. Kepada yang masih bujang trang tang tang tu, maybe boleh jadikan nasihat ini sebagai panduan..kih kih kih!!!

1. Jangan mencari isteri seorang peniaga...
Kerana bimbang kebiasaan aktiviti berniaga akan terbawa-bawa sampai ke malam pengantin. Nanti dia akan selalu cakap "Nak yang macam ini. tak nak yang macam tu!"

2. Jangan mencari isteri seorang jururawat... 
Kerana bimbang kebiasaan tugasan di hospital akan terbawa-bawa sampai ke malam pengantin. Nanti dia akan banyak mengatur dan selalu cakap "Awas! jangan banyak gerak, jangan turun dulu !"

3. Tapi carilah isteri seorang cikgu tadika... 
Kerana kebiasaan gaya mengajar di tadika akan terbawa-bawa sampai ke malam pengantin. Paling tidak pun dia akan cakap "Awas!, hati-hati, lurus ke depan, baguus, ayuh ulangi lagi, pintarrr....."

28 comments:

Ayuni said...

klau camtu smua nk kawin ngan cikgu tadika tp klau yg nurse tu sye setuju...

aima in luv said...

xphm la....
cian kat peniaga n jururawat tw... hehehe

sz | m.s.s said...

ahahaa..
sibbaik kerjayaku bukan tiga2 yang tersebut...ihiks...

Rozuan Ismail said...

haha..no komen..nice info..simple tapi ada makna..huhu

efa said...

hoho no komen...dh kalo tak jd cikgu tadika nk wat cmna plak?hoho

e.l.i.z.@ said...

errrkkk m0m sy nurse..2 adik sy tgh amik nursing

maCy said...

adeh..

Mata Hati said...

Ayuni - yeahh...nak cari cikgu tadika lepas ni.. hua hua hua

aima in luv - keh keh keh..saja jer tu

sz | m.s.s - fuhh selamat..hehehe

Rozuan Ismail - maksud tersirat, cikgu tadika sekarang ramai yg comel2

Mata Hati said...

efa - wat mcm tu lah..hohoho

e.l.i.z.@ - adik no.3 saya pun nurse..^^

maCy - hehehe..

cikmimmie said...

sy bukan yg anda sebutkan tu..hehehehehe

Mata Hati said...

nasib baik. ada chance ada chance..ekekeke

ibuayahdamia said...

hahahaha...ye lah tu kot...sebab saya seorang guru dan peniaga....cam mana tu??

ciK mOt ©™ said...

aler,saya hanya seorang setiausaha...sob sob...

fatin said...

ishk3..kalu cmtu laku r cikgu tadika..haha

Mata Hati said...

ibuayahdamia - yg ni rumit sikit. perlukan kajian mendalam ^^

cik Mot - jgn sedih2 sbb anda sudah berpunya..hehehe

fatin - terhangat dipasaran :p

Ezma FaSham said...

isshh.. jururawat bagus taw... bila sakit senang.. hehehe

Mata Hati said...

yer yer..seram dgn nurse ^^

Solihin Zubir said...

ahahaha.. sengal btol!

iKhRam said...

lepas ni ramai la yg berebutkan cikgu tadika.. hahaha

aNnE said...

wah cikgu tadika jadi pilihan utama..hebat..haha:)

Mata Hati said...

Solihin - :p

iKhRam - aku pun nak jadi cikgu tadika jugak

aNnE - ekekeke^^

Mekar said...

Mula2 baca n3 ni xberapa paham maksudnya. 3X baca baru bengkok sikit kepala den.

www.whitepearl1400.blogspot.com

Mata Hati said...

hanya yang sudah matang dapat memahami maksud disebaliknya :)

Sharinginfoz said...

he he he nak tergelak baca entry ni

alexa yussida said...

apekah..haha

thomas said...

Agak2 kalau isterinya polis macam mana
pulak?

Mata Hati said...

Sharinginfoz - :p

alexa yussida - apa2 jer..hehe

thomas - kalau isterinya polis lagi bahaya.. "Jangan bergerak, angkat tangan, pusing ke belakang..." :)

Iena farina said...

hehehe lawak lah...camner ek klu isteri tu seorg jurutera lak hahaha :)