Sunday, October 17, 2010

Kad Kredit vs Kad Debit (Alliance Bank Debit Mastercard)

zaman teknologi sekarang memberi pelbagai kemudahan kpd pengguna dlm melakukan urusan seharian. contohnya dlm perbelanjaan. ramai diantara kita lebih suka menggunakan kad kredit atau kad debit ketika melakukan urusan pembelian dimana2 premis perniagaan. mudah kan, tak perlu bawa byk duit dlm dompet beg duit. hanya hulurkan kad plastik ni kpd jurujual, urusan jual beli selesai. zaman IT telah membuka 1 lagi ruang untuk urusan jual beli iaitu secara online. duduk kat rumah, pilih barang yg dikehendaki melalui internet, klik klik...selsesai. andaikata tidak mempunyai akaun paypal untuk perbelanjaan secara online, kad kredit atau kad debit adalah best option. apapun kalau perbelanjaan tidak dikawal dgn baik, beban kewangan akan melanda kita. 



antara kad kredit dan kad debit, mana yg lebih menguntungkan? ok, aku terangkan secara ringkas tentang kad kredit dan kad debit.

kad kredit
  • lebih tepat kalau dipanggil kad hutang. tuan punya kad kredit harus membayar kembali setiap pembelian kepada bank tertentu dan pada tarikh tertentu
  • ada limit seberapa banyak duit yg boleh digunakan
  • untuk apply kad ini, haruslah berpendapatan RM1500 ke atas
  • jika tidak bijak menguruskan pembayaran, alamaknya bankrap lah korang
  • pada tahun 1994, hanya terdapat 1.56 juta pemegang kad kredit di negara ini berbanding sekarang sebanyak 6.88 juta. 
  • pada tahun 2003, 25% kes muflis melibatkan pemegang kad kredit
kad debit
  • definisi kad debit mambawa erti 'menolak'
  • setiap pembelian yg dilakukan akan menolak baki wang dari akun simpanan. senang cerita takder duit dlm akaun simpanan, kad ini tak laku
  • sebanyak mana wang dlm akaun simpanan, sebanyak itulah yg kita boleh belanjakan
  • tiada syarat jumlah pendapatan bulanan utk layak memohon kad ini
  • sesiapa saja layak memiliki kad ini termasuk student

aku dah stop guna kad kredit. sekarang aku lebih suka menggunakan kad debit utk urusan perbelanjaan melebihi RM100. actually dlm hal ini, asalkan anda pandai menguruskan perbelanjaan secara berhemah, mana2 kad pun akan memberi kesan positif. tapi berapa ramai penduduk negara ini yg bijak menguruskan kewangan? terlalu sedikit.. mengikut statistik yg dikeluarkan pada tahun 2003, sebanyak 25% kes muflis melibatkan pemegang kad kredit. 


kesedaran pentingnya menguruskan kewangan secara berhemah masih rendah. lebih2 lagi sekarang ini lebih byk urusan perbelanjaan dilakukan secara online. aku tak nak mengata kat orang lain, lebih baik aku merujuk kpd diri sendiri. 2 tahun lepas, aku pernah belanjakan ribuan ringgit dlm sebulan hanya utk melakukan pembelian secara online. membazir kan? that why sekarang aku lebih gemar guna kad debit. tak perlu aku berhutang dgn pihak bank. dan aku pun boleh berjimat cermat. esok2 nak kahwin pulak. lagi banyak duit nak guna. so, kepada yang belum mempunyai kad debit, boleh lah memohon Alliance Bank Debit Mastercard. huk huk, iklan lagi..


15 comments:

Izamir Ridzwan said...

betul tuh.. kad kredit ni hutang jer.. lambat sikit bayar dah naik cas dia.ayah saya pon skrg guna debit card..lebih senang hidup x payah pikir msalah hutang.. credit card just kalau terdesak saja..

baca disini tentang hutang..
http://izamirridzwan.blogspot.com/2010/10/bahagian-22-hutang.html

Aretikz said...

Semua kad sama saja.. Yang penting cara pengurusan kita.. cuma.. kalau dah pakai.. ish3x~

ozzy said...

ramai mengetahui perkara ini tapi kadangkala kad kredit tetap diperlukan terutama saat terdesak..perlu diuruskan dgn baik sekurang2nya ia lebih baik dr meminjam dgn along.

cKyN WaN said...

nanti dah balik malaysia nak mohon kad ni jugak lah kekekeke

sekarang guna kad credit je, alamatnya memang xde la simpanan. duit bayar hutang je.

aishhhh..kena berjimat ni kalo nk kawen awl haha

Mata Hati said...

Izamir Ridzwan - yup..sentiasa kena bayar on time. sbb tu lah bila gaji masuk jer, ramai yg berbaris kat bank. nak bayar kereta lah, rumah lah, bayar kad kredit pun ramai

Mata Hati said...

Aretikz - hmmm..sbb itulah ditekankan perbelanjaan secara berhemah

Mata Hati said...

ozzy - kad kredit sebenarnya utk memudahkan urusan kita seharian. tapi ramai yg menyalahgunakannya utk berbelanja secara berlebihan

Mata Hati said...

cKyN WaN - stay kat luar negara, kad kredit lah option terbaik.. kan kan

kyuubi said...

apa beza kad debit dengan kredit ni? aku masih buta benda ni. belum pandai pegang duit agaknya.. hihi

yahaya said...

saya tak simpan kad kredit langsung.kalau ada susah lagi..asyik nk guna ja..

cKyN WaN said...

memang terbaikkkkkkkkkkkkkkkkkk!
duk umah je lcik2 minggu depan brg dapat. bulan depan makan megi tgu dit scholar hahaha

sweetsal said...

lebih elok kalo tak de kad kredit, kalo ada menyusahkan dan banyak menanggung hutang..hutang kad kredit tak pernah habis..macam2 caj.ph

Mata Hati said...

kyuubi - kad kredit maknanya kita berhutang dgn bank. walaupun duait dlm akaun ciput jer tapi kita boleh berbelanja sebanyak mana yg kita nak slegai kad tu belum expired date. cukup bulan, pi lah bayar balik kat bank

Mata Hati said...

Yahaya, ckyN Wan, Kak Sal - better tak der kad kredit. kepala pun tak pening..kan kan kan

cik zulaikha said...

saya sokong kad debit. at least kita tak terlebih belanje lepas tu terkedek2 nak bayar.