Thursday, September 29, 2011

Ada Apa Dengan Pantang Larang Orang Melayu Lama? Ce kelih, Ce kelih

Sejok zaman mak ayah, tok nenek, tok nyang, tok nyut, tok nyet kita lagi kepercayaan pada pantang larang sangat kuat. Sesetengah pantang larang ni kadang2 tak masuk akal kalau difikirkan secara logik. Sesetengah pantang larang pulak masih praktikal utk di guna pakai walaupun zaman sudah berubah. Meh meh nak share serba sikit pantang larang orang2 melayu lama.

1- Jgn kencing berdiri, nanti punggung dijamah hantu -  Actually tak berselera pun hantu nak jamah punggung korang. Kan lebih sopan kalau kencing duduk. Baru air kencing tak terpercik ke pakaian korang.

2-  Jgn potong kuku waktu malam, nanti dtg sial - Mmg sial pun. Waktu malam penglihatan tak berapa jelas. Kan terpotong sekali dgn isi, tak ke korang meraung.

3-  Jgn mengintai org mandi, nanti mata ketumbit - Mana ada ketumbit. Aku masa budak2 dulu pun acap kali gak mengintai tapi x kena ketumbit pun (opss!!! pecah rahsia). Mmg tak senonoh mengintai org mandi especially pompuan. Haram!!! Kalau dah rasa gatal sesangat, kahwin je lah. Nanti hari2 boleh tgk..free of charge

4- Jgn menyanyi di dapur, nanti kahwin org tua -  Pantang larang ni utk org pompuan jer. Boleh cayer ke? Tapi sekarang bilangan lelaki semakin berkurang. Apa salahnya kahwin org tua kalau dia byk harta..kan kan kan

5- Jgn duduk atas bantal, nanti dapat bisul -  Aku dulu masa kecik2 suka duduk atas bantal. Tapi tak pernah sekali dpt bisul. Korang lak mcm mana? Pernah berbisul kat punggung sbb duduk atas bantal?

6- Jgn bersiul dalam rumah, nanti ular masuk - Pantang larang ni utk bebudak jer. Tak tahu lah boleh percaya ke tak pantang larang ni. Agaknya org2 tua dulu tensen dgn anak2 yg suka bersiul dlm rumah. Bising bising bising.. Sbb tu diciptanya pantang larang ni.

7- Jgn jelir lidah, nanti lidah kena potong - Yg ni pun utk bebudak jugak. Tak senonoh bebudak jelirkan lidah lebih2 lagi kat org yg lebih tua. Tak der adab.

8- Jgn tidur selepas makan, nanti ditindih hantu -  Actually tak der pun hantu nak tindih. Kalau tidur selepas makan tak elok utk proses penghadaman.

9- Jgn makan berlunjur, nanti jadi pemalas -  Bukan ker kalau duduk atau bersila lebih nampak sopan time makan. Tak yah ler nak berlunjur, nanti ada pulak yg tersepak kaki.

10- Jgn makan kepala ikan, nanti jadi bodoh - Rasanya betul kot. Tapi kepala ikan tersangat best dimakan terutamanya kepala ikan merah yg besar. Lebih2 lagi kalau dimasak kari. Fuhh!!! menjilat jari. Siyes tak tipu..

11- Jgn letak pinggang ditapak tangan ketika makan, dikhuatiri akan merampas suami org - Yg ni aku tak sure lah pulak. Org pompuan lebih tahu kot. Ada ke yg rampas suami org sbb selalu mkn mcm tu? ce royak ce royak..

23 comments:

LadyBird said...

yg last tu kan.. sebab takut pinggan terjatuh.. nanti hbis makanan bersepah2 kat lantai.. pernah makan mcm ni time kecik2 dulu.. habis makanan terjatuh.. huhuhu

NM02 said...

baru tahu yg no 11 tu

ikatankasihku said...

jangan makan bertatang, -nanti kawin dengan pendatang..eh ye ke...hahaha

azwa amani said...

huhuhuhu..tak sure lah benda ni betul ke tak...cara org dulu2 nak nasihat kan org muda..

ainnoraini said...

yg no4 tu..dulu2 selalu kene tegur...hihihi...sebenarnye mak2 kite tu takut kalau asyik berangan jer byk benda tak jadi nnt...

ct rahani said...

yg no 4 tu sbb mak takut nasi hangit kalau asyik nyanyi je kt dapo.. hehe..

Cik TeN10 said...

yg no 4 tu.. selalu je nyanyi kt dapur.. nak2 time masak sorg2.. kdg2 siap psang lagu kuat2 pastu ikut nyanyi lagi.. haha tak tau la.. nt tgk la kawin ngn org tua ke muda.. hahahh tp kl leh xnk la yg dh tua bongkok tu.. mmg la kaya harta banyak.. tp taku menjanda awl je.. xnk !! hahaha :D

~Nana 귀여운~ said...

pantang larang org dolu2.....ngarot kot..haha tapi yg no 4, selalu gak la ...masak je mesti nak nyanyi..ahha

mr.syazwan said...

org tua2 ckp tu ada sebabnya la kan

so ko kencing berdiri lg x ni??

haha

aziekz said...

kiasan org dlu2..xnk ckp direct nk jga hati..tp apapun pantang ni...bgus dipraktis..jga adab@sikap kita sebenrnya,,:)

deqlis said...

singgah sebentar....rindu nk bw..tp tak dpt lama seminit dua jer nie..huhu..

pepun..pantang larang nie ada yg ok ada yg tak pun...nanti kita buat pulak pantang larang orang muda..hehe

Arfazilah Abka said...

~MH
ahaa..dia kata ndak pernah bisul dekat punggung walau selalu duduk atas bantal...haaa..jaga2..jgn esok da kena bawak pelampung plak...hehe

gadisBunga said...

jgn makan sambil blogwalking, takut nanti terlebih makan. heheheh!!!

zati embong said...

walaupun bnyk pntang larang,tp sebalik semua 2 nk bgtahu semua 2 mmg x bgus utk di buat O.o

KuNanGKuNanG said...

alamak, yg no 11 tu menakutkan la.xpenah plak dengar sblm ni...sy slalu je mkn ltk pinggn atas tangn...huhu..

Afzainizam said...

Di sebalik pantang larang
tersebut, ada banyak moral dan
motif orang-orang tua dahulu
memberikan teguran secara
tidak langsung dan kenapa
mereka tidak berterus terang
sahaja di dalam menyampaikan
sesuatu larangan.


Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
stesen minyak dan petrol pilihan anda

nurHeart said...

jgn tunjuk jari ke pelangi, nnt jari kudung/bengkok :D

dulu msa kecik2 slalu aje dgr nenek remind byk kali tiap kali nmpak pelangi.. la ni klu nmpak pelangi siap tunjuk2 lg suruh cik alya tgk hehehe.. :D

MataHati @ MH said...

LadyBird - itu ler makna tersirat disebalik peribahasa tu..

NM02 - :)

ikatankasihku - maybe... :)

azwa amani - org tua dulu ada byk trick utk ajar anak2

ainnoraini - betul 3x

MataHati @ MH said...

ct rahani - ooo patut ler.. tapi skrg semakin ramai yg suka nyanyi lagu kat dapur

Cik TeN10 - menjanda awal, nanti leh kawin lagi..huhuhu

Nana 귀여운 - sya pun suka nyanyi kat dapur

mr.syazwan - kencing dudul lorrr

aziekz - yg baik kita jadikan panduan

MataHati @ MH said...

deqlis - terubat rindu bila deqlis sudi komen ...huhu

Arfazilah Abka - tak nak tak nak...huhu

gadisBunga - itu yg sya suka buat...huhu

zati embong - yep.. :)

KuNanGKuNanG - lepas ni kena mkn letak pinggan atas meja pulak

MataHati @ MH said...

Afzainizam - pandaikan org2 tua dulu dlm bab nasihat menasihati

nurHeart - sbb tu dulu masa kecik2 sya x berani langsung tunjuk jari ke arah pelangi.. syanag kat jari2 yg comel ni..huhu

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

pecah bantal tu abis kluar semua kekabu klu asik duk atas bantal tuh..klu nk duk atas bantal cpt2 nikah ye..hehe


uik??mana tajuk aikhirnya kami berpisah jua tu?delete ke?huhu..laju2 nak baca takda pulak

MataHati @ MH said...

sabar sabar.. akan dipublish lepas sya habis BW.. x adil lak sbb u all dtg jengah blog ni tp sya x sempat lagi bls kunjungan u all