Tuesday, December 28, 2010

Lesung Pipit

Siapa yang ada lesung pipit sila angkat kedua belah kaki.. Ada sesiapa tak pernah lihat lesung pipit? Macam mana nak explain ah. Senang-senang macam ni jer lah. Lihat gambar kat bawah tu. Nampak tak kesan lekuk kat pipi perempuan tu. Itulah yang dipanggil lesung pipit.
Kenapa dinamakan lesung pipit. Dulu masa kecik kalau disebut lesung pipit, serta merta terbayang lesung batu dalam fikiran. Lesung batu memang famous satu masa dulu. Peralatan wajib yang mesti ada di dapur ketika itu. Agaknya ada yang dah lupakan macam mana rupa lesung batu. Sekali lagi sila lihat gambar dibawah. Itulah dia lesung batu. Lesung batu ni selalu aku guna untuk tumbuk sambal belacan. Tapi suri rumah sekarang ni lebih senang gunakan blender. Tak payah kerah tenaga nak tumbuk sampai lumat.
Adoillah, kenapa boleh terlajak kepada lesung batu lak ni. Senang cerita, lesung pipit dan lesung batu adalah bersaudara dan saling berkaitan. Tercatat dalam buku teks sejarah sekolah rendah, 500 tahun yang lampau para cendikiawan pening kepala memikirkan nama sesuai untuk diberikan kepada lekuk yang terdapat pada pipi seorang raja. Inilah pertama kali mereka melihatnya dan tidak pernah dilihat sebelum ini. 

Sedang asyik bertelingkah tentang nama yang patut diberikan, tetiba terdengar bunyi ketukan lesung batu di dapur istana. Salah seorang cendikiwan telah mendapat ilham untuk memberikan saja nama lesung kepada lekuk yang terdapat pada pipi rajanya. Untuk mencantikkan lagi nama itu, ditambah perkataan pipit kerana sang raja sangat suka memelihara burung pipit. Akhirnya terciptalah nama lesung pipit. Agaknya nanti KRU berminat tak nak buat filem Hikayat Lesung Pipit?

Actually, aku tak suka lesung pipit yang ada di pipi aku ni. Walaupun orang kata lesung pipit ni pemanis wajah tapi aku rasa macam keperempuanan jer bila ada lesung pipit. Sebab tu aku tak suka senyum melebih-lebih. Asal senyum jer, mesti nampak lesung pipit. Asal nampak lesung pipit jer, mesti waktu senyum. Ish ish ish.. Ada sesiapa nak lesung pipit tak? Lelong lelong...

45 comments:

Izamir Ridzwan said...

ade lusung pipit la comel.. muka nmpk manis..

apezs shah said...

Betul ada lesung pipit la comel. Manis walaupun dia lelaki. Tidak la nmpk sgt mcm perempuanan itu. But thanks atas info ni coz xpernah tahu pon...;)

Sidratul Muntaha said...

lesung pipit ni kecacatan gen ler
huuuhh
bukan pemanis
oto pipi org yg ade lesung pipit ni tak complete

ciK mOt ©™ said...

hehehehe...ce senyum...ce senyum... :p

man yusoef said...

aku ada lesung pipit...tapi sebelah kiri je..hahaha

azwa_amani said...

eleh.....amani ade jugak, biler senym , lesung pipit kat ngn dagu, bukan kat pipi...tu namanya ape plak..lesung dagu..huhuhu.. :)

cik dah ganu kiter said...

comey ape ada lesung pipit..

anak2 idah yg laki tu ada 2-2 belah,yg puang tu sebelah sama cam ma dier..

-iEkA DaRLink- said...

suke sangat tengok orang yg ade lesung pipit. sebab kite tade. huhu..

nuR izyan said...

kite pon ade lesung pipit..huhu...
dedua belah pipi...
suka tengok org ade lesung pipit :)

Iena farina said...

hehehe...lawaklah amani nie...da ker lesung dagu???
anak saya yg sulong ada 2x lesung pipit...ske tgk :)

nurHeart said...

meh mintak lesung pipit tu.. bak sini, nak tempek kt muka my lil girl hehehh.. :D

My Little Diary said...

salam

hahaha... taknaklah lesung pipit... sbb saya dah ada... huhu...

NOOR FATIN said...

fuyoo. lelong lesung pipit. haha

sweetnya lelaki ada lesung pipit :P

L.E.N.S.A-N.A.N.I said...

he3.. xsemestinya ada lesung pipit tu mcm pmpuan.. ianya kn pnyeri muka.. hu3..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh sweetnyer mata hati ada lesung pipit..hehe .LM ada tapi x dalam sangat,cuma sebelah kanan je..hehe.

SUZIE APAI said...

hahahhaaaa....klako...bak mai cini la lesung pipit demo tu...

kwn akak dulu ckp, org de lesung pipit cacat! hhahaaa...tp ade lesung pipit tu kan sweetttt..anugerah Tuhan!

Fiqah Alias said...

lesung pipit nie merupakan satu kecacatan yg comel..heee~ comel jer bler ad lesung pipit...(huhu..puji diri sendiri nie..hek3..)

mama_izz said...

ha'ah betoi2 .. kadang2 orang tuh tak cun tapi biler senyum nampak lesung pipit mak oii manis kemain.. dari tak selera terus berselera.. hahhaa

hidayahnanichoco said...

sy ade belah kanan... belah kiri kenet je

gadisBunga said...

ada lesung pipit best ape. kite suke tgk lah.

azwa_amani said...

ishhh..korag cukup2 lah puji mata hati tu sweet sbb ade lesung pipit....huhuhu :P

JP Nurul said...

eh ada jugak org yg xske ada lesung pipit...
pass kat sy la...^_^


salam kenal~~

Ayuni said...

hm, syukurlah dgn pemberian Allah...you are unique in your own way....

Mata Hati said...

Izamir Ridzwan - manis itu sesuai utk perempuan

apezs shah - ok..sama-sama

Sidratul Muntaha - mcm tu ker..patut ler tarasa tak comel jer lesung pipit ni

cik Mot - cheeseeee^^

Mata Hati said...

man yusoef - ok lah tu..ada ler jugak..hehe

amani - itu dipanggil lesung plastik..hahahaha

cik dah ganu kite - semakin manis ler wajahnya bila ada lesung pipit tu^^

iEkA DaRLink - amik jer yg saya punya.. ;)

Mata Hati said...

nuR izyan - sya x suka lesung pipit kat pipi saya ni

Iena farina - agaknya lesung pipit amani tersilap landing tu..hehehe

nurHeart - amik ler amik ler...

my Little Diary - ;)

Mata Hati said...

NOOR FATIN - sweet mcm gula kapas

L.E.N.S.A-N.A.N.I - hiks...^^

sis LM - kurang sweet lah sis

SUZIE APAI - kalau nak, amik ler...hehe. saya jual murah jer

Mata Hati said...

Fiqah Alias - kecacatan yg comel..ekekeke

mama_izz - ish ish...mcm tu ker? hahaha

hidayahnanichoco - amik ler yg saya punya..hehe

gadisBunga - nasib lah awk tak tgl yg saya punya^^

Mata Hati said...

amani - amik nak ker? nanti saya kasi yg saya punya^^

JP Nurul - salam kenal..kalau nak amik ler

Ayuni - ishh..yer saya bersyukur

MrS. F!zA said...

pnh dgr org ckp lesung pipit tu sbnrnya akibat urat putus..yeke ek.. haihh

Mata Hati said...

ohh mcm tu ker, patut lah melekuk jer kan...errrr

CIK IMAKASIHDANI said...

kecacatan gen tuh,tapi CanteQ..meh la cik ima nk pinjam lesung pipit tuh seminggu bole?hahah...

Mata Hati said...

hahaha...amik ler kalau nak pinjam

CIK IMAKASIHDANI said...

haha..cik ima tringat dlu sllu gurau2 ngn cikgu,mtk lesung ppit die ;p

Mata Hati said...

kalau boleh cabut lesung pipit ni, sure saya bagi kat awak..^^

CIK IMAKASIHDANI said...

klo ley cabut,xyh awk bg,sy cabut sndiri..*sb jeles xde lsung ppit*hahah...

maya amir said...

lamenye tak dtg sini.. kat ofis, blog awak xleh bukak..blog org lain boleh lak.. kat umah, sgtlaa x smpt nak bukak blog..

p/s : in short..saya tadek lesung pipit..haishhh...:)

Mata Hati said...

CIK IMAKASIHDANI - hahaha... dipersilakan cabut

maya amir - ehh, betul ke x leh bukak. misteri nusantara ni.. x best ada lesung pipit. nampak mcm keperempuanan bila senyum ^^

alexa yussida said...

oh cmtu ek wujud namanyaa:P

abg saya panggil telaga buruk..huhu

chekna @ mama ziyad said...

bak sini lesung pipit tu.. dah ada tu xnak plak... rugi tau.. manis je senyum tu bila berlesung pipit..

Mata Hati said...

alexa yussida - telaga buruk? menyeramkan betul :P

chekna@mama ziyad - amik ler amik ler

alexa yussida said...

hehe..abg saya la tuu..pelik2..he said that masa 1st tyme die nmpk dimple sy,masa tu umo 7 tahun if tak silap..kijam kan..serammm abes la:p

Qaseh said...

mak,ayah..adik beradik malah kak ipar saya dan anak2 dia semua ada lesung pipit.kira kami keluarga lesung pipit lah...tapi dalam keluarga tu,sy sorang je takda lesung pipit...sy teringin ada lesung pipit...kira sy yg ganjil sikit

Qaseh said...

mak,ayah..adik beradik malah kak ipar saya dan anak2 dia semua ada lesung pipit.kira kami keluarga lesung pipit lah...tapi dalam keluarga tu,sy sorang je takda lesung pipit...sy teringin ada lesung pipit...kira sy yg ganjil sikit

anak penguin tembam said...

untung la ada lesung pipit .. ^_^
even kekurangan cell di pipi,it look so sweet~~ >_<