Monday, December 05, 2011

Nak Letak Tajuk Apa Ekk?

Untuk entry ni, korang letaklah tajuk apa2 jer yg berkenan di hati kerana penulis kekeringan idea nak taipkan tajuk yg sesuai.

Dah masuk bulan 12, tahun 2011 dah mula tata titi tutu tanda goodbye. Tahun 2012 pulak dah melambai dari jauh utk menyambut kedatangan kita yg masih bernyawa ni. Mcm mana dgn korang semua? dah tercapai apa yg dihajatkan sepanjang tahun ni? Kalau ada yg belum tercapai, boleh foward ke tahun depan laksss.. 

Alhamdulillah.. 2 sasaran aku utk tahun ni dah tercapai. Paling best bila aku dah diserapkan ke jawatan tetap setelah 10 tahun lamanya setia dgn jawatan kontrak. Semoga di tahun baru islam ni akan dimurahkan lagi rezeki aku. Sebut pasal rezeki, teringat aku pada satu tazkirah sempenan maal hijrah 1433H. Kata ustaz, rezeki kita takkan berkurang kalau kita rajin menderma dan membayar zakat. Malahan akan semakin bertambah. Apalah gunanya ada wang berjuta, rumah bertingkat2 dan tanah seluas benua afrika sekalipun kalau kedekut utk menyalurkan duit ke jalan yg dituntut dlm agama. Terlupakah kita, bila pergi menyahut seruan Ilahi esok2, tiada satu pun harta yg akan dibawa bersama ke lubang kubur. Yang setia melekat ditubuh hanya kain kafan dan berumahkan keranda kayu. Jadi sebagai saudara seagama, aku mengajak kawan2 semua dan juga diri ini agar sentiasa bersyukur dgn apa yg ada. Ringan2 kan tangan utk menderma dan tunaikan kewajipan membayar zakat.

Last entry aku ada story pasal kes eksiden aku. Meh sini nak citer sikit detik2 berlakunya eksiden kecil tu. (Sila baca dgn nada bersyair). Tersebutlah kisah suatu petang, aku punyalah lapar sbb belum breakfast & lunch. Dgn perut kosong, aku pun start motor pergi ke kedai runcit tak jauh dari opis. Dah dekat2 sangat nak sampai kat kedai runcit tu tetiba sorang driver van bukak pintu secara tiba2. Konpem aku tak sempat nak elak lalu dgn gaya seorang pejuang takut mati, aku pun terus langgar pintu van tu. Kesudahannya, aku tergolek jatuh atas jalan. 2 batang jari rasa kebas, sekejap jer dah bengkak. Yg aku bengang driver van tu tak tolong pun angkat aku atau motor yg terlentang atas jln. Dah lah x nak tolong, boleh pulak dia tuduh aku bawak laju. Walpak betul ah!! Kalu aku betul2 bawak laju soheh dah tercabut pintu van tu dilanggar aku. Sepatutnya dia ler yg toleh ke belakang dulu sebelum bukak pintu. Nasib perut tgh lapar. So x der energy nak berdebat dgn driver tu. Yg dtg tolong aku cuma 4 org mat bangla yg bekerja kat kedai runcit tu. Balik dari ke dari runcit aku terus ke klinik. Doc ckp ada tulang yg retak tapi kena dtg semula utk x-ray. Lepas amik pil penahan sakit dan ubat sapu, aku pulang semula ke opis sbb kena OT sampai kol 12 mlm. Tamat cerita..

Apa lagi ekk nak story.. Aku amik kesempatan ni utk meminta korang yg biasa terjah ke blog kak Maya agar sudi2 kan diri berdoa agar dia disembuhkan dari penyakit kronik yg dihidapi.

Aku sedang menghitung hari, detik demi detik. Tinggal 11 hari jer lagi.. Boleh tak kalau nak stop perjalanan masa. Tak pun perlahankan jer agar 11 hari bersamaan 11 tahun lamanya... haii


24 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

siannyer MH kemalangan akibat kecuaian org tak fikir akan org lain.moga jari tu cpt sembuh.

apa akan jadi 11 hari lagi?pertambahan usia bkn buat jantung kita terhenti pun..hehe

Miss PIJAOSIX said...

Salam...

ape la agaknya nak jadi lagi 11 hari tu..heee

:: Mrs.Eady :: said...

dah okey ke jari tu?

~Siti Hajar~ said...

Sy nk tlg letak tajuk xpun xtau, nk boh tajuk tazkirah isnin, ada citer xcident, nk boh tajuk malang xberbau ada citer menghitung hari...ermmm senang boh tajuk carca merbalah senang...ekekekekek

Jap nk singgah blog Maya tu..

Sz said...

tajuk "rojak" pun boleh...

insyaAllah sama2 kita doakan kesihatan kak maya ....

Gimi said...

itu pasal la mak saya x bg bw motor...

nasib ada bangla tu tolong...

~Nana BamBam~ said...

tahniah sebab impian tercapai..bab eksiden tuh kesian lah...lain kali sound direct je kat org tuh..dah la buat org kemalangan mcm tuh..hishh..

semoga cepat sembuh yer..amin.

deqlis said...

pejam celik pejam celik dah nak masuk 2012 kan?

tajuk bedal je labu...hehe..

amboi nk mintak invite lisa surihani yer? peminat laa nie??eceh...masa FFM24 hari tu nampak dia..cute sekali...cuma tak sempat snap:-)

gadisBunga said...

tahniah sebab akhirnya jadi pekerja tetap! takziah sebab eksiden tu. dan good luck untuk peristiwa lagi 11 hari tu ye. :)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

tajuk takpelah, bedal je lah! hehe..

alahai, tup tup dh nk msuk 2012 kan?

tu la pasal fifi takut naik motor-,-
moga cepat sembuh!

LadyBird said...

geramnye kt pemandu van tu.. mabuk ke ape..

ke dpt lesen terbang..

kenapa tak report polis?
kurg2 ambik je no van tu..

nurHeart said...

gitu rupe nye cite eksiden tu.. la ni camne jari2 tu? dah ok tak?

insyaallah, always pray for a gud health to her~

iza said...

Assalam..
Salam perkenalan dari Teratak Usang

Uruskan Android Dari Komputer|Teratak Usang

Arfazilah Abka said...

~MH
wah...panjang bebenor..tatau mau summarize kan utk carik tajuk..heheh...happy holiday ya!

Afzainizam said...

uihhhh eksident pulak dahhhh.... mujur tak ada apa apa sangat....

tahniah diserapkan juga menjadi tetap..... rezeki tuuu...

lagi satu 11 hari lagi tu apa yerrr

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
claim insurans motorsikal langgar kereta

♥e'in♥ said...

tajuk yg sesuai : akhir tahun + rezeki + eksiden.. hahaha.. ;p

Afzainizam said...

kita doa kan kak maya sembuh... amin

isshhhh nasib baik bangla tolong ko... sesama insan kena tolong walau berlainan bangsa

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
Convert Enjin Daihatsu YRV

deeya said...

apepun rezeki yg Allah bagi , wajib untuk kita mensyukurinya .. tak rugi apepun melafazkan syukur pada Allah :)

hahaha ! comel jer eksiden cmtu .. errrr sory . terketawa .. terbayang2 plak plot cite eksiden tu . jayat org van tu kan .. bangla gak yg baek . neway , semoga cepat sembuh . hang kan hero :p

peRmaTa_ aGamA said...

bittaufiq wal najah dlm setiap urusan..

psl kmalangan 2,mgkin ada hikmah dsbaliknya..

~ sharing is caring..(^_~) ~

wan nurul hezrina said...

mummy pun pernah excdnt taw..motorlah..keta langgar..kepala ting tong kejap..hikhik

ikatankasihku said...

cinanyer dia ..tp nak buat mcmne, andai dpt ku undur masa..huhuhu..

dah 10 thn kontrak..lamenye, tp berkat kesabaran..akhirnya, dpt gak tetap yer..apa2pon..selamat menghitung hari, detik demi detik... :)

Kella said...

hehehe... tak letak tajuk pun ok je .. hehe...
macam macam perihal dan kejadian kan.. pejam celik dah nak masuk tahun baru pun.. bagusla sekurang kurangnya ada yang tercapai..
tentang kemalangan tu dah ok ke dok lagi?.. semoaga tiada yang berlarutan ya..

oh ya, barang dah siap untuk di pos.. cuma tunggu masa je.. maklumla.. kebelkangan ni sangat la sibuk yang amat.. tak sempat nak berkejar ke pej pos.. insyaAllah.. bakal pos minggu ni ya.. =)

maya amir said...

fairulll..akak baru smpt jenguk sini..hari tu mmg x larat lngsung...terima kasih sbb ingat psl akak & mention my name di sini..tq2x...terharu sungguh rasanya!

laaa..van tu x tolong lngsung?isk x baik sungguh..skang tgn tu cmne? ok dh?harap2 dh ok by now k..

e.l.i.z.@ said...

kuang hajo punye van..sib perut lapa ye hihi kalu tak, mau bertekak kt situ

sy mmg folo blog k.maya huhuuh