Sunday, January 17, 2010

Jalan2 Kat Air Terjun Sekayu

semalam dlm kol 12 t/mlm, ntah termimpi apa kawan aku sorang ni..tetiba terlintas dlm kepala dia ajak aku pi mandi kat air terjun sekayu. hampeh tol.. kay lah, aku ikut jer. lagi pun dah lama aku tak pi sekayu nih. last sekali aku pergi dlm tahun 2001. itu kali pertama aku pi mandi kat situ. nih, after 9 years, baru nak pi balik. padahal jarak sekayu dgn rumah tak sampai 50km pun.

bertolak ke sana dlm kol 9 lebih. before that, pi singgah dulu kat mydin mall. cari makanan. pusing punya pusing, last2 ayam panggang gak yg akan menjadi mangsa santapan kat sekayu nanti. then pi mc'd kejap, pastu baru bergerak ke sekayu. sbb hari ni hari bekerja, tak ramai pun org kat sana. dlm 4-5 org pengunjung jek. tapi oklah suasana lengang mcm ni, boleh landing jer kat mana suka. kalu hari minggu, nak cari tempat landing pun susah. nak salin pakaian lagi lah..penuh jek dgn pengunjung. sekayu dah byk berubah. jauh berbeza mcm dulu. kedudukan chalet2 lebih terususun, nampak baru belaka. cuma yg masih sama, sepanjang jln..dlm 3-4km sebelum sampai kat sekayu, byk sgt periuk api kat atas jln raya. kalu tak pandai elak, meletup ler periuk api tuh.. kereta kwn aku pun dah jadi mangsa tadi. langsung melekat kat cermin kereta. kalu bau wangi ok lah jugak.. ni uwekkkkkk

well, air kat sini tersangatlah jernih. cuma time mandi tuh kena hati2 dgn batu2 yg licin. kan tak pasal2 terseliuh kaki or terhantuk kat batu. naya... utk cerita seterusnya, tgk jek gambar kat bawah.. nak story panjang2 tak pandai ler. ku bukan sasterawan negara, ku bukan seorang penulis berbakat..

air kat sini tak dlm mana tapi arus mmg laju. air kat tingkat atas lagi dlm, 3 meter lebih.. kat atas sana byk berlaku kes lemas.. beware kalu nak pi mandi kat tingkat atas.

 
yg kat depan tuh frust menongeng sbb tak leh mandi sama

 
sejuk giler time ni...

 
peace untuk keamanan

 
gambar ni last week punya. takder kena mengena dgn dgn story kat atas

2 comments:

E.L.I.Z.A said...

lamo nyoh x g sekayu..haitu ma sy oyak sekayu sudah berubah..siap ado chalet lg..betul ko?

Mata Hati said...

betul betul betul...ler ni dan dulu dok serupo. gi ah turun sekayu kalu jln2 kat teganu