Friday, November 26, 2010

Lagu Kita Zaman Budak-Budak Dulu

Korang masih ingat tak lagu masa kita kecik-kecik dulu. Dulu kan banyak lagu rakyat yang biasa kita nyanyi dengan kawan-kawan. Salah satu lagu yang aku suka dengar masa kecik-kecik dulu ialah lagu 'Di Malam Yang Sepi'. Tentu korang pernah nyanyi lagu ni kan. Tapi ada jugak yang dah lupa. Tak per takper, nanti aku refresh balik memory lama. Satu kenangan yang tak boleh aku lupa bila mak selalu nyanyikan lagu ni masa nak dodoikan anaknya. Kadang-kadang mata anakanda tercinta masih lagi terbuka luas, mak dah tertido sebelum sempat habiskan lagu. Ahakss!!

Jom, apa kata di waktu ini kita relekskan fikiran. Stop dulu buat kerja, yang lelaki pun lambat lagi nak pergi solat jumaat. Sementara menunggu waktu keluar untuk lunch ataupun bergerak ke masjid, jom kita ramai-ramai nyanyi lagu ni. Kembalikan nostalgia zaman budak-budak dulu. Aku tak tahu samada budak zaman sekarang tahu tak kewujudan lagu ni. Ini versi yang selalu aku, mak dan kawan-kawan nyanyikan masa dulu.

Di malam yang sepi pi pi
Pak Mat jual topi
Topinya koyak yak yak
Pak Mat jual tempoyak
Tempoyaknya basi si si
Pak Mat jual nasi
Nasinya enak nak nak
Pak Mat jual anak
Anaknya hilang lang lang
Pak Mat jual gelang
Gelangnya patah tah tah
Pak Mat jual getah
Getahnya putus tus tus
Pak Mat terus mampos

Tapi kalau nyanyi lagu ni masa nak main kejar-kejar, ada sedikit lagi tambahan senikata lagu yang dinyanyikan secara beramai-ramai. Masa part ni dinyanyikan, semuanya dah standby nak lari.

Pos apa, Posmen
Men apa, Mentol
Tol, Tolak
Lak apa, Laksa
Sa apa, Sawan,
Wan apa, One Two
Two apa, Two Three
Three apa, Three Four
Four apa, Four Five
Five apa, Five Six
Six apa, Six Seven
Seven Apa, Seven Eight
Eight apa, Eight Nine
Nine apa, Nine Ten
Ten apa, Tembak
Bak apa, Bak Pongg!!!

Sebaik saja kata Pongg!!! bertaburanlah budak-budak lari menyelamatkan diri dari ditangkap oleh pemangsa. Terasa nak kembali ke zaman kanak-kanak balik lah. Indahnya zaman tu, semuanya tentang kegembiraan. Kawan-kawan sepermainan pun ramai.


Oh ya, suami isteri pun boleh nyanyi lagu ni dalam rumah untuk mengeratkan lagi kemesraan. Sebaik jer kata Pongg!!!, terus si isteri lari menyelamatkan diri dari ditangkap oleh suami. Tak pun suami lari, isteri kejar. Tapi kalau anak-anak tengok mesti diaorang hairan. 'Ayah dan mak aku ni dah buang tabiat ke?' Huhuhu..

27 comments:

azwa_amani said...

HUHUHUHUU..lawak laaa kalau men lari2 dah besaw2 ni..huhuhu..tapi serius kiut biler nyanyi lagu ni...hikhikhik :)

alexa yussida said...

taw tak..smpai skrg kite masih nyanyi lagu2 ni..hehe..lagi2 bila tyme nak exam..mud mmg gila tensi..ngn rumet2 join nyanyi..hihi^^

eMMe said...

bak pong ke?
time mE bak duit! tunjuk pistol, cecepat, org tu kene bagi duit
hahahaha....

Ayuni said...

mase tu pnh pk yg lirik lagu tu semua logik ke....hikhik, ms tu bdk2 lg.....thanx 4 reminding me the old time....

hajarus said...

yer.. yer.. hjr still ingat lg lagu ni... mase kecik2 dulu mmg sll la nyanyi... skang ni ade gak nyanyi time dok lyn anak buah main... :)

papabear said...

saya ingat part yg ni:

Air pasang pagi
Surut pukul lima
.
.
.
.
.
Pak Mamat jatuh dalam parit
Cik Aminah ketawa jerit jerit...

(part yg tengah tu tak ingat dah...)

Iena farina said...

Saya pun suka lagu2 rakyat..sbb anak2 sy suka nyanyi....kat taska ada ajar... :)

ozzy said...

salam..

Ada sikit beza dgn tpt saya dgn lagu tu...kami sebut 'tol apa tolak..lak apa laksa ..sa apa sepak '..
tapi mmg seronok zaman kanak2 dulu ..kreatif.

DaHLia said...

paling xleh lupa men pepsi cola...
then ada lagu yang naik ketapi, siram pokok bunga..mcm mana ek lagu nyer

Jom Baca Entry Dahlia: Jumlah Pendapatan dari Nuffnang

nn said...

hehehehe...
lama xdgr lagu nih...
anak2 saye xboleh nyanyi lagu yg pelik2...kang banyak tanya...jenuh pulak nak menjawab...hahahaha

aima in luv said...

bestnya... rndu zaman kecik2 dlu...
ngeee
tapi x penah lak dgr lagu 2...

kella said...

ohh... suka suka! memang mangimbas kenangan lalu sungguh! hehe..

tapi versi kita sambung panjang lagi, getahnya putus tu tak mampus lagi.. masih ada sambung...

*luv Syahnia* said...

teringt plak time kcik2
tp tak prnah plak smpai
PONGGG tu...

wan nurul hezrina abd halim said...

lagu2 tuh namanya lagu tradisi..mummypun ada nyanyi kt merah lagu tuh..hehe kira kalau amalkan awet muda.hehe

ibuayahdamia said...

kak ayu ingat lagi lagu,
police entry, one to jaga,
police mati pencuri jaga..

yg sekarang ajar anak2...
tom tom tumbuk, tom tumbuk ayah didik..
pecah sebijik pecah semua...hehe

Mata Hati said...

amani - nanti ajak abe tersayang nanyi lagu ni ekk. pastu kejar-kejar keliling upsi!!! hehehe

alexa yussida - boleh kendurkan stress kalu nyanyi lagu-lagu mcm ni :)

eMMe - banyak versi..yang penting lagu ni mmg utk happy :)

azwa_amani said...

uishh..xnak laaaaa... :P

Mata Hati said...

Ayuni - tak kisah logik atau tak masa tu, yang penting boleh bergembira dgn kawan2.. sama-sama

hajarus - ada adegan kena kejar dgn anak buah tak? huhuhu

papabear - nak sambung sikit...
air pasang pagi surut pukul 5
nyonya bangun pagi siram pokok bunga
pokok bunga melot tanam tepi kolam
itik bertelor ayam mengeram
cik baba jatuh dalam parit
cik aminah ketawa jerit-jerit

amira said...

ooo...memang laki bini pon nyanyi lagu ni ke? sumpah tak tahu!

Mata Hati said...

Iena farina - elok kalau diajar lagu2 tradisi ni kat anak2. menghiburkan

ozzy - betullah tu, tol apa, tolak :)

Dahlia - ada banyak lagu kanak-kanak yg seronok dinyanyikan

nn - anak cerdas mesti suka bertanya..hihi

Mata Hati said...

aima - tak per..sekarang dah tahu kan. cuma x dgr lagi lagu ni dinyanyikan :)

kella - ohh ye ker..byk versi jugak lagu ni kan

luv Syahnia - nanti boleh praktikkan Pong tu..hehe

Mata Hati said...

WNH - ohh lagu tradisi yer... nak nyanyi selalu lah utk awet muda :)

ibuayahdamia - mesti sweet jer kan bila damia berdua tu nyanyi lagu2 mcm ni.. psst, jgn main kejar2 dgn ayah damia kalau nyanyi lagu ni..hehehe

Mata Hati said...

azwa_amani - nak ler...huhuhu :p

amira - nanti boleh praktikkan kat rumah :)

maxi rosli said...

hahahha best teringat mse sore lunak dulu aku nyanyi diorang ckp sedap hehehe pasan la plak kan ..cem ne pun terbaek entry ni mengimbau zaman kanak2 dulu yg ceria tanpa de masalah kan...wasalam

p[A]n[A]d[O]L said...

slalu nyanyi lagu yg nie kalo smpi opis..

assalamualaikomm..
kom apa kombet
bet apa betmen
men apa mentol
tol apa tolang..

hahaha

Mata Hati said...

maxi rosli - yup..zaman kanak2 tersangatlah best

p[A]n[A]d[O]L - lagi best sambil nyanyi sambil gelek gerudi 360 darjah.. haha

汚れた said...

wahahhaa ~ suke2 :)