Monday, November 22, 2010

Aku, Blog Dan Loghat Terengganu

Pada awal kewujudan blog ni, aku menggunakan loghat negeri dalam penulisan. Entahlah, rasa bebas dan banyak idea pulak bila menulis menggunakan loghat negeri. Kebanyakan penulisan aku masa tu menjurus kepada diari hidup dan juga memperkenalkan negeri Terengganu kepada orang luar. Boleh pergi ke sini kalau nak baca salah satu entry yang aku tulis dalam loghat negeri.

Waktu tu kalau dapat 10 orang pengunjung sehari pun dah rasa cukup gembira. Tapi kadang-kadang nak dapat seorang pengunjung pun susah. Tapi aku tak amik kisah sangat pun berapa ramai bilangan pengunjung. Yang penting blog ni akan terus wujud selagi ia masih releven.

Sewaktu aku mula bertatih dalam dunia blog, terdapat 6 orang blogger yang baik hati telah sudi meninggalkan komen diblog ini. Thanks to Natasha Mik'yal, Suzie Apai, Erni, Mommy Qastalani, Alia dan Farah Amoi. Tanpa komen mereka waktu itu, aku pasti dah lama surrender dari dunia blog.

32 comments:

azwa_amani said...

bestnyer cakap ganu...dok cokoh jer amani selalu dgr...huhuhu..memartabatkan bahasa ganu..

fatin said...

sy ska dgr loghat terengganu..comel..boleh la faham sket2..

idah @mama izzya said...

idah pun org ganu gok..kdg2 tulis main campur2 jer..spt kiter yg bercakap la..lawas jer bila tulis dlm loghat negeri sendiri...

dulu lain skg lain..skg blog ni lg meriah dgn ramai followers...

ainnoraini said...

tak berapa faham ckp org t'ganu ni...sikit2 boleh la kot..

dulu2 ade jugak berkawan dgn org t'ganu...

The Sharkox said...

Makang Ikang dalang pinggang...

Teringat lagi masa pergi ganu5 tahun lepas.. anak sedara member tu sebut tangan, tangang..

hahah..tangang

mR Gee.!! said...

itu lah comey nyer gaNu..
budaya nyer...
orang nyer...
pantai nyer..

bahase dan loghat nyer juge..

My Little Diary said...

salam,
saya tak pandai ckp t'ganu.. hehe, org t'ganu ckp dgn saya pun, kadang2 saya confuse...

L@n@ a.k.a Mak Budak said...

aduh!!.. walau ikut ic saya lahir di terengganu .. family semua dari terengganu tapi saya sorang saje yg tak tahu cakap terengganu .. malu weii .. bila balik kg .. nganga je bila org tanye..

NM02 said...

ape pun, i tetap follow u.. hehehehe

kella said...

hehehe.. loghat teganung memang dah terbiasa dah .. sebab dok sana zaman meninggat remaja hingga la remaja...sekoloh pun kat sna.. jadi kalau suh cakap teganu memang boleh sangat.. hehehe ")

Iena farina said...

Mata hati org ganu ker??...oklah tu dpt lah kami2 nyg bukan org ganu bljr bhs terengganu... :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

Salam..sama macam LM..masa mula-mula berblogging dulu..satu entri pun payah tau orang nak comment..skrg ni Alhamdulillah ,ramaiyang sudi terima kehadiran LM.

Mata Hati said...

azwa_amani - kena perbetul sikit.. bukan dok sbb itu membawa makna tidak. ayat yg betul 'duk cokoh' huhuhu

fatin - loghat terengganu ada 3 jenis. hulu terengganu lain loghatnya, besut lain loghatnya. tapi boleh lah faham sikit2 kan :)

Mata Hati said...

idah @mama izzya - ohh, ye ker. ganu kiter ekk. pasal blog ni, kena berterima kasih kpd semua pengunjung yg sudi luangkan masa berkunjung ke sini.

ainnoraini - sikit2 pun dah ok tu. kalau kita boleh faham loghat semua negeri lagi best kan..

Lovely Bella said...

hehehhe aku suke bace .. kalo entry berloghat nih.. cume kadang2 aku tak paham.. so susah utk aku nak komen.. takut salah paham.. hehe :)

Mata Hati said...

The Sharkox - huruf G kat belakang memang tak leh lari..hahaha

mR Gee - teringat slogan lama terengganu..negeri cantik budaya menarik..

Mata Hati said...

My Little Diary - biasalah tu tapi kalau hari2 duk dgr org ckp loghat teganu ni, pasti boleh faham sikit2..

L@n@ a.k.a Mak Budak - balik lah wook!!! hehe

Mata Hati said...

NM02 - i follow u too

kella - dok susoh kang nok pahang base teganung.. :)

Mata Hati said...

Iena farina - yer saya org sana. boleh jer kalau nak belajar

Lydia Miza(Aidyl Azim) - betul sis, kena ada kesabaran. kena bertatih dulu utk sampai ke tahap skrg ni. tq very much kpd pengunjung, tanpa mereka blog kita pasti sunyi kan.. :)

Mata Hati said...

Lovely Bella - tak per..sbb malaysia ni unik, ada bermacam2 loghat. sbb tu dlm penulisan blog pun bermacam loghat negeri kita boleh jumpa. how sweet

wan nurul hezrina abd halim said...

tempat aku ada orag ganu..nama nik fadzli..memang kalau dier cakap aku tak bape nak phm..bila dia cakap aku pandangjer muka dier pastu gelak...kelakarjerk..laju plak cakapnyert

Mata Hati said...

hihihi...biasalah tu. maybe boleh suruh dia translate kpd bahasa baku

eiela said...

saya boleh la faham sikit-sikit bahasa terengganu. masa study pun best friend org tganu. hehe. terasa best berblog kan.

Latest Entri :
Punca Kanser Payudara Lelaki dan Perempuan

Mata Hati said...

nanti kalau nak shopping kat pasar payang, ckp jer loghat teganu. boleh lah murah sikit

sop said...

utk lebih global, baik guna bahasa standard.. :)

sop said...

lupa nak kabo.. Sop pun org ganu kiter.. huhu

Mata Hati said...

ohh yer ker.. tu masa mula2 berkecimpung dlm dunia blog

azzey said...

Mata Hati: Sker dengar org ckp ganu....best!

aNa d'sKoDenG said...

jom cakak ganu....

Mata Hati said...

jom-jom. kita belajor cakak ganu..

mR Gee.!! said...

rama jugok benor nyer hok minat cakak ganu nih dehhh...

hehehhehe, dok ske staram.

Mata Hati said...

best apa loghat teganu..huhuhu