Tuesday, August 09, 2011

Kenal Tak Penganang?


Khas buat Deqlis dan sesiapa yg belum kenal kuih penganang. Bentuknya lebih kurang sama berbunga mcm kuih bakar. Maybe rupa kuih bakar lebih hensem sedikit dari kuih penganang ni sbb kalau dilihat dari luaran, penganang dilihat lebih berkedut berbanding kuih bakar. Tapi kata orang putih, don't judge a book by its cover. Rasa penganang 100x lebih best dari kuih bakar. Manih ler'ting kata org terengganu. Rasa lemak manisnya sebijik mcm kuih akok.

Selain dari terengganu, susah nak lihat kuih penganang ni dijual kat mana2. Lagi pun kaedah membuat kuih ni jauh lebih rumit berbanding membuat kuih lain dan masih mengekalkan cara pembuatan tradisional. Nak membakar pun masih guna arang. Kalau tak kena cara membuatnya, konpem kuih ni akan jadi lembek dan cepat basi. Alaa..selalunya org2 tua jer yg terror membuatnya.


Kuih penganang ni ada 2 jenis. Penganang telor dan penganang kacang. Yang paling best adalah penganang kacang. Aku kalau mkn penganang kacang, 2 butir pun boleh habis. Siyes, tak tipu.. Bulan ramadhan mana ada tipu2. 

Kalau time bulan puasa ni, kat mana2 bazar ramadhan di terengganu ada jual kuih penganang. Tapi yg byk dijualnya adalah penganang telor.  Kalau nak cari penganang kacang kenalah mencari2 sikit. Kalau kat area aku tinggal ni, penganang mok yah paling femes. Selalunya time bulan puasa ni, dah berderet org menempahnya.Tapi sejak dia tak berapa sihat, tak merasalah nak makan penganang kacang. Cari penganang telor jer lah kat pasar.

Nak membeli kuih penganang ni kena hati2 sikit. Takut terbeli yg semalam. Tak pasal2 time nak makan rasa berlendir jer kat tapak tangan. Sebaiknya beli jer yg masih terasa hangat. Kalau dah sejuk mcm letak dlm peti ais, konpem itu yg semalam punya. Yang belum pernah makan penganang, try lah rasa sekali. Konpem lepas tu jadi angau kat penganang ni...

36 comments:

Sz said...

tak kenaaaallll!
boleh masuk dalam senarai mencari penganang la klu kami p tganu nnt (entah bila)..ehehehe

Cik TeN10 said...

1st time kenal "penganang" .. agaknya incik bf fatin mesti tau sangat ni sebab dia peminat kuih-kiuh tradisional.. ape rasa kuih ni ekk ?? manis ??

MataHati @ MH said...

kak Sz - nanti kalau dtg teganu sure dpt berkenalan dgn cik penganang ni..huhu

gadisBunga said...

kalau dah angau dgn kuih tu alamatnye kene la duduk ganung lepas ni. hihi~

MataHati @ MH said...

Cik TeN10 - kuih ni rasa lemak-lemak manis.. yg best aura pemikat kuih ni sgt kuat. sekali rasa, nak lagi.. :P

MataHati @ MH said...

gadis Bunga - cepat2 dtg teganu.. nanti sya belanja mkn penganang.. :)

nurHeart said...

1st time dgr & tgk.. nak rasa jugeeeee :D

Ayuni said...

cedap, huhu....nk balik ganu....

NM02 said...

suker akok hangus.. hehehe

MataHati @ MH said...

nurHeart - mai ler teganu kalu nak rasa penganang..huhu

Ayuni - cepat ler balik kusza...

NM02 - walaupun hangus tapi rasanya tetap best..suka suka

ainnoraini said...

tak kenal...tak pernah dengar pun...nnt kalau jumpe nak beli la..

mesti sedapkannn...

DaHLia said...

kenalll ..
masa duk Terengganu dulu, kat Pasar Batu 6 tu banyak jual..

tapi memang tak pernah try pun... :D

:: Mrs.Eady :: said...

tak kenal cikgu :)

NaDia CoMaNeCi said...

1st time dengar kuih ni..
post sini sikit boleh?..hehe

~Siti Hajar~ said...

xpnh kenal...huhu

Kat utara ni comfirm xde jual, klu ada pun xkenal..

ikatankasihku said...

tak penah tengok pon....nama pun pelik..
woaloh..kuih ghapo penganang ni gak...

NOOR FATIN said...

1st time tgk penganang. hehe dlu dok ganu xpenah jumpa kot. kalau jumpa pn xtau nama dia :P

ping blog tu mcm kita promote entry terbaru kita kat fb :)

MrS. F!zA said...

tk silap sini pggil apam ape ntah..lupa plk..hikhik

deqlis said...

Ya Allah ....sedappp nyer nampakkk segera pos kepada ku heheh...


terima kasih MH sebab memperkenalkan deqlis kuih nie...1st time dengar kat blog nie...dan 1st time makan belum lagi..hehe...

nie klu carik kat PARAM sini mmg tak jumpa nie...pls2x org2x KL yg jumpa kat mana PARAM KL inform deqlis yer...:-)

klu sesedap akok..mesti sedappp..akok pun deqlis kena p pasar malam kat sg besi baru ada..:-)

deqlis said...

oh lupe tye...pronounce mcm mana erk?

peng anang?

pe nga nang?

Pen ga nang?

azwa amani said...

tak kenalll..tapi sekarang dah kenal..tempat amani panggil kuih bakar...hehehe..sedapnyer,

Arfazilah Abka said...

~MH
wahhh..dari tak kenal terus kenal laaa..syedappnyeeerrrr...~

alexa yussida said...

mcm akok je..tp siyes xpenah mam..

dh lame la yus balik..sbulan dah:)

Asrul "iLham" Sany said...

mak aku slalu buat kuih ni

;D

MataHati @ MH said...

ainnoraini - mmg sedap sesangat.. :)

DaHLia - rugi tu.. lenkali kalau jumpa lagi kuih ni, try lah mkn sikit..best best

Mrs.Eady - skrg dah kenal sikit2 kan..huhu

MataHati @ MH said...

NaDia CoMaNeCi - pos malaysia tak benarkan sesaper hantar kuih ni guna khidmat post.. by hand jer..haha

Siti Hajar - konpem x der.. mai lah teganu rasa kuih ni.. :)

ikatankasihku - ni kuih peberet org teganu.. paling glamer time bulan pose..

MataHati @ MH said...

NOOR FATIN - ohh mcm tu yer. mekaceh. skrg dah tahu apa itu ping blog

MrS. F!zA - huh!!! apam? lain benor namanya..huhuhu

MataHati @ MH said...

deqlis - kena cuba rasa kuih ni kalau terjumpa kat mana2.. konpem sedap tapi bergantung jugak kpd air tangan pembuatnya.. ada yg suka buat kuih ni keras sikit tapi yg tu x sedap..

pronounce yg betul "pe nga nang"

MataHati @ MH said...

azwa amani - ish ish ish..x samalah amani.. kuih bakar tu sedara jer tapi rasaya tak sama mcm penganang.. kuih2 ni cuma berkongsi bentuk yg sama tapi berlainan rasa dan adunannya..

Arfazilah Abka - jom jom kita mkn sesama kuih ni.. aniq pun nak rasa jugak tu..huhu

MataHati @ MH said...

alexa yussida - yup ,c, akok.. rasa pun seakan2 akok jugak tapi akok lebih terasa manis gulanya..

dah lama tu balik ke malaysia.. best best

Asrul "iLham" Sany - errr..ye ker?

ArELeEz said...

apelah peniaga2 nih! sker sgt jual makanan semlm. jgn la t'lampau nak untung lebih sampai kualiti makanan tak dijaga. tu nak aniaya p'beli namanye! huh!

MataHati @ MH said...

biasalah tu..tak nak rugi,.. pembeli jugak yg teraniaya

dhiera said...

makanan terengganu ke? patut lah tak kenal~ hek

MataHati @ MH said...

mai lah sini rasa selera terengganu

MAPPIAU said...

oooo kueh tu kenal kenal, mak mertue suke beli..

hehe yeaaaa beli sebab kiteorang tak pandai nak buat hiks.

MataHati @ MH said...

huikk...akhirnya ada gak yg dah pernah merasa kuih ni..hihi