Monday, June 27, 2011

Bukan Semuanya Milik Kita


Dalam mengharungi perjalanan hidup ini, banyak kali kita merasa kecewa apabila sesuatu yg dihajatkan atau sesuatu yg cuba dikejar gagal utk kita memilikinya. Tak kiralah samada ianya suatu objek, pangkat ataupun sesuatu yg bernyawa. Sesiapun pasti akan kecewa tapi kekecewaan itu tak usah dipanjangkan hingga berhari-hari lamanya ataupun berlarutan hingga bertahun-tahun lamanya. 

Kita harus sedar, apa yg menjadi milik kita di dunia ini samada pangkat, rezeki atau kedudukan pasti Allah akan berikan. Tapi seandainya ia memang bukan milik kita, pasti kita takkan dapat memilikinya walaupun ia hampir dalam genggaman kita, bermati-matian kita berusaha utk mendapatkannya ataupun hingga ke hujung dunia kita mengejarnya.

Aku pernah kecewa, kamu pernah kecewa dan kita semua pernah kecewa. Jangan tangisi apa yg bukan milik kita. Apa yg tak dapat kita miliki pada hari ini pasti akan digantikan dengan sesuatu yg lebih baik di masa akan datang. Bukankah selepas hujan akan munculnya pelangi? Selagi kita tak lupa kepada Tuhan, selagi itulah pintu rezeki akan terbuka utk kita...

25 comments:

waRDah a.k.a QiQi said...

suka!!

betul tu... sandarkan pada Allah, segalanya terjamin, insya Allah ^_^

LYAfrina said...

kekecewaan itulah y mematangkan diri kita utk mengharungi hari dgn lbh tabah & kuat..

deqlis said...

gagal tidak bereeti gagal jika kita terus berusaha mencapai kejayaan..

gagal akan gagal sekiranya kita terus patah semangat dan tiada lagi usaha ke arah kejayaan..

kadang2x dlm kegagalan ada hikmah yg tersembunyi..hanya Dia Maha Mengetahui..benarlah ada sesuatu yg lebih baik menanti kita di hadapan..

jadi hadapilah kehidupan berpegang pada jalan yg benar, panduan kitabnya...insyaAllah kejayaan sebenar bakal kita capai:)

Ayuni said...

betul...walaupun sye tgh blur n a little bit sedih sbb one of my supervisor nk quit sbb dpt PTD, I pray the best for her....Thank you very much Miss Lubna....

cikmOt said...

idup ni penuh risko...nak tak nak terpaksa atasinya...idup tanpa tujuan tak bermakna...eh tetiba...

gadisBunga said...

sungguh dalam!

NOOR FATIN said...

semua hanya pinjaman ja. kalau ilang benda yg kita sayang, insyallah kita akan dapat yang lebih baik..

semua dalam dunia ni hanya pinjaman..

MataHati @ MH said...

waRDah a.k.a QiQi - pada Allah jua tampat kita memohon

LYAfrina - dan pengalaman itu akan mematangkan kita

deqlis - dan seharusnya kita jadikan kegagalan itu sbg perangsang mengejar kembali kejayaan

MataHati @ MH said...

Ayuni - susuatu yg lebih baik menanti dia disana.. jgn sedih2..

cikmOt - i like, i like it..

gadisBunga - sedalam manakh itu? huhu

MataHati @ MH said...

NOOR FATIN - tiada yg kekal, segalanya bersifat sementara cuma

My Little Diary said...

huwaaaaa
sedihnya baca entry ni...
dah lah tengah dengar lagu "sorry seems to be the hardest word..."

MataHati @ MH said...

leh jer nak nangis2 sikit ptg ni.. make sure dah standby tisu sekotak.. huhu

ainnoraini said...

setiap yg hidup pasti ade dugaannye...

thomas said...

Itulah asam garam kehidupan manusia,
kita cuma boleh mencuba sahaja,
bukan kita yg memberi.

MataHati @ MH said...

ainnoraini - itulah warna warni kehidupan

thomas - yg penting kita harus berusaha dulu

azwa amani said...

amani pun pernah kecewa sangat2...tapi itu semua takdir Allah, tiada siapa dapat melwnnya....perlu jadi manusia yg kuat dan sentiasa tabah dengan ujian Allah

Cik TeN10 said...

betul3 !!.. apa2 pun jgn putus berdoa minta petunjuk dariNya.. Dia je yg tahu apa yg terbaik buat hamba2Nya.. :)

Sz said...

kalo zaman sekarang ni akak memang kecewa kalo paper rejected / not accepted kat mana2 international conference...heee ... sedih sgt macam cinta ditolak pun ada..ihikss

Rash said...

Salam~

kite sebagai hambanye cume perlu berusaha dan bertawakal kpd Allah.. xperlu meratap sekiranye sesuatu yg kite hajatkan xkesampaian kerana pasti ade sesuatu yg lebih baik menanti.. insyaallah =)

maya amir said...

betul..saya setuju;)

Abah Yie&Ummi Na said...

setuju....segalanya yang ada di dunia ini adalah milik Allah...bukan milik kita.

MataHati @ MH said...

azwa amani - sebenarnya kekecawaan itu sekadar utk menguji keteguhan keimanan kita tapi kita tak menyedarinya...

Cik TeN10 - kepada Tuhan tempat kita mengadu

Sz - tapi paper akak dah diterima.. no more reject.. :)

MataHati @ MH said...

Rash - terima kasih

maya amir - :)

Abah Yie& Ummi Na - semua yg ada hanyalah pinjaman. bila sampai waktunya, ia akan ditarik balik dgn kehendak-Nya

nurHeart said...

setuju, kecewa itu mmg lumrah, mmg x dpt dielakkan adakala nya hingga mengalirkn air mata, hoping the tears could ease the pain..

"when u loose something, u'll gain something else"

:)

Ezma FaSham said...

qada' dan qadar Allah tak ade siapa boleh lawan...

Terima dan redha dengan setiap ketentuan Dia. InsyaAllah... Hati yang panas.. Hati yang kecewa pasti akan tenang jua... (",)