Tuesday, August 16, 2011

Cerita Hari Raya

Dah sampai di pertengahan ramadhan. Sekejap jer rasa masa berlalu. Rukuk sujud rukuk sujud, malam ni masuk malam ke 17 solat terawih. Esok pulak Nuzul Quran. Cuti lagi.. Ehh..korang cuti gak ke esok?

Macam mana dengan ramadhan kali ni? Adakah korang memanfaatkannya sebaik mungkin dgn menjadikannya lebih baik dari tahun sebelumnya? Atau pengisian ramadhan kali ni semakin pudar berbanding tahun lepas? Mana yang masih ada lompang sana sini tu, masih sempat lagi utk menampalnya sbb ramadhan masih berbaki 13 hari lagi. Rugi kalau tak gunakan peluang yg ada. Tahun depan belum tentu lagi kita masih bernyawa..

Dengar2 semalam, lagu raya dah berkumandang kat radio. Kat mydin mall pun dah kedengaran lagu raya. Aura raya dah datang. Nafsu membeli persiapan raya dah memuncak. Tapi aku satu habuk pun tak beli apa2 lagi. Rasa sesajer jer hari raya ni. Klimaks raya cuma bila berada dimasjid utk solat sunat raya. Lepas tu aura raya pun surut. Setuju tak kalau aku cakap yg betul gembira dihari raya ni cuma beberapa golongan jer.  

Golongan pertama adalah budak2. Of coz lah kan sebab ni ler time utk kutip duit raya. Satu lagi dapat pakai baju baru sambil menunjuk eksyen kat kengkawan.. huhuhu.. Aku pun mcm tu gak dulu2. Tapi budak2 sekarang ni awal2 pagi raya lagi dah terpacak kat tv tgk kartun. Hari raya pun nak layan tv gak.. Dulu 1-2 hari raya langsung tak tgk tv. Tahu nak beraya kat rumah org jer.. Poket tak usah citer ah. penuh dgn duit raya. Syiling lah.. Zaman dulu boleh bilang dgn jari jer tuan rumah yg kasi duit kertas..

Golongan ke dua adalah pasangan yang baru berkahwin. Mesti best sbb kali ni dpt beraya dgn suami/isteri. Aura kahwin masih tebal lagi. 1st time bersalam dgn pasangan, 1st time hidangkan juadah raya utk pasangan, 1st time pergi jalan2 raya dgn pasangan dan 1st time jugak beraya dgn keluarga mertua. Paling best bile jenjalan kat umah sedara mara dan kengkawan sambil perkenalkan suami/isteri kat diaorang. Everything bagi yg berkahwin ni adalah 1st time..

Golongan ke tiga adalah yang baru menimang cahayamata. Kalau sebelum ni pergi raya berdua jer, kali ni dah bertiga pulak. Paling best bila org kasi duit raya kat baby. Paling x hensem pun mesti org kasi duit kertas warna merah. Lagi lah kembang semangkuk bila org puji baby "Alalala tomelnya. Anak saper lah ni?" huhuhu.. Tapi kalau isteri baru dalam pantang, pi ler beraya sengsorang.. Isteri raya kat umah jer lah.. Tunggu turn tahn depan.

Golongan terakhir, yang pertama kali beraya kat rumah baru. Ni ler peluang nak menjamu kawan2 sanak saudara kat rumah baru. Lagi best kalau buat open house. Tapi letih lah sikit nak melayan tetamu yg tak kunjung habis sampai ke malam. Yang mana belum kenal rumah sebelum ni, ni ler masanya nak kenal2. Kenkadang yg datang tu setahun sekali jer. Time hari raya baru nampak batang hidung..

Kay kay.. berkenaan dengan  "Kepala Pengat" dlm entry sebelumnya. Actually ia membawa maksud.... jeng jeng jeng.. aku sendiri dah lupa apa maknanya. Huhuhu.. Tapi konpem bukan membawa maksud orang yg degil. Sori deh.. lupa ah sbb dah lama sesangat tak guna perkataan ni.. :p 

 Gambar raya tahun lepas. Saja jer nak bangkitkan mood raya korang..huhuhu

40 comments:

Cik Anita said...

kenpa tak semua warna biru... :)

:: Mrs.Eady :: said...

raya...hurm.....ntah biler yg thn yg paling best pun akak dh lupa...

~Siti Hajar~ said...

Btl2 budak2 skrg xmcm kita dedulu, pg2 tpacak dpn tv layan katun, xde sesi ronda2 kutip duit raya, tmbh2 lahir2 je dok bandar, blk kg pun takut nk jejalan...

Igt dl sy beraya sampai kg sblh smpai kasut raya putus, jauh sgt beraya..hehe

ikatankasihku said...

mood raya mmg tengah mali...hehehe
tgk gambar famili tu lagi lah berseri2 ..

Sz said...

dulu2..kalo dapat duit raya paling banyak pun 50sen..tu dah kategori orang kaya kat kampung akak bagi duit raya tu...

Ayuraza said...

sofa cantekkk..tema cantekkk..tema tahun ni tu...tapi dah kena rampas dengan akak..terooss tuka tema lain...hehe

Ayuni said...

erm, nie raya kali terakhir sbg student....

deqlis said...

sama laa tak beli apa2x pun lagi nie...nk pergi esok tp sure esok penuh KL..org Sleangor cuti serbu KL..huhu...ingat nak serbu hari nie kot..hehe klu sempat...klu tak hari Khamis laa p atau next week..

mcm thn lepas malam raya baru shopping sebb raya kat sg buloh rumah mak deqlis...thn ni raya perlis rumah MIL takleh laa wat malam ray abaru nak shopping heheh...

tp sangat2x untung shopping malam raya...sebb hege murah giller2x..hehe

kella said...

mood sudah mari mood sudah mari..
happy tengok gambar sekeluarga tu! teringat family di kampung..

gadisbunga said...

hai makcik...hai pakcik....hihihi~

apasal ada 2 coklat yg sesat dalam gambo tu?

anyway...nampaknya saya tak termasuk dalam kategori gumbira ria lah ni. sebab dah tentu2 bukan budak, tapi tak kawin lagi, tentu la takde baby, rumah baru pun tak duduk lagi.

sedih! nyuruk kat belakang kerusi la macam ni!

*eippp...! kepala pengat apa maknanya....?

♥cikmOt♥ said...

eh dalam gambar tu...mana satu en fairul...tak nampak pung...hehehe

NM02 said...

ar.... makin tak sabar utk pulang ke kampung halaman

~Nana 귀여운~ said...

alamak, rasa hiba, sayu cedeyy pon ade..saya x buat apa2 persiapan raya lagi..hummm

jeragang said...

memasing dah mula cerita raya.... ramadhan belum menuju kemuncak......

e.l.i.z.@ said...

kalu gitu sy golongan yg terakhir lah :P

kinn said...

alhamdulillah masih berpuasa selama 17 hari. ;)

sissyira said...

salam

rasa sekejap je puasa berlalu,,pejam celik dah 17 hari..sok dah hari ke 18... rasa syg utk berpisah dengannya.

Cik TeN10 said...

betul2 !! setuju sgt2 ..raya skarang tak semeriah dulu2 ..masa kita kecik2 dulu bukan main seronok lg nak raya tuh ..hari raya tu sehari suntuk tak lekat umha ..round selagi boleh ..nak lawan ngn kawan2 sape dapat duit raya paling banyak ..ingat lagi ..dulu-dulu bukan jalan kutip duit je ..masuk setiap umah ..tak makan kuih pun minum air ke ..dh dpt duit raya baru blah ..budak2 sekarang kl databg dok kat pintu je ..xnk masuk dh ..salam2 dpt duit raya trus blah ..

MataHati @ MH said...

Cik Anita - sbb yg 2 org tu degil sikit.. sbb tu lain kaler..huhu

Mrs.Eady - of coz masa kecik2 dulu kan...

Siti Hajar - budak skrg kurang adventure. lebih byk habiskan masa dpn tv dan pc..

MataHati @ MH said...

ikatankasihku - blink blink blink..huhu

kak Sz - tapi skrg duit 50sen nampak kecik jer.. budak2 juihkan bibir kalau kita kasi sebanyak tu..huhu

Ayuraza - hohoho.. nasib badan :)

MataHati @ MH said...

Ayuni - nikmati raya kali ni sebaik mungkin. next year dah bergelar pekerja

deqlis - mlm raya sya suka beli biskutraya sbb harga jauh jauh jauh jauh lebih murah. RM10 utk 3 bekas... sekali borong habis dekat2 rm100 gak

kella - pi la balik kg raya nanti. biar terubat kerinduan kat keluarga

MataHati @ MH said...

gadisBunga - 2 org tu hero..sbb tu lain kaler sikit..haha
nanti kalau sya dah ingat, sya bagitau makna kepala pengat.. tunggu

cikmOt - sya menyorok belakang kerusi..huhu

NM02 - ohh ohh ohh balik kampung, balik kampung

MataHati @ MH said...

Nana 귀여운~ - hari raya masih jau lagi..

jeragang - utk menghiburkan hati yg sdg berduka dbulan ramadhan ini..

e.l.i.z.@ - yes!! tepat sekali..

MataHati @ MH said...

kinn - alhamdulillah.moga2 penuhlah sebulan hendaknya

sissyira - sbb tu kita harus manfaatkan sebaik mungkin baki hari yg masih ada ini

Cik TeN10 - kesiankan budak skrg.. kurang adventure.. lambat matang.. masih x pandai cari duit raya sendiri

deeya said...

macam esok je da nak raye . tapi belom beli baju raye (nanges)

eh ! tadikan mase bace kat part org baru kawen smbut raye tu rase berdebar pulak . macam ade aura jer sye nak cepat2 kawen . muehehehe ! *gatal

e.l.i.z.@ said...

kena ready bajet siap², mana tau leh wat open house ;)

Bidadari Syurga said...

tahun nie tahun kami beraya di KL... hurmmmmm takda suasana kampung..... pengat? amboi....

nurHeart said...

mood raye lum ade lg hurmmm.. :/

tp, sggup buat apa saja utk cik alya, kids seharusnya enjoyyyyyyy~

*(^_^)*

♥e'in♥ said...

e'in golongan keempat.. hehe.. ;p

Rash said...

Salam~

rash xtermasuk dlm golongan2 yg MH sbut tu tp rash ttp excited nk beraye.. huhuhu.. thun ni raye pertame belah umah rash lg la hati rash extra gumbira =D rash tiap kali raye mmg excited.. tang cr kasut raye.. tdg raye.. baju raye.. kelakar x? mcm bebudak kn ;p

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip tayar motorsikal pancit

Maaf dah lama aku tak ziarah blog ko lahhh... Maaf lah yerrrr...

wahhhh mmg dah terasa nak raya ni.... tak sabar bergambar beramai2 satu family taun ni

MataHati @ MH said...

deeya - dah tak lama dah tu.. aura kawin semakin dekat. kalau x der aral, hujung thn ni cik deeya kawinlah tu..huhu

e.l.i.z.@ - nak pi ke open house makcik tapi jauh sgt ler..

Bidadari Syurga - boleh pasang pelita atau bakar lemang utk hidupkan suasana ala2 kampung.. :)

MataHati @ MH said...

nurHeart - yup yup..bebudak paling happy bila dekat2 nak raya. mak ayah buat ler apa yg termmapu utk serikan hari raya utk anak2

♥e'in♥ - kalau buat open house jemput sya kay..huhu

MataHati @ MH said...

Rash - sweet per kalau still ada kebudakan dlm diri. hari raya utk kita bergembira. x salah kita rasa excited utk menyambutnya tapi jgn sampai berlebihan hingga memakan belanja yg byk.. :)

Afzainizam - sebut pasal bergambar ni..rasanya tahun ni boleh bergambar lagi dgn family sbb cukup ahli

Siti Mashitah Saidin said...

betul.. budak2 mmg besh raya. besar2 nih dah tak besh. nak kawen cecepat la.. boleh rasa besh sikit raya tuh... :P

Miz Novexx said...

wah!!! tengok gambo famili tu terus mood nak raya melambung tinggi!!
hahah, salam ramadan dan selamat hari raya orang ganung kita (^__^)V

MataHati @ MH said...

Siti Mashitah Saidin - cepat kawin.. tapi jgn kawin dgn mat bangla yg adik siti berkenan sesangat tuh..huhu

Miz Novexx - salam ramadhan dan selamat hari raya tooo...

Sarah Mohd Saleh said...

untuong lahh kalau baru pindahhh,boleh banggo tak hengat.untong lahh dah ade tmn tdo,mlm2 xyah plok bntal,untong lahh jd bdk kck,boleh kaut segala mcm duet ;)

MataHati @ MH said...

alangkah kalau boleh jadi budok2 balik.. asal hari raya jer, boleh kaut pitih banyok2.. kalau jadi org dewasa, kena memberi sajalah jawabnya..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

selamat hari raya MH..maafkan salah silap sis atau ada terkasar bahasa dlm bergurau dlm memberi komen di sini ye.sis tak raya sgt tahun ni..mood berpantang tak abes lg kan?so mood raya tak dtg lah kot