Sunday, August 14, 2011

Pengat Durian

Dah sampai kita dipertengahan bulan ramadhan. Start hari pertama puasa sampai sekarang, aku belum jamah nasik lagi. Sebutir nasik pun belum masuk dlm mulut aku. Hari2 makan kurma, burger dan air milo jer. Tak normal betul budak ni.. Tak sampai 3-4 minit aku dah selesai makan..huhuhu..

Sebut pasal makan-makan ni, rasa nak pergi berbuka puasa kat luar lah pulak. Sesekali ubah tempat ok jugak. Kalau asyik berbuka kat rumah jer jemu jugak. Asyik2 tgk peti sejuk yg sama, meja makan yg sama, senduk sudu yang sama. Macam2 lah hari2 biasa aku terpacak makan kat rumah..huhuhu

Kay, actually tak tahu nak taip pasal apa. Tambahan lagi cuaca panas kat luar, terus kekeringan idea. Ohh..tadi aku singgah kat pasar payang jap cari kurma. Tetiba ternampak lak durian bukan main banyaknya kat kaki lima. Agak2 lah time bulan puasa ni orang masih berselera nak makan durian tak? Kalau bagi aku lebih suka dibuat pengat durian jer. Digaul pulak dgn nasik pulut. Perghh!! cukup menyelerakan..

 ihsan dari www.camemberu.com

Agak2 nya kalau ubah sikit resepi macam mana? Campur pengat durian dgn stroberi. Nampak macam best sesangat.. yummy!! Ada sesiapa tahu tak apa yg dimaksudkan dgn "kepala pengat?" Cepat cepat angkat tangan. Kalau betul nanti dpt duit raya.. :p

21 comments:

cek chun said...

aku tau buat kepala pengat ciskek durian.. hehe

kinn said...

tak mabuk ke makan durian dengan stroberi. kehkeh ;p

kepala pengat? orang yg degil kan? hehe

vintage necklace :)

~Nana 귀여운~ said...

cedap nyerr..saya pernah dah rasa pengat duriaann, makan ngan pulut..cedaaapppppppp !! :P

Sz said...

alamakkk..
apakah itu kepala pengat?
tak tahuuuuuu

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip servis motorsikal kupcai scooter

uihhh kalau posa camni semua dapat rasa pengat durian , pengat pisang, pengat stobei pun dapat gakkk... ini lah kelebihan puasa.... keinginan tu terlebih dari biasa

azwa amani said...

sedap tuu pengat durian ..heheheh... selamat berbuka MH

MAPPIAU said...

pengat durian campur stroberi?? huhuh tak penah cube lagi, tapiii macam menarik jer untuk di cuba hiks.

nurHeart said...

tahan nye la tak mkn nasik, 2 minggu dh tu..

tak tau la plak pabenda la 'kepala pengat' tu.. kalau kepala pening tu tau la jgk, maka tak dpt la nk angkat tgn smbil lambai2 :P

iefa said...

alahai... burger je? siannye.... huhu.. tol tu.. saye sokong... pengat durian.. hehe.. lg2 abah saye.. :)

Cik TeN10 said...

tak makan nasi lagi setakat ni ?? prghh sy tiap2 ari telan nasi .. berbuka makan nasi, sahur pun nasi jugak .. tapi kurus keding jugak huhu .. nk try makan burger jugak lah .. :p

:: Mrs.Eady :: said...

alamak..tak tahu la....

gadisBunga said...

kepala pengat? apasal susah sangat soklan kuiz ni???

next!

~Siti Hajar~ said...

Pengat sy xmakan tp stoberi sy makan...ok sy mkn stoberi MH makan pengat...ok...ekekekek

Kepala Pengat..??? entah!

MataHati @ MH said...

cek chun - apekebenda kek tu..huhu

kinn - ishh..ntah ler.. rasanya tak kot sbb durian tu panas, stroberi tu sejuk.. kira balance..

tekaan anda salah..sila cuba lagi

MataHati @ MH said...

Nana 귀여운 - mmg cedap sesangat tapi kalau mkn2 hari2 rasa muak jugak

kak Sz - nantikan jawapannya

Afzainizam - itulah kenikmatan pose.. yg jarang kita jupe sesenang jer dpt mkn time bln pose

MataHati @ MH said...

azwa amani - selamat berbuka jugak utk amani

MAPPIAU - cuba jgn x cuba.. mmg best tu (sya sendiri belum penah rasa lagi).hihi

nurHeart - angkat tgn jer tanda surrender.. nantilah sya bagitau makna kepala pengat

MataHati @ MH said...

iefa - ramai yg suka pengat durian ni..

Cik TeN10 - jangan jangan.. nanti biru mata hitammu..huhu

Mrs.Eady - nanti sya kasitau

MataHati @ MH said...

gadisBunga - saja nak uji minda anda..huhu.. next question utk next entry..

Siti Hajar - ish..rugi ah kalau x leh mkn pengat durian.. nanti sya kasitau apa itu kepala pengat

ikatankasihku said...

Kepala pengat..apa tu...

MataHati @ MH said...

tunggu jawapannya..

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip penjagaan rantai motorsikal

uihhhh durian + Stoberi apa rasa nyer yerrr.... belum pernah termimpi merasanya...

tapi pengat durian mmg sodapppp

tapi kepala pengat tu tak tau apa maksudnya

tentang tire guard sealant tu ko cari kat kedai motor atau kedai tayar kereta mesti ada punya harga RM 25 jerr... cuba ko tanya mesti ada lahh