Tuesday, October 25, 2011

Oktober Dalam Kenangan

Ini bukan berkenaan tragedi oktober yang menjadi tajuk lagu awie tu. Dalam lagu tu, tragedi oktober berkenaan kisah sorang pakwe yang kematian aweknya. Itu cuma fantasi semata-mata. Langsung tiada kaitan hidup atau mati dengan aku. 

Penghujung tahun (oktober, november, disember) selalu membuatkan aku hidup dlm blues. Terlalu banyak yang berlaku dalam 3 bulan ni pada 6 tahun lepas. Nak huraikan satu persatu tak perlu rasanya. Biarkan ia tersemadi aman dalam lipatan sejarah. Kalau selalu mengenang kisah lama, hidup akan selalu terbuai dalam angan-angan yang tak kesampaian. Hidup mesti sentiasa bergerak ke hadapan, bukannya berundur ke belakang.

Entah apa yang aku merapu di pagi hari selasa ni. Tiba-tiba jer blues mood. Ni semua sebab mimpi semalam. Bila jer terjaga, terus teringat kat seseorang. Huwaaa!!! i miss u bebeh.. (mood mengada-ngada taik kuda). Setiap kali rindu bertandang, aku akan menadah tangan berdoa..

"Ya Allah, Engkau lingkarilah hidupnya dengan cahaya kebahagiaan. Peliharalah kehormatannya, peliharalah keimanannya, dan peliharalah keselamatannya. Seandainya dia bukan jodohku, ketemukanlah dia dengan insan yang lebih baik dariku. Ketemukanlah dia dengan insan yang dapat membimbingnya ke jalan kebaikan, jalan yang menuju ke syurga. Amin.."

Tetiba pulak tergiang-giang kat telinga aku sebuah lagu lama.. 

Andainya ada di antara kita nanti,
Berubah hala serta memungkiri janji,
Jangan ada benci,
Suka dan duka dilalui,
Jadikan kenangan di sudut hati..

 Andainya cita-cita tidak kesampaian,
Ikatan murni terputus di pertengahan,
Jangan dikesalkan,
Jangan lantaran kegagalan,
Kita berdendam saling bermusuhan.. 

Sorry deh kalau korang terheret sama dalam oktober blues aku. Sesekali terjiwang karat tak der salahnya kan kan kan. Kalau tetiba korang dibuai perasaan, jangan salahkan aku. Sila salahkan mimpi yg datang mengacau aku semalam. Ngeh ngeh ngeh...

26 comments:

Panglima Muda said...

salam... mimpi tengah malam ketika berusia 15 tahun.... oh teruna

gadisBunga said...

hmmm....awak ok?

♥cikmOt♥ said...

erkk...tragedi oktober jugak ni...terberanak dalam bulan ni...weee...

ekekeke...awak awak awak...awak ni jiwang ek...hehehe

ikatankasihku said...

fulamak bro...
n3 jiwang di pagi hari lah....hehehehe
apapon situasinya, asal kita di hati dia, tu pun dah cukup :)

~Siti Hajar~ said...

Ayoyoyo MH..ni oktober blues sggh ni..

Trs terheret sama...felling2 zaman bujangan dulu..zassssss...opsss!!! suda anak 3 daa...haha

:: Mrs.Eady :: said...

hehehee..same la trajedi okteober..bersalin di bln oktober... :)

Miss PIJAOSIX said...

baiknya kau dapat mendoakan yang begitu untuk orang yang takde lagi disisi kita...hee

wan nurul hezrina said...

waaah so sweet..monday blues=)

NM02 said...

jiwang jugak kamu ni kan

MataHati @ MH said...

Panglima Muda - time 15 tahun ekk baru mimpi..ekekeke

gadisBunga - ok ok..masih sihat walafiat

MataHati @ MH said...

♥cikmOt♥ - jiwang sesekali time dtg mimpi...ekekeke

ikatankasihku - yup yup yup.. hilang di mata di hati jangan.. kan kan kan

MataHati @ MH said...

Siti Hajar - keh keh keh..hari feeling seduani.. :)

Mrs.Eady - like like like :)`

MataHati @ MH said...

Miss PIJAOSIX - itulah yg terbaik kalau kita sayangkan dia

wan nurul hezrine - ekekeke.. tuesday blues

MataHati @ MH said...

NM02 - jiwang sesekali.. huhu

isabelle said...

wohhh..terkenang semasa dulu.

kdg2 ada gak mcm tu. tapi ok apa, my life now is better.

cer fikir mcm tu.

nurHeart said...

jiwang itu normal.. ;D

Bidadari Syurga said...

heeeeeeee... semoga apapun yg adik tgh hadapi... sabar ok...

p/s: adik... lagu casey tukan ada sentimental value untuk akak... alalalalala... cinta monyet kata orang...? hahahaha

LadyBird said...

smg ada pengganti yang lebih baik darinya.. sabar yer..

alexa yussida said...

oktober blues tuh..hehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

mimpi yg buat kamu terimbau semua tragedi itu..haishh naper tak tutup lagu tu?huhu...

azwa amani said...

ececececehhh...jiwang plak ek..huhu..harapnya still okey..

mak encik | SZ said...

selagi belum ada pengganti selagi tu la dok menjiwang ye..ehheheee

Afzainizam said...

oohhh ingatkan macam lagu awie tu tragedi oktoberrr...

biasa lah beb sesekali layan jiwang pasti syok gak .... layan perasaan lerrr...


kalau mimpi dipatuk ular ok gak tandanya jodoh nak sampai
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip pentingnya nama pemandu kedua dalam insurans kereta

Cik Anita said...

ouh. baru terlintas nak buay entry tentang tragedi oktober. Then singgah sini ada pulak sebut2.. hehe

Cik TeN10 said...

jeles ni...nk jgak org doakan mcm tu.. hehe

betul3.. dh bkn jodoh.. xleh nk pakse2 kn.. blom tiba msanya lg.. dh smpai wktu pasti ketemu jugak.. :)

afzainizam said...

EEMMMM tragedi oktober.... kalau lagu tu berkumandang pasti ada orang yang nangis.... kecewa ...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
Sound for breeding lembu pejantan