Monday, October 31, 2011

Hari-Hari Terakhir Aku

Just tinggal 44 hari jer lagi. Dalam meniti hari2 terakhir seorang lelaki, aku cuba renungkan balik apa yang dah berjaya aku capai dan apa yang belum terdaya untuk dicapai. Pencapaian terbaik untuk tahun ni bila aku ditawarkan kerja baru. Bertahun-tahun aku mencuba akhirnya dapat juga aku bertukar kerja. Suasana kerja baru, kawan2 baru dan paling ketara adalah aku lebih banyak habiskan masa kat pejabat berbanding kerja lama yang memaksa aku outstation memanjang.

Sehingga hari ni ada satu perkara yang buat aku sesangat kecewa. Bertahun-tahun berusaha tapi tetap tak berjaya. Kena berusaha lagi kalau diberikan peluang ke dua. Dalam hati selalu berdoa semoga peluang itu akan datang. Kalau dah tersurat peluang telah berakhir, redha lah dengan ketentuan-Nya.

Malas nak fikir perkara2 yang memeningkan kepala. Sekarang kena nikmati betul2 baki hari yang masih ada. Selepas ni semuanya akan tinggal kenangan yang takkan berulang kembali. Maybe aku pun akan menjadi sejarah dalam alam maya korang semua. Hargai apa yang dimiliki pada hari ini kerana esok mungkin segalanya telah tiada...


Nota: Ada yang bertanya kenapa gaya penulisan aku banyak yang tersirat? Actually aku tak pandai meluahkan secara terang-terangan. Kenalah main sorok- sorok. Bukan semuanya boleh dikongsi.. Kan kan kan

25 comments:

NM02 said...

nak kawen la tu

MataHati @ MH said...

ermm hampir hampir tak belum mengena sasaran lagi..ekeke

mak encik | SZ said...

hari-hari terakhir seorang lelaki? lepas ni bukan lelaki kah? heee..gurau2 je... ;P

e.l.i.z.@ said...

haaa sudoh...nok jadi ore puang pulok ke? :P

MataHati @ MH said...

mak encik | SZ - hehehe... agak2 nya lepas ni jadi mcm mana ekk..huhuu

MataHati @ MH said...

e.l.i.z.@ - hahaha... tunggu selepas 44 hari baru leh tgk perubahan.. :p

~Siti Hajar~ said...

Perubahan apa plk ni...akk xpandai la teka2 nih, mmg dh tau xkan mengena...hehe...

yg tersirat akan jd tersurat klu kabo kat cni..muehahaha

apa2 pun enjoy your self ok..

wan nurul hezrina said...

dah mcm tempoh berpantang plak.heheh.nak bertunang ek?ke kawin?

Amy Syaquena said...

Aik lain macam je nak makan nasi minyak ke...

ikatankasihku said...

macam tau, hehehe
apa2pun, all the best k...

Rash said...

Salam MH~

apa kaba? ni mesti nk bertunang kn?? eh tp klu bertunang still lelaki cuma status je bertukar ;p

azwa amani said...

nak makan gulai ke MH...jgn lpe ajak amani tauu..hikhikhik

Cik TeN10 said...

kalau sy jd cikgu ni kan.. karangan MH dpt separuh markah je tau.. sebab xde markah untuk isi-isi tersurat.. semuanya isi-isi tersirat je.. kih3

alexa yussida said...

main secret2 la plak...nak kawen ke nak jd pak sdare nih?

(akan ttp minat wlpon messi dah tak cute n x hebat :)

LadyBird said...

salam matahati.. semoga setiap perjalanan itu akan mematangkan.. bersedialah menghadapi apa jua cabaran yg mungkin kita tak pernah tahu.. semoga dpt menjalankan amanah sebaik2nye dgn pekerjaan baru tu nanti.. ameeenn..

p/s : matahati, lady nak jemput dtg ke teratak lady yg ni : http://tekadmajusdnbhd.blogspot.com

sudi2kanlah yer.. :)

Afzainizam said...

eeemmm 44 hari tu tempoh pantang lerrr... eeehhh kusut plak memikirkan...

apa pun aku harap ko baik-baik ajr yer

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
diy polishing crome sportrim

MataHati @ MH said...

Siti Hajar - jeng jeng jeng

wan nurul hezrina - nanti semuanya akan terjawab.. tunggu tunggu.. :)

MataHati @ MH said...

Amy Syaquena - maybe sya akan mkn nasik minyak pada hari itu.. kekeke

ikatankasihku - Shhh!!! jgn kasitau kat org lain

MataHati @ MH said...

Rash - kabar baik2 aja.. aahhh ahh kan.. hari tu sya tetap jadi lelaki tulen.. :)

azwa amani - insyaallah.. takkan sesekali lupa jemput amani

MataHati @ MH said...

Cik TeN10 - hahaha.. tu lah. bukan cikgu sengaja nak kasi separuh tapi tak sanggup nak kasi full mark.. :p

alexa yussida hmm..mana 1 yg betul ni ekk.. nanti sya kasitau..

messi always in ur heart.. :)

MataHati @ MH said...

LadyBird - wsalam.. insyaallah.
nanti sya dtg bertandang..

Afzainizam - begitulah harapannya.. baik baik aja

Nafisa81 said...

AYAT...DAH BOLEH TULIS CERPEN...

ain dzaya said...

ta paham la...
apa yg bakal blaku lpas nie?

ain dzaya said...

ta paham la...
apa yg bakal blaku lpas nie?

KuNanGKuNanG said...

suspen je...ape la yg tersirat tu ye?