Thursday, October 29, 2009

My New OS - Windows 7

 

finally, setelah 2 jam bersengkang mata utk menyiapkan operating system (OS) baru pc aku, inilah lah hasilnya. say good bye to windows xp, and welcome to perisian terbaru microsoft, windows 7. windows 7 better than windows vista. tak berat, ringan jer.. nak transfer file ke usb sekelip mata dah siap. kelajuan 1x ganda dari windows vista dan xp. nice graphic, but if using graphic card, lagilah cantik jadinya. nak install OS windows 7 ni tak perlukan high requirement seperti windows vista. if you want to run windows 7 on your pc, here's what it takes:
  • 1 GHz or faster 32-bit (x86) or 64-bit (x64) processor  
  • 1 GB RAM (32-bit) or 2 GB RAM (64-bit)
  • 16 GB available hard disk space (32-bit) or 20 GB (64-bit)
  •  DirectX 9 graphics device with WDDM 1.0 or higher driver

look, requirement pun biasa2 jer. nak install kat laptop pun ok jer. but before plan nak install windows 7 ni, better u all download the "windows 7 upgrade advisor" for a more detailed understanding of whether ur pc can run windows 7. windows 7 ni didatangkan dlm 4 versi 32-bit dan 64-bit, home premium, professional and ultimate editions. kalau nak puas hati, amik ler yg ultimate editions. but before buy it, try lihat dulu berapa harga windows 7 ni. hehehe.. so, u all tahukan macam mana caranya nak dapatkan windows 7 ni dgn cara lebih mudah. actually, bukan tak nak sokong saranan membeli yang original but kalau harga dah terlalu mahal, rasa tak berbaloi pulak untuk keluarkan duit sampai 600 riyal semata2 kerana OS ni. baik berikan jer duit tu kat isteri2 ku. ok lah, selamat mencuba OS baru dari microsoft ni.




2 comments:

~Pn.Ilah~ said...

Oowh ni ke Windows 7..td bru member tanya nk ke tak!!!sya lak tak pasti..bgs tak windows nih mcm mana...erm esok kena mintak ngan bdk tuh..hehe.

TQ for the information... :)

Mata Hati said...

ok lah windows 7 ni. tak berat mcm windows vista. nak bukak apa2 pun laju jer kalau ada requirement yg dicadangkan. try lah, maybe amik masa sikit utk biasakan diri dgn OS baru ni. yg pasti, sure akan rasa seronok bila dah explore semua yg ada dlm windows 7 ni :p