Thursday, January 08, 2009

Keimanan Ku Teruji

tahung lepah aku ke perkampungan org asli kat sungai berua, hulu terengganu. perkampungan orang asli ni terletok dekat sgt dengan deng (org teganu panggil empangan kenyir ni "deng").

.

jarak perkampungan ni kira2 60km dari kole teganu. kawasan sungai berua ni 1 penempatan baru org asli. sebelum ni org2 asli ni duk dlm hutang jer. ler ni teratur doh..org2 asli kat sungai berua ni hampir sume nya peluk islam. kat pitu2 rumoh diaorang ni doh ditepek gambor penghuni rumoh tu sekali dgn tahung kelahiran. . 

.

rate2 org asli kat sungai berua ni kawin muda..rasenya umur 13 tahun diaorang doh kawin. yg uniknya org asli kat sungai berua ni, kalu tgk kat tarikh kelahiran baby baru hampir semuanya lahir sekitar bulang 1 dan 2.. mcm diaorang doh target pulok anok mesti lahir pada awal tahung. pandai betul diaorang ni. sbb tu ah maser aku gi situ ari tu, ramai pulok kaum ibu tgh mengandung..

.

tu citer pasal org asli sungai berua, sekarang ni nok citer pulok pasal title blog aku today. walaupun org2 asli ni doh kire moden sikit tapi care idup diaorang masih same. kalu budok2 laki tu berahi sgt masuk hutang. tapi hok puan2 ni pulok berahi lepak2 depan rumoh. kalu setakat lepak tu apa aku peduli, tapi yg pompuan ni berahi sgt paka kembang gatung, mcm baru sudoh mandi

.

tapi yg ekstrem lagi, dengan selamber jer anok dare org asli ni mandi depang aku. mandi pun mandi lah, tapi yg diaorang dgn selamber buke baju depan aku time aku tgh cakap dgn mok diaorang. pahtu pulok mandi dgn keadaan bowoh pusat jer tertutup dgn kain batik, atah pade pusat terbuke gitu jer..

.

jgn cube goyahkan keimanan ku adik ooii...mcm mana lah aku nok sekat mate aku ni dari terpandang mu.. ku tak relaaaaa. terbalik kot, aku pulok hok perangai jenih giler2 ni jadi malu. diaorang sengih jer tgk aku..lain kali kene paka spek itang kalu nok gi tah kapung org asli ni..

2 comments:

SUZIE APAI said...

hahahaaaaa.....mu jangang g bulang posa pulok. Dok tahu pulok ader rg asli kt tganung. Tp anok2 muda lening pun jd mcm org asli blaker seme doh. pakat2 buka baju...

Mata Hati said...

hahaha..kalu gi bulan pose gamoknyer pose 1/2 hari jer ah..