Thursday, March 24, 2011

Kenapa Saya Suka Hujan

Bulan ni, hampir setiap hari hujan turun. Kalau tak siang, malam pasti hujan turun. Semalam seharian hujan turun menyejukkan cuaca yang semakin panas akibat perbuatan manusia yang tak tahu menjaga alam sekitar. Bila hujan, tanah gersang akan menghijau kembali, pokok yang hampir mati akan subur kembali, bunga yang layu akan mengembang kembali.

Tuan blog sangat suka bila hujan turun. Kalau setiap hari hujan pun tak per asalkan jangan banjir. Nak tahu kenapa tuan blog suka hujan, baca apa yang ditaip kat bawah sana. Te te te...
  1. Saya suka hujan sebab saya suka cuaca sejuk
  2. Saya suka hujan sebab bila sejuk, saya akan teringat kenangan lama yang indah2 belaka
  3. Saya suka hujan sebab mood rajin akan datang menyerang
  4. Saya suka hujan sebab tetiba rasa rajin nak masak-masak sebab perut cepat lapar
  5. Saya suka hujan sebab boleh mandi hujan
  6. Saya suka hujan sebab saya suka drive dalam hujan
  7. Saya suka hujan sebab pasti tak ramai orang kat pasaraya dan saya boleh shopping dengan hati yang riang gembira
  8. Saya suka hujan sebab saya dapat tidur lena dan bermimpi yang best2
  9. Saya suka hujan sebab saya suka basuh kenderaan dalam hujan
  10. Saya suka hujan sebab saya suka amik gambar permandangan waktu hujan 
  11. Saya suka hujan sebab confirm saya tak perlu kerja luar
  12. Saya suka hujan sebab bila hujan idea datang mencurah-curah
  13. Saya suka hujan sebab saya dilahirkan dalam bulan hujan, musim tengkujuh
  14. Saya suka hujan sebab bila hujan saya rasa lebih bertenaga
  15. Saya suka hujan sebab saya boleh pakai sweater yang jarang2 sekali dipakai
  16. Saya suka hujan sebab confirm takder kawan yang nak ajak keluar jalan2
  17. Saya suka hujan sebab saya suka duduk tepi pantai waktu hujan
  18. Saya suka hujan sebab saya boleh mengadap komputer dengan aman tanpa gangguan sepupu2 yang kecik tuwek
  19. Saya suka hujan sebab ada chance nak makan ikan sungai yang fresh
  20. Saya suka hujan sebab saya suka nyanyi lagu Hujan.. "hujan yang turun bagaikan mutiara, berkilau bersinar berkedirpan ~..la la la"

28 comments:

nurHeart said...

wawawaa.. siap ade 20 sbb nape suka ujan eh :D

ainnoraini said...

suke jugak hujan ni...tapi kalau time cuti lagi best..boleh bersantai2 kat rmh...

tapi kalau hujan ade kilat dan bunyi berdentam demtum...byk takut ooo...

gadisBunga said...

Saya suka hujan sebab mood rajin akan datang menyerang

Saya suka hujan sebab saya suka drive dalam hujan

Saya suka hujan sebab saya suka basuh kenderaan dalam hujan

*****

kamu ni pelik jugak rupanya. huhuhu~

alexa yussida said...

fuyooo.mmg suka benar la tuh:)
tp yg drive dlm hujan tu tak bape nak suke la..huu sbb nati kalo ujan smua driver mcm hapa bawa kenderaan..pastu jalan licin ag..cuak2..hehe:D

MataHati @ MH said...

nurHeart - tetete..nampak sgt tuan blog suka main hujan ;p

MataHati @ MH said...

ainnoraoni - kalau kilat dan gurun berdentum, terus jadi sunyi sepi dlm rumah...tapi ada gak yg takut dgr bunyi guruh. terus sembunyi dlm selimut..huhuhu

MataHati @ MH said...

gadisBunga - sikap unik itu yg membezakan tuan blog dgn org lain.. :)

MataHati @ MH said...

adik alexa yussida - sya suka drive dlm hujan sbb leh tgk bermacam2 ragam org kat tepi jalan. satu lagi, walaupun traffic jem tapi tak rasa panas hati sbb cuaca sejuk telah menenangkan hati.. stay cool

NaDia CoMaNeCi said...

saya tak suka hujan sebab nanti asyik nak makan...huhuuu

iefa said...

wah...'' suke sesgt ujan yek.. huhu.. ujan memg besh.. lg2 lau ujan lebat taim tido... wah.. sewonok.. nyaman je ase.. :)

man yusoef said...

hahah! apekah...aku suke hujan...tapi benda pling aku tak suka klu ujan kalau kasut basah...terus aku rasa tak selesa...muahaha

MataHati @ MH said...

NaDia CoMaNeCi - apasalahnya mkn banyak2.. nanti boleh diet balik..huhu

MataHati @ MH said...

iefa - waktu tido paling best bila hujan turun.. of coz lah kan sbb cuaca sejuk membantu kita tido lena.. hehe

MataHati @ MH said...

man yusoef - kalau hujan pakai jer selipar. tapi betul gak kan sbb aku pun tak suka pakai kasut basah..kekeke

cek chun said...

sya suka hujan sebab sy boleh tidoq dengan nyenyak

MataHati @ MH said...

:)

azwa_amani said...

suka jugak kar hujan... :)

maya amir said...

saya suka hujan malam2..leh tido nyenyakkkkkkkk:))

MataHati @ MH said...

azwa_amani - suka sesangat

MataHati @ MH said...

maya amir - samalah kita.. tiap2 malam hujan mmg best. tido sambil mimpi yg indah2 belaka

Gimi said...

Biasa org tak suka bawa kereta time hujan sebab tak nampak..

Gimi tag MataHati..

=D

Cik Bidadari said...

sayapyn suka hujan... sentimental value untuk saya.

MataHati @ MH said...

Gimi - kalau tak nampak tandanya viper tak berfungsi.. :)

kalau sempat nanti sya join contest tu..

MataHati @ MH said...

Cik Bidadari - me too, me too

deqlis said...

suka hujan...syok tido..hehe

suka hujan klu p shopping dlm shopping complex... takde lah nak balik awal hehehe....silap2x p tgk wayang sekali:-)))

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Maaf saya lama tak ziarah kamu”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Apabila kehadiran hujan,sudah tentulah menganggu urusan aktiviti yang telah dirancangkan lebih awal lagi..oleh itu,tanpa kita sedari terpancullah dari mulut kata2 yang kurang menyenangkan seperti ''asyik hujan je?bila la nak berhenti?''...adakah kita sedar bahawa................

Dari ‘Atha’ bin Abu Rabah r.a. katanya, dia mendengar Aisyah r.a., isteri Rasulullah SAW bercerita, "Bila angin bertiup kencang dan langit mendung berawan banyak, tampak kegelisahan di wajah Rasulullah SAW sehingga baginda maju mundur (berjalan mundar-mandir). Apabila hujan telah turun wajah baginda berubah menjadi gembira dan hilang kegelisahannya. Berkata Aisyah, "Aku bertanya kepada baginda, apa yang menyebabkan baginda gelisah sebegitu rupa." Jawab baginda, "Aku khuatir kalau-kalau angin dan mendung itu menjadi laknat yang ditimpakan kepada umatku. TETAPI APABILA HUJAN TURUN ITU ADALAH RAHMAT." (Hadis riwayat Muslim)

sebenarnya adalah satu rahmat dari Allah..Daripada kita merungut dan asyik menyalahkan hujan,lebih baik digantikan dengan berdoa kepada Allah supaya tidak berlaku sebarang bencana seperti banjir dan sebagainya...ketika hujan menuruni mencecah bumi,kita sibuk berlari keluar mengambil jemuran di ampaian,dan apabila terjadinya keadaan seperti itu,

kita selalu lupa untuk berdoa..

Muthirnaa Bifadhlillaahi Warohmatih.

ertinya:Kami di beri hujan ini kerana Allah dan rahmatnya

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Maaf saya lama tak ziarah kamu”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
tempoh hari en matahati ada bertanya...

tuan blog, ada masa cerita sikit pasal generasi nissan skyline.. nama yg tak lapuk ditelan zaman

insya Allah kami sudah Jawap dalam blog Kami..

MyMye MyMya said...

hujankan salah satu rahmat Allah....