Wednesday, March 23, 2011

Petua Mendapat Pasangan - Juzuk Akhir

Ok, dah sampai bab terakhir tips mendapat pasangan ni. Maybe ada yang dah meluat sebab asyik-asyik entry pasal ni. Ok lah tu dari buat entry merapu merabang. At least ada jugak ilmu pengetahun yang boleh dicedok. Kan kan kan... Apa saja yang elok dipraktikkan, do it. 

Apa pun sebelum kita menagih cinta makhluk bernama manusia, adalah lebih baik terlebih dulu kita mencintai Allah swt. Dari-Nya kita akan mengenali erti cinta yang sebenar. Cinta kepada Allah takkan mengecewakan kita berbanding cinta kepada manusia yang belum tentu berakhir dengan kebahagiaan.

41. Ulang sebut perkataan, ayat atau slogan yang digemari bakal pasangan anda. Ini menyebabkan dia rasa istimewa dan dihargai dan akan tertawan kepada anda.

42. Kenal pasti keistimewaan bakal pasangan anda yang orang lain tidak nampak. Sampaikan kehebatan ini dengan bersemangat dan dia akan mudah tertawan kepada anda.

43. Untuk bakal pasangan yang popular dan sering dipuji , cari pujian yang original untuk menambat hatinya. Untuk orang yang tidak popular, sebarang pujian amat dialukan dan dihargai.

44. Beri penghargaan serta merta kepada setiap pencapaian atau kejayaan bakal pasangan. Ini membelai dan melembutkan hatinya terhadap anda.

45. Jika bakal pasangan memuji anda, pamerkan keseronokan anda dengan senyuman dan ucapan terima kasih dan bersyukur. Dia akan rasa dihargai.

46. Cari keunikan, kelucuan atau ‘kegilaan’ bakal pasangan anda. Nyatakan yang anda suka kepadanya sebab keunikan tersebut. Ini buat dia rasa istimewa.

47. Ramai pasangan sengsara bila isteri terlalu cantik atau suami terlalu handsome. Justeru, cari bakal pasangan yang setara dan sepadan dengan kita.

48. Orang yang merasa dirinya hodoh sukar untuk mendapat pasangan. Carilah kecantikan yang ada pada anda dan bentuk keyakinan diri. Hati yang suci dan keyakinan yang tinggi menyerlahkan kecantikan anda.

49. Wanita mudah tertawan kepada lelaki yang gentleman – bersopan santun, suka membantu, menghormati wanita, berani dan yakin diri.

50. Untuk jadi lebih menawan, berterusan belajar, perbaiki perangai dan peribadi, baiki kemahiran komunikasi, murnikan hati, pemaaf dan sentiasa bersangka baik.

51. Lelaki harus mempamerkan sifat kelelakiannya di samping memasukkan sifat perempuan dalam dirinya seperti lebih prihatin, memahami emosi , timbang rasa, dan gunakan gerak batin.

52. Perempuan harus mempamerkan sifat kewanitaan disamping menghayati sifat lelaki seperti minat dalam politik, sukan, memancing, dan aktiviti macho yang lain. Bertindak bijak tapi, jangan terlalu bijak.

53. Untuk menambat hati wanita, kerap bertanya tentang perasaannya, aktiviti yang dijalankannya, kegemarannya, kebenciannya atau sebarang perkara yang berkaitan dengan emosi.

54. Sebelum benar-benar rapat, orang perempuan harus elakkan diri dari bertanya bakal pasangan mengenai perasaannya mengenai sesuatu perkara, peristiwa atau situasi.

55. Orang lelaki amat pantang bila bakal pasangan menempelak atau menunjukkan kesilapan atau kebodohan lelaki tersebut. Ini cara terbaik memutuskan hubungan.

56. Orang perempuan mudah tertawan kepada lelaki yang boleh mengaku salah, meminta maaf, meminta bantuan, bertolak ansur, pandai mendengar, bersabar dan lemah lembut terhadap wanita.

57. Bila bercakap dengan lelaki, orang perempuan harus fokus kepada fakta dan sampaikan secara ringkas. Penjelasan yang berjela-jela dan memasukkan unsur perasaan akan membunuh minat lelaki terhadapnya.

58. Jika orang perempuan marah, pujuklah dengan kasih sayang. Tanya kenapa dia marah, dengari dengan teliti dan jangan komen atau cuba beri nasihat. Orang perempuan mudah sayang pada lelaki yang pandai mendengar dan sensitif kepada perasaannya.

59. Jika lelaki marah, jangan sibuk nak tanya kenapa dia marah. Pamerkan kasih sayang dan bentuk suasana yang tenang. Doakan dia dan beri masa untuk dia merawat dirinya sendiri.

60. Fahami bahawa orang lelaki bercakap secara terus terang, ringkas dan objektif. Orang perempuan sering bercakap secara berlapik, terperinci dan banyak yang tersirat.

16 comments:

Ckin Kembaq said...

Boleh guna bagi persediaan masa depan..hehe

MataHati @ MH said...

:)... sekarang pun boleh kalau dah berpunya

Cik Bidadari said...

yg paling setuju adalah yg terakhir... heeeeeeeeeeee. kita suka entry nie...

*luv Syahnia* said...

sgt bguna en3 ni..sukeee
bimbingan utk mnjdi pasangan yg terbaik utk en.tnang..hihi

Lieynanilaz said...

suka en3 ni...alahai juzuk akhir dah....:)

dLa said...

yeay suka, boleh gune niee

gadisBunga said...

47. Ramai pasangan sengsara bila isteri terlalu cantik atau suami terlalu handsome. Justeru, cari bakal pasangan yang setara dan sepadan dengan kita.


--------------

yg sepadan tu yg macam mana pulak? aduh!

My Little Diary said...

ciri-ciri yang harus dipraktikkan.. :)

Afzainizam said...

•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*.¸.•*´¨`*•.¸¸.•*'
(\_(\ ...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*
(=' ;') •::::::::HI….. :::::::::::•
(,('')('')¤...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
“tali timba ditarik perlahan
terasa sejuk air perigi
Ziarah blog tanda persahabatan
insyaAllah hamba datang lagi”

Ibu-ibu, Bapak-bapak,
Siapa yang punya anak
Bilang aku
Aku yang tengah malu
Sama teman-temanku, karna cuma diriku
Yang tak laku-laku


Pengumuman, pengumuman
Siapa yang mau bantu
Tolong aku
Kasihani aku
Tolong carikan diriku kekasih hatiku
Siapa yang mau


Ibu, Bapak,
Punya anak bilang-bilang aku
Aku yang tengah malu
Sama teman-temanku, karna cuma diriku
Yang tak laku-laku

Woo'..o'..o'..o..

Pengumuman, pengumuman,
Siapa yang- mau ban-tu
Tolong a(ku)
Kasihani aku
Tolong carikan diriku kekasih hatiku
Siapa yang mau

Woo'..o'..o'..o.. Ku tak laku-laku {x3}

MataHati @ MH said...

Cik Bidadari - moga2 bermanfaat

MataHati @ MH said...

luv Syahnia - hubungan jadi lebih mudah kalau kedua2 saling memahami

MataHati @ MH said...

Lieynanilaz - tadaa...dah habis dah

MataHati @ MH said...

dLa - peraktikkan bila dah terikat hubungan yg sah dusisi agama

MataHati @ MH said...

gadisBunga - tepuk dada tanya selera... :)

MataHati @ MH said...

My Little Diary - amik jer buat panduan mana2 yg boleh dipraktikkan

MataHati @ MH said...

Afzainizam - itu lirik lagu band wali kan... nice lyric