Saturday, March 19, 2011

Kerja Bawah Pokok

Pernah dengar ayat "kerja bawah pokok"? Kalau tak pernah, cuba lihat gambar kat bawah tu. Itulah yg dinamakan kerja bawah pokok. Duduk berlindung bawah pokok dari panas matahari sambil shoot gambar sendiri..hahaha. Tak tahu nak taip pasal apa. Dari biarkan blog sunyi tanpa kabar, aku taip jugaklah entry ni buat pengubat rindu peminat2 ku... (perasan) hahaha..

Sepanjang hidup ini, kita sering berdepan dengan pelbagai ragam orang disekeliling. Ada waktunya mereka membuatkan kita sakit hati, terluka ataupun berdendam. Hidup kita takkan tenteram selagi tersimpan perasaan negatif pada seseorang. Perasaan negatif ini hanya akan membuatkan kita lebih terseksa. Maafkanlah mereka walaupun terlalu berat untuk kita lakukan.

"Memberi kemaafan kepada seseorang yang dirasakan tidak patut dimaafkan adalah kemaafan yang sejati. Tiada yang lebih indah dalam hidup ini selain dari hidup tanpa perasaan benci dan dendam..."

24 comments:

sissyira said...

salam

besh kerja di bawah pokok, lali ditiup angin sepoi2 bahasa..

memberi maaf kepada org bukan semudah meminum air di dalam cawan...huhu..

Ayuni said...

ssh nk maafkn org yg kutuk kte di FB padahal boleh je tegur dpn2...

Panglima Muda said...

pokok banyak ada

MataHati @ MH said...

sissyira - tanya sama hati sampai bila mahu terus membenci seseorang. susah nak padamkan perasaan negatif selagi x beri kemaafan

MataHati @ MH said...

Ayuni - org mcm tu baik jgn dilayan. aghaknya dia malu nak ckp depan2

MataHati @ MH said...

Panglima Muda - sana sini ada pokok utk berteduh

NaDia CoMaNeCi said...

woho...enterframe gitu abg kita..selamat bekerja dan semoga terus bersemangat untuk update blog..hehe~

Cik Bidadari said...

duduk bwh pokok kena make sure benda atas tak jatuh okey... hhehehehehe

i am S!L4H.. said...

owh mcm ni ye kje bwh pokok. baru tauuuuu. kihkih

kemaafan sejati....~~~

maya amir said...

hah.baru nmpk muka MH dekat2... kalau hati betul2 terluka, agak susah nak maafkan.. oo atau akan maafkan tapi sampai bile2 pun akan ingat dan lebih berhati2..

NOOR FATIN said...

dalam proses untuk memaafkan org yang memfitnah sy. sepatutnya dia xlayak dapat kemaafan...

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

uihhhhh jangan dok bawah pokok lelama nanti dahan reput hempap kepala terus hilang akaiii..

KEMAAFAN mungkin amat berat untuk diberikan kepada orang yang pernah melukan hati kita,

TETAPI hanya dengan memberi kemaafan sahajalah kita akan dapat mengubati hati yang telah terluka,

KEMAAFAN yang diberi secara ikhlas n tulus dari hati yang nurani,

umpama pisau bedah yang boleh membuang segala parut luka emosi...

KETIKA satu pintu kebahagiaan tertutup, pintu yang lain dibukakan.

TETAPI seringkali kita terpaku terlalu lama pada pintu yang tertutup.

SEHINGGA tidak dapat melihat pintu lain yang dibukakan bagi kita.

♥MAMASYAZA♥ said...

best apa dok bawah pokok, jgn dok bwh pokok nyioq sudahhhh, nak ditimpa buah nyioqqq lakssss

cek chun said...

kerja bawah pokok ni selalunya nampak kat JPJ
lepas setel keja, pekena pulak bihun sup letak kacang tumbuk atas nyer.

(scene ini hanya berlaku di JPJ alor staq)

JP Nurul said...

kalau dapat berkelah makan bawah pokok pon seronok gak ^_^

MataHati @ MH said...

NaDia CoMaNeCi - sekali sekala jer interframe sbb muka x hensem..haha

MataHati @ MH said...

Cik Bidadari - saja duk bawah pokok tu.. tunggu emas perak jatuh ke riba.. :)

MataHati @ MH said...

i am S!L4H - itulah gambaran sebenar dlm peribahasa duduk bawah pokok..hahaha

MataHati @ MH said...

maya amir - muka x leh cari makan, so jarang2 jer boleh tampal kat blog..hehehe

yup, jadilah seorang yg pemaaf

MataHati @ MH said...

NOOR FATIN - semoga satu hari nanti akan terucap juga kemaafan itu :)

MataHati @ MH said...

Afzainizam - anda selalu meninggalkan komen yg cukup bernas dan menarik.. thanks :)

MataHati @ MH said...

♥MAMASYAZA♥ - confirm tak berani duduk bawah pokok nyor. nanti tak pasal2 masuk icu kes buah nyor jatuh atas kepala ;p

MataHati @ MH said...

cek chun - adakah cek chun salah seorang darinya..hahaha

MataHati @ MH said...

JP Nurul - meh kita makan nasik cicah budu bawah pokok.. romantik gitu..hehehe