Monday, April 25, 2011

Bila Monyet Pandai Bercinta

Bukan manusia jer yg pandai bercinta, haiwan pun pandai jugak. Kalau tak, takkan muncul istilah cinta monyet. Femes monyet ni sampai diabadikan nama spesis diaorang dalam kamus cinta manusia. Cinta monyet hanya  berputik dalam anak remaja. Lebih sinonim dengan budak2 sekolah. Tapi tak tahulah kalau2 orang dewasa atau orang tua pun ada yg masih bercinta monyet. Tak mustahil sebab dunia sekarang mmg pelik. Apa saja diluar jangkaan dan peradaban sering terjadi.

Remaja dialam persekolahan mudah jatuh cinta. Remaja ni mudah jatuh cinta. Tengok jer student pompuan yg lawa, terus rasa nak pikat. Tengok jer student lelaki yg hensem, mula ambil langkah merisik khabar. Bila dah dapat, mulalah jadi mamat dan minah jiwang. Bergayut kat telefon tak ingat dunia. Habis kat telefon, sambung pulak dengan berchatting kat internet. Tapi zaman aku dulu, just bergayut kat public phone jer sbb masa tu handphone belum femes lagi. Internet belum kenal sangat, cuma pernah dengar nama saja. Paling komang spanar kalau berjauhan, tulis surat jer bertanya khabar. Masihkah kau mengingati diriku...? Huk huk huk.. rindu punya pasal.

Cinta monyet bisanya tak kekal lama. Paling lama setakat 3-4 tahun jer pastu putus. Lepas putus, sure akan dpt penganti. Bila sebut pasal cinta monyet, terus teringat pada cinta monyet aku masa form 5 dulu. Ni semua kes terjumpa surat cinta masa mengemas rak buku tadi. Rasanya dah bertahun-tahun surat ni hilang. Rupa2 nya ada terselit dicelah2 buku. Surat ni dihantar kat aku sempena besday dia (pengirim surat ni ler) yg ke 16. Seingat aku dlm banyak2 surat yang dia kirimkan, yg ni paling best sbb diselitkan sekali gambar dia yg cun melecun. Angau sekejap masa tu lepas tgk gambar dia..hahaha. Sepanjang kenal dgn dia, selalu dia panggill aku khairul, bukan fairul. Tak kisah lah asalkan sebutannya dekat dekat nak serupa... ;p

Sudah sudah, malas nak ingat lebih2 kenangan cinta monyet ni. Tapi rasa memang tepat lah org2 dulu bagi nama cinta monyet sbb ada satu persamaan antara monyet dgn manusia. Kalau monyet pandai bergayut kat dahan pokok, manusia pulak pandai bergayut kat telefon. Betulkan kan kan kan.. Samalah mcm aku dulu, tension bergayut kat rumah, sambung pulak kat public phone. Kay ah, korang sendiri pun sure ada cinta monyet kan. Itupun kalau masa zaman sekolah dulu dah gatal gatal nak bercinta. 

Semoga sentiasa bahagia disisi keluarga dan berjaya mengapai cita-cita.. peace

17 comments:

Mak Su said...

sy mmg spesis yg tak layan fenomena cinta monyet di zaman persekolahan. sy look forward to cinta dinosor ;)

nurHeart said...

ambuii.. tkenang.. mengenang ye :)

hmpir semua org melalui cinta monyet ye x? klu xde kenangan x best jgk kan.. (^^,)

Nur Hawa Mohd Zin said...

salam...dah tak letak shoutmix ye :)
hehe..pernah gak ada cinta monyet...

NaDia CoMaNeCi said...

adoi...teringat surat-surat cinta monyet yg disimpan tapi mak buang sehari sebelum wedding..mak tak bagi simpan...huuwaaaaa~ :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

hehe..pasti si dia dah ada family sendiri kan skrg?ada bedak tak dlm surat tu?rasanya time dulu2 suka jek letak surat tu bedak..

gadisBunga said...

hahaha!!! mana datang khairul tu? haha~

zaman muda2 mmg senang suka kat org. tapi bila dah makin tua, hati hati makin keras.

untuk itu adalah dinasihatkan kalau nak mudah better cari dan kawin masa masih remaja2 lagi. eh?

zatil zahidah said...

cinte monyetlah yg buat saye bersemangat nak ke sekolah hari2..hehe

Cik TeN10 said...

haha.. terkenang kisah lalu ea.. emm nostalgia tu.. dlu ade gak dpt surat2 ni.. siap bau wangi lg.. ade bedak.. hihi tp xtahu hilang mna da sume surat2 tu.. maybe dah hanyut skali ngn banjir kot.. hihi

Cik Anita said...

eh. mana gambar si gadis tu? nak tengok la jugak.hehe..

apa pun cinta monyet ni memang kekadang mampu membuatkan kita tersenyumm :))

cek chun said...

dah bakaq semua surat chenta monkey..

Cik Bidadari said...

perghhhh tetiba aja kita teringat cintan-cintun kitalah... heeeeeeeeeeeeee

azwa amani said...

amboiii..pi sekolah bercintun yerrr.huhuhuhu..biasalah tuuuu, anak remaja.ermmm..amani tak pernah lah bercinta zaman skolah, tapi kawan bek amani lelaki...mungkin sbeb atu kot org takut nak kenal..sebab die ingta kawan bek amani tu pakwe kan????,,,

My Little Diary said...

saya jugak merasa cinta monyet ni, pasal cinta monyet ni semangat berkobar2 nak ke sekolah, konon dpt jumpa pakwe.. hehe
best gak lah ada cinta monyet..

Asrul "iLham" Sany said...

puppy love kat cikgu sastera dulu sb beliau sgt2 cute..

inesen crush ;-)p

NOOR FATIN said...

saya banyak lalui zaman cinta monyet dlu2. hehe lucu rasanya

^pasu bunga^ said...

kita yg bercinta monyet yg dapat nama~~
kenangan menusuk kalbu ek~~

bila blog bercerita said...

hahahahaha.....lucu law ingt2 alek zmn cinte munyet mse kanak2 ribena dlu....

agk2 budak2 skunk maen agy kew suwat2 niyh...??weeee~~