Monday, April 12, 2010

Tangan Manusia Merosakkan Alam

petang tadi on the way balik dari rumah family, seperti kebiasaan aku akan melalui jalan Pantai Tok Jembal. but today ada sesuatu yg buat aku terkejut. jalan yg biasa aku lalui sebelum ni dah hilang. ini semua angkara projek mega penambakkan laut sepanjang 2km untuk memanjangkan landasan kapal terbang. damn you..

pantai tok jembal yg sebelum ni mmg comel lote doh jadi lagu ni. dulu beloh petang boleh bawa family pergi berkelah tepi pantai ni, boleh mandi manda. sekarang tgk lah apa dah jadi. keadaan pantai yg dulunya landai kini dah bertebing setinggi lebih dari 1 meter. bila start projek memanjangkan landasan kapal terbang sultan mahmud, setiap tahun akan berlaku hakisan. kemuncaknya apa yg dpt dilihat kat gambar dibawah tu. mengikut perkiraan, hakisan ni akan menjalar sepanjang 3km hingga ke kawasan universiti malaysia terengganu. sudah ler projek mega ni memakan perbelanjaan besar, skrg ni terpaksa tambah lagi kos utk kerja2 menangani hakisan. jahil betul. kenapa kerajaan negeri memilih utk memanjangkan landasan dilautan sedangkan lebih selamat kalau buat di daratan. Ya Tuhan, ilmu pasang surut ombak laut, pertukaran gelombang, tiupan angin dan musim tengkujuh semuanya ada tapi tak berapa digunakan. inilah angkara kedegilan manusia yg mahu juga menentang putaran alam semulajadi.

wehhh!! bakper mung wat lagu ni ah?
kang kalu kate bengong yer maroh..bodo sombong, jahil tukey, dok reti base lasung.
ce mung tgk amender mu wat tuh!! abih punoh ranoh jalang, abih rebih pata, abih tunggeng pokok ru..
huwaaa... sbb mung ah, abih rosok tepat aku dating dulu..
mung tahu dok? tepat ni lah hok aku berehi sekali lalu sbb aku buleh refresh balik kenangan lamer..
derahh!! bekki balik, bekki balik...

 
 mampukah bongkah batu ni menahan hakisan?

jalan pantai ke tempat riadah dah terputus

rumah tu bakal menjadi mangsa sedikit masa lagi. sebelum ni rumah tu terletak 50 meter dari pantai. sekarang tinggal tak sampai 2 meter pun.

7 comments:

Ain said...

sedihnya tengok....huhuhu...

dop tahu la nanti menda hok tinggal ke cucu cicit kita kalu lagu nie la cara dorang.....

langsung dop tahu nok hargai alam sekitar.... tahu pikir pasal duit jer....

sakit hati sungguh!!!

Mata Hati said...

kerja tangan manusia kebanyakannya menjurus kpd kerosakan alam semulajadi.. kononnya utk tujuan pembangunan tapi hakikatnya mencemarkan apa yang kelihatan cantik pada pandangan mata

M!Er4N said...

salam..jom join contest yg menawrkan acer aspire one rm20 stp refferal bwh kita.http://www.mieran87.co.cc/2010/04/jom-rebut-acer-aspire-one-at.html

~Pn.Ilah~ said...

Tuler manusia loni terlalu rakus dgn kemodenan..ini kerana seme duit. Ada projek duit masyuk..& tak akan pk apa yg bakal berlaku dikemudian hari..

Mata Hati said...

bila semakin byk pokok tumbang ke bumi, semakin panas cuaca krn ozon semakin menipis..

kella said...

nyaknyeh ngguh! dok suke sape2 hok buak lagu tu ke pata!
memang banyok gok kenangan dulu mase di marang.. gi patta adalah saat2 yang menyeronokkang!
bior itang legang pong.. dop kesohh.. hehhe..
lame doh..dok speking ganu!

Mata Hati said...

bole komen dlm base ganu sini.. whereever u go, whatever u do, u still anak teganu..