Saturday, April 10, 2010

Siri TV Popular Masa Kita Kecik2 Dulu

korang yg lahir pada tahun akhir tahun 70an dan 80an tentu masih ingat cerita popular yg ditayangkan kat tv waktu tu. pasti korang pernah jadi dia hard fan salah satu cerita tu. dulu kat tv lah tempat kita mencari hiburan. bila ada jer cerita kegemaran ditayangkan, semua terpacak depan tv. tekun menghayati jalan cerita. silap haribulan, siap boleh hafal lagi dialog sbb cerita tu dialih bahasa. cerita dah habis, baru keluar bermain dgn kengkawan.

sebut jer apa saja cerita popular masa tu, tentu korang masih ingat biarpun ingat2 lupa. miss comet, moero attack, doraemon, thundercats, he-man, gaban, oltromen, kesatria baja hitam, maskman, flashman dan mcm2 lagi. masa tu ramai yg berangan nak jadi mcm watak hero/heroin dlm cerita tu. kalau budak lelaki, siap pergi beli topeng kat kedai pastu gusti olok2 dgn kawan. kadang2 sampai menangis sbb dikalahkan oleh musuh. hahaha. budak pompuan pulak beli anokkan (patung kertas yg boleh tukar2 baju tu) yg menyerupai watak dlm cerita kegemaran. ok, jom kita refresh balik memory...

Moero Attack                      Stewardess Monogatari 

 Flashman

 Oltromen                                      Kickers

 Gaban                                      Kesatria Baja Hitam

 Doraemon

7 comments:

ibu damia said...

yer betul....kecik2 dulu berangan nak jadi miss comet...konon2na kalau ader tongkat sakti tu, semua pun boleh jadi....pas tu berangan juga nak jadi macam chun dalam maero attack....konon2 kalau aku leh buat cam chun tu mesti ramai org minat....ekekekek..

yg patung anokkan tu dah lamaaaaaa sangattttt tak main...pas tu masa gi pasar borong nak beli goodies utk birthday ayyunie ari tu, tiba2 terjumpa...ni haah ader lagi ni...bukan aleesya yg main...ibunya yg main...

p/s: suria perkasa hitam ngan gaban tu of coz lah tgk kan...ingt lagi tag line gaban" gaban menukar bajunya dalam 0.0005 saat" ...eh lupa lar...betul tu..

p/s: kenangan masa kecik memang tak boleh dilupakan..masa tu hanya pk kan entertaiment jer...tak payah pk masalah2 seperti sekarang..

p/s: budak2 sekarang lebih banyak depan PC dan main HP berbanding depan TV...huhuhu

Ain said...

saya peminat meoro attack....

kalau bleh nak tengok lagi citer tue zaman skrg nie....

kat mana la boleh dapat yerk....

agak2 dkt you tube ada tak? hehehe....

~Pn.Ilah~ said...

hehe..mero attack!! lps tu sesama g main kt padang pastu wat lagak mcm chun...bestnye citer tuh..mana nk cari agaknya....

Mata Hati said...

ibu damia - nostalgia silam mmg best. masa kecik kepala tak pening mcm skrg ni yg hari2 asyik pikirkan masalah. dulu pun sya main jugok anokkan. tapi beli yg gambar robot.

betullah tu..mmg gaban bertukar dlm masa 0.00005 saat. ayat gaban paling best, gaban z potong 2..

Mata Hati said...

Ain - nak tgk moero attack, klik kat sini..

http://video.volleyball.com/default.aspx?v=k5AHjWVgUJg

Mata Hati said...

~Pn.Ilah~ - bila chun buat sommersault berpusing, selalu harapkan dia akan bertukar jadi ultraman. haha

boleh cari kat youtube ataupun kat sini..

http://video.volleyball.com/default.aspx?v=k5AHjWVgUJg

p/s: nanti ajar hana buat gaya "piring terbang, sommersault berpusing"

kella said...

ahhh... saya suka! saya suka! saya suka!
samalah, suka sangat ngan maero attack tu! sommersoult berpusing!! hahaha.. siap hafal lagi lagu2 nya! hohoho... Chun, Yogia, kapten!
mengembalikan nostalgia!
Suria perkasa Hitam, gaban..
oh..
kembalikan diriku ke masa lalu..
rasanya zaman dahulu lagi best la..beza ngan zaman sekarang..
i like once upon a time..
tengkiu ya!