Sunday, January 16, 2011

Angin Kencang

Sabtu, 8 Januari 2011. Angin bertiup kencang sejak pukul 4 pagi. Sesekali dirasakan seperti atap rumah hampir tercabut menahan asakan angin. Kat luar sana, habis berterbangan benda-benda ringan. One by one pelepah tua jatuh dari pokok nyior. Rasanya ini angin yang paling kuat dalam tahun baru ni.

Rumah yang aku diami sekarang ni paling terasa kesan tiupan angin kencang ni kerana terletak ditepi sawah. Depan rumah tiada sebarang pelindung untuk memperlahankan kelajuan angin yang menuju ke rumah. Sesekali bila angin paling kencang datang, terasa macam nak pecah cermin tingkap. Tak per, kalau pecah boleh ganti sebab ada banyak lagi stok cermin dalam stor.

Lepas kerjakan amalan wajib waktu subuh, terus aku terpacak depan pagar rumah. Nikmat betul dapat rasa tiupan angin kencang ni. Rasa segar seluruh tubuh walaupun sesekali terpaksa berganjak beberapa langkah ke belakang menahan asakan angin. Dalam masa yang sama mengigil kesejukan walaupun dah pakai 2 lapis baju. Tik tik tik... Kain pelikat dah kembang macam payung terjun bila ditiup angin. Silap haribulan, dengan aku sekali melayang entah ke mana.

Sambil tu sempat gak duduk berangan atas pintu pagar dengan gaya mendepangkan tangan macam dalam citer titanic sambil diiringi lagu ‘my heart will go on’ dalam fikiran. La la la~ Yang terkurangnya cuma aku seorang diri jer buat aksi tu, tiada pasangan.  Agaknya ada tak hantu yang sudi menyamar jadi kate winslet sekejap..kekeke

13 comments:

gadisBunga said...

nak hantu rupa kate winslet ye? amvoiii...hahaha!!!

Cik TeN10 said...

haha..kl ada betul kang lari lintang pukang lak..hihi

e.l.i.z.@ said...

musim angin kot le ni hihihi.
byk stok cermin? sokmo pecoh sbb angin ko? kuat benar setaro tuh

eiii mari hantu sungguh baru lari x cukup tanoh :P

Ayuni said...

hikhik, ari tu ganu ujan....

Gieyana said...

musim angin skrg nie..kt Penang nie pon sm jer smlm..rasa spt nk terbang jer..:D

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam..angin kencang ni..sian nelayan x leh ke laut..huhu

Cempakamelati said...

Suasana yang indah. Best nya rumah tepi sawah ni..mesti pemandangannya nyaman sekali. Tapi angin kuat tu la yag takut.

NOOR FATIN said...

haahha! jadi jack la ni.. nasib baik xde org mnyamar jadi rose. keh3

Panglima Muda said...

malam tu kami di carefour

Mata Hati said...

gadisBunga - bolehkan mcm tu..hehe

Cik TeN10 - kecuali kalau tetiba kate winslet bertukar jadi vampire..hehe

e.l.i.z.@ - selalu lah jugak bila angin kencang dtg

Mata Hati said...

Ayuni - yup

Gieyana - jgn main-main kat luar. nanti diterbangkan angin sampai ke afrika ;)

sis LM - what to do, masih lagi musim tengkujuh

Mata Hati said...

Cempakamelati - best bila tgk padi menghijau. rasa mcm kat pdg golf jer

NOOR FATIN - ada sesape sukarela nak jadi rose tak..? ;)

Panglima Muda - :)

jeragang said...

Kalau angin kencang duk tepi laut tentu habis lencun di tempias percikan ombak.... diri terasa macam nak terbang dek angin yang berdesing bunyi macam ngauman boeing nak take off dari KLIA....dan rambut habis kusut masai di tiup angin