Friday, January 21, 2011

Streamyx Vs Unifi

Dalam tv tengah rancak ditayangkan iklan Unifi. Setiap masa muncul di tv sampai aku boleh hafal dialog dalam iklan ni. Langgan Unifi, dapat sekali modem wi-fi, telefon tanpa cord dan err…lupa ah yang satu lagi tu. Dengar kata pakej yang ditawarkan setinggi 20mbps. Kat dalam iklan tu ada ditunjukkan mamat bunkface bukak 5 atau 6 video youtube sekaligus tanpa sebarang gangguan. Lancar je tanpa gangguan. Boleh percaya ke ni? Selalunya iklan macam ni indah kabar dari rupa macam iklan streamyx sebelum ni.

Dengan pakej VIP sehingga 20mbps ni, tak der masalah rasanya nak buka 20 blog sekaligus. Mesti best untuk blogwalking ni.. Tapi yang menjadi masalahnya adalah bandwidth cap. Bandwidth cap ini ialat limit penggunaan yang diberi untuk tempoh sebulan. Limit untuk pakej ini terlalu kecil berbanding dengan kelajuan yang ditawarkan. Setakat menetapkan limit 60GB sebulan untuk pakej VIP5, tak berbaloi langsung bagi mereka yang suka menonton video HD dan  mendownload fail besar dari internet seperti aku.

Streamyx yang aku pakai sekarang ni pakej 1mbps tapi dah rasa cukup laju. Sepanjang aku pakai streamyx ni sejak tahun 2004, adalah jugak perkara  menyakitkan hati. Setiap tahun mesti ada jer aku call operator buat report pasal speed yang lembab macam siput. Memang slowmyx betul ah. Tak boleh ke sepanjang masa speed maintain laju. Mujurlah sewa bulanan streamyx aku kurang dari 90 ringgit, tiada limit penggunaan dan free of charge untuk talian telefon.

Bila dah acap kali tengok iklan, terasa gak nak tukar ke Unifi ni tapi kena selidik secara mendalam dulu. Nak lihat dulu feedback dari pengguna terawal Unifi ni. Ok ke tak ok.. Kalau banyak negatif dari positif, baik aku pakai streamyx jer. Nampak cerewet kan tapi better macam tu dari menyumpah seranah selepas melanggannya.

Soal pilih memilih dan tukar menukar ni kena cerewet sikit. Alah membeli menang memakai. Alaaa, contohnya macam suami yang berhajat nak kahwin lain. Sebelum masuk meminang harus selidik dulu macam mana perangai calon isteri muda. Kalau setakat rupa jer comel tapi perangainya tak elok, better teruskan kesetiaan  kepada isteri pertama sampai mati. Jangan tempah kesusahan dikemudian hari. Banyak ketikanya yang lama lebih baik dari yang baru. Ahaks!! Contoh yang diberi macam lari jer dari tajuk. Tetetete...

26 comments:

Ayuni said...

slalunye yg lamer lg best...

apezs shah said...

salam

tapikan member dah pakai..
best je tgk dia pakai. laju gilerh hehe.. lagi pulak conect dengan TV terus. channel pelbagai hehe.. tah ikut masing2 kot..



*jmpt dtg join contest~

ciK mOt ©™ said...

kita pakai selkom berukBEN jek...

AnneRaini said...

tapi unifi boleh tahan mahal harganya...

man yusoef said...

unifi ni sbrnye dah untk student je ke...utk sape2..sebab dulu2 time mula2 kuar..unifi ni hnye utk student shj...pastu boleh tak tukar dari streamyx blockbuster kpd unifi???

soalan aku dah mcm ko operator telekom ye tak? hahaha

Cik TeN10 said...

kalau tak penah nk bersyukur and berpuas hati dgn apa yg dh ada skarg..nk kejar yg baru je..last2 yg lama tercicir yg baru entah ke mana...at the end..nganga je..ape pn xdpt..huhu so hargailah apa yg kita ada skrg..(",)

JP Nurul said...

kte pakai broadband aje..senang nak bwk..nak pakai mn2 pon blh...kecuali dalam hutan...


xleh blah cket2 bg contoh ;kawen'...haha..:P

Cik TeN10 said...

nk share something..

hati2 dgn barangan kulit..maybe ada yg dibuat dr kulit babi..mcm mana nk kenal pasti kulit babi?..bleh tgk kt link ni..

http://cikten10.blogspot.com/2011/01/ohh-nokulit-babi.html

fiq said...

fiq kt umah pn pakai slowmxy =P

MAPPIAU said...

hehehe saye pun masih lagi berkire2 nak upgrade ke tak streamyx sekarang nih dengan unifi, tapi tulah takut indah kabar dari rupa jer sume tuh :(

NOOR FATIN said...

pakai mxis ok jugak. laju je la. jrg la slow.huhu

Ayuni said...

sye xdpt be nuffnanglah sye try heart beat.awk klik je kat iklan heart beat tu, nnti akn terangkan

Imran nyambek said...

streamyx.

Mata Hati said...

Ayuni - betul betul....

apezs shah - kena fikirkan dulu sebelum tukar isteri ni. tunggu dlm 2-3 bulan utk lihat feedback dari pengguna unifi

ciK mOt - kekeke...bertukarlah kpd yg lain

Mata Hati said...

AnneRaini - yup..mahal tapi tak tahu lagi sejauh mana khidmat yg ditawarkan

man yusoef - unifi utk sesiapa saja. takder masalah rasanya nak tukar tapi buat masa sekarang kena tunggu dan lihat feedback dari pengguna unifi ni.
selalunya 2-3 bulan ok jer, lepas tu mula buat hal dan kenakan caj lain2

Mata Hati said...

Cik TeN10 - betul...setia pada yang lama. yg lama sewrvice nya masih baik sampai sekarang ;)

nanti saya check link tu.

JP Nurul - broadband tu bergantung pada kawasan jugak. kalau area sya mmg hampeh.. asyi2 slow, asyik2 terputus

ala...tu jer contoh paling mudah org nak tangkap..tetete

Mata Hati said...

fiq - kita serupa..biar lah slowmyx asalkan boleh layan tenet.. ;)

MAPPIAU - better setia kpd streamyx. tunggu unifi buat promosi harga runtuh baru cinta boleh beralih arah.
tak per, kita tunggu feedback dari pengguna unifi selepas 3 bulan nanti ;)

Mata Hati said...

NOOR FATIN - bergantung jugak kepada kawasan. ada yg slow, ada yg laju

Ayuni - kay, nanti sya try fahami dulu apa heartbeat ni..

Imran nyambek - yeahh!!!

Anitadahahs said...

tak payah pakai semua tu. pakai wifi free pihak kolej bagi je. Murah dan tak payah bayar pun!hihi

JIJI YU said...

hurmmaku nak gune stimix pon orang salu je makan kabel tel kat kawasan umah aku..nak gune yg kabel antenna punye kelajuan 384kbps je..gune maxis..macam siput je jgk..

Imprezaawie said...

bro...bgus tajuk ko buka ni...cite pasal unifi...ak penah guna selama sminggu...tapi bukan kat rumah ak...tp kat rumah ak kat putrajaya..

pendapat ak:
unifi mmg best...
laju...
ad siaran tv macam astro...
HD plak...
tv tu 10 mbps...
kalo pandai hack boleh ambik... mbps tu jadikan line ternet...
so,5 + 10 = 15...mmg terbaek...
tapi kalo kantoi,tanggung sendiri..
hahahah...
ak pakai vip5...
ak online 4 laptop dlm 1 masa...
mmg x jadi masalh...
download cite mmg laju...
tapi ikut la base kat mane an...
bro un tahu perkara tu an...
tp mmg x best sbb ad limit je...
bila habih limit x tau pe jadi...
sbb sempat guna sminggu lebih je...
kadang kala ad sangkut skit...
sbb dia masih dalam mode beta...
ye la,benda baru...
macam awek gak...
masih ketat kata orang...
(maaf jika bahasa x sesuai)
so,buat la pilihan terbaek ye...
tapi ak rasa baik bro stay je pakai streamyx tu...
tiada had adalah pilihan terbaek...
yeaaaaaaaahhhaaaaaaaaa...

Mata Hati said...

Anitadahahs - itu paling baik..free of charge ;p

JIJI YU - tak per..internet ni bukan penting sangat. hanya kemahuan bukan keperluan

Imprezaawie - thanks bro atas penjelasan yg panjang lebar tu. nice info ;)

Muhammad Burn said...

tq utk mklumat ni. bru tahu... stmx de best la cmtu.

Anonymous said...

1) servis center dia macam lahanat....xda dan xpernah orang jawab

2) panggilan dari fix line ke telefon unify xboleh dibuat hanya call melalui hp..

3) ada laman web yang xboleh masuh macam kena block leboh-leboh laman perbankan.

4) servis dan aduan melalui laman web unify lamabat dan ada belum dijawab....aku ada hantar pada 7/9...sampai hari ni xda feedback...

5) Ada msalah untuk setup online cctv...pun xda feedback dari unify...

sapa-sapa masih guna streamyx harap kekalkan sehingga unify betul-betul bagus..

UniFi Dr said...

:)

asyraf said...

baik pakai maxis home fibre je, rm148 utk 10 mb. yang up kan line, org TM jugak