Tuesday, November 16, 2010

Bila Kita menjadi Tunangan Orang Tanpa Sedar

Percaya atau x, kita boleh ber”tunang” tanpa sedar? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal bukan? Tapi, yang anda mungkin x tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku.

Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut. Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.

Situasi yang dianggap pinangan:
 "Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku"
 "Kahwinlah dengan kita bila2"

Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang.

Contoh:
Lelaki berkata dalam telefon, "I nak jadikan u isteri I lah"
Perempuan tersebut jawab, "I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redha" atau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.

Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.

Kita orang melayu time nak tunang duk bawak rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang. Persoalan ialah bila Ibu bapa tiada. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang boleh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.

Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti x baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh(x boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut. Uiks, adakah anda sudah menjadi tuangan orang tanpa sedar? Aku pulak dah berapa ramai tunang ek? Hehehe


(Artikel dari Muka Buku)

6 comments:

Shahrizah said...

Mat Salleh selalu bertunang cara camni....diorang sesama diorang jer bertunang...pas tu announce kat keluarga dan kawan-kawan...Saya rasa kita sebagai orang melayu baik kekalkan cara yang ada...itu yang membezakan kita dari bangsa-bangsa lain.

Anonymous said...

Salam...betul tu...kita penuh dgn adat budaya timur...takkan nak langgar.pd sy klu mcm tu dah byk kali kita tunang cerai...tunang cerai....hahahaha...mcm tak logik plak...

Mata Hati said...

Seeloknya mcm tu lah tapi lagi elok kahwin terus.

Sekarang menjadi satu trend upacara bertunang dibuat pebuh meriah seolah-olah majlis kahwin. Satu lagi tempoh pertunangan terlalu lama hingga melebihi dari setahun. Bila terputus, akan timbul tanggapan buruk dari orang sekeliling

Encik MamaT said...

mata hati... berapa kali dah kau bertunang ? hehe

Mata Hati said...

ntah lah...tak sampai 6 kot.. haha

Pink Diva said...

hmm direct jew kawin kan baguz...hehe