Thursday, November 04, 2010

20 Fakta Menarik Hari Ini - Siri 3

  1. Sotong raksasa mempunyai mata yang terbesar diantara semua binatang
  2. Jika anda letak ikan emas di bilik gelap, ianya akan kelihatan berwarna putih
  3. Siput boleh tidur sehingga 3 tahun
  4. Kebanyakan ayam jantan berkelip sebelah mata saja pada satu satu masa
  5. Seekor kuda mempunyai lebih 18 tulang dari seorang manusia
  6. Tikus tak boleh muntah. Sebab itu racun tikus amat berkesan membunuhnya
  7. Kucing boleh mendengar bunyi ultrasound
  8. Gajah adalah satu-satunya mamalia yang tidak boleh melompat
  9. Beruang dewasa boleh berlari sepantas kuda
  10. Air kencing kucing bercahaya dalam gelap
  11. Rama-rama terbesar di dunia ialah Queen Alexandra Birdwing di Papua New Guniea, sayapnya lebih kurang 11 inci.
  12. Deria rasa rama-rama di kakinya
  13. Mamalia terkecil di dunia adalah sejenis spesis kelawar di Thailand yang beratnya hanya seberat duit syiling 1 sen
  14. Lipas boleh hidup selama sembilan hari tanpa kepala sebelum ia mati kelaparan
  15. Tapak Sulaiman tak ada otak
  16. Penguin adalah satu-satunya burung yang boleh berenang tapi tak boleh terbang
  17. Burung hantu adalah satu-satunya burung yang boleh lihat warna biru
  18. Ngauman singa boleh didengar sehingga jarak 5 batu
  19. Kanggaru dan burung emu tak boleh berjalan ke belakang
  20. Ikan Paus Biru adalah binatang terbesar di dunia, panjangnya 100 kaki dan seberat 150 tan. Dinasour terbesar di dunia hanya seberat 110 tan

16 comments:

Finaz Jaafar said...

cool facts!!
oh.lipas ni mmg ssh mati bto la..eee...geli!

My Little Diary said...

salam
bagusnya.... suke3x...



entry terbaru "aku dan 3 lelaki"

Ieda Al-Habsyi said...

air kencing kucing tu, hhehehe

Hisyam Muhibah said...

terima kasih. info yg berguna.






Terbaru di blog saya "Kenalpasti Keperluan Mangsa Banjir Sebelum Datang Membantu"

Mama Zara said...

best fakta ni, membuatkan saya terfikir nak menjawab..hihii..check kat cni ye :) --> http://gallerymuslimah.com

SUZIE APAI said...

eh..btul ke air kencing kucing berkilat malam??

konpius!!

Sharinginfoz said...

lamanya siput tidur.... kalau 3 kali tidur dah berapa tahun ya.....

ainnoraini said...

baru tau...bagus lah...
tqvm...

ozzy said...

salam...

fakta menarik..thanks for sharing

Mata Hati said...

teringat 1 pesanan yg diberi oleh seorang akak kat pejabat dulu..

kalau tak tahu, pergilah menuntut ilmu. kalau dah tahu, sebarkanlah kpd mereka yg belum mengetahuinya :)

liyanadiabu said...

wah..bgsnyer....tambah ilmu di dada...thank bgtau fakta ni...bgs2....yg geli bab lipas tu..yek..meremang bulu tangan

cahayazafirahmohdsidek said...

thnx =)

fiza kamil said...

good facts :)

azzey said...

byk yg blh dikongsi ni! ttg ikan emas tu....x terfikir cam gitu plak sblm ni.....:)

deqlis said...

gud info...

to finaz jaafar: klu nk lipas cpt mati, beli semburan khas utk lipas..jgn guna semburan nyamuk...
sharing is caring...

seriwangi said...

seri wangi ada kucing kat umah, tapi...tak fikirlah pulak nak tgk air kencing..