Tuesday, November 09, 2010

Keracunan Makanan

lewatnya aku buat entry hari ini. actually aku masih belum sihat. dah 3 hari asyik sakit perut. ingatkan sakit2 biasa jer, rupanya keracunan makanan. adesss...sakit tayar ngoh!! nak makan pun sikit2 jer. dah tak larat nak ulang alik pi tandas. kalau berterusan mcm ni, baik angkut sekali katil pi masuk tandas. bermastatautin dalam tu. musim hujan mcm ni mmg banyak penyakit akan datang. lagi teruk kalau banjir. kepada pembaca blog ni, tuan blog nak kasi nasihat sikit...

  1. jaga kebersihan dalam penyediaan makanan
  2. jangan sesekali minum air mentah
  3. pastikan sampah kat dapur dibuang. jangan tunggu sampai berulat baru nak buang
  4. kurangkan membeli makanan kat tempat yang terdedah dgn habuk dan debu
  5. kalu ahli keluarga atau diri sendiri yang sakit, cepat2 pi jumpa doktor
ok, ni jer yang terdaya aku nak taip. kat luar sana dah gelap pulak. sekejap lagi turun lah hujan tuh. tetiba timbul idea bernas dalam kepala..nak mandi hujan lah!!! dah lama sangat tak mandi hujan ni.. hohoho :p

17 comments:

azwa_amani said...

hushhh jangan mndi hujan lah,....perut x elok lagi nanti sakit lain pulak dapat....

Ieda Al-Habsyi said...

kalo keracunan bahaya woo...

Mata Hati said...

azwa-amani- tak tahan keterujaan nak mandi hujan..huhu

Ieda - memang sbb rasa lemah seluruh tubuh

LyNn HaMzAh said...

lor...patutlah dah lama x jalan2 kat blog kak lynn...keracunan makanan rupanya...erm, take care yer dik...moga cepat sembuh...

Mata Hati said...

ok..time kasih

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

Salam...
Mata Hati dah ok ke lum..try minum jus epal hijau..insyaAllah berkesan..jgn lupa mkn pisang utk ganti potassium yg hilang.

Mata Hati said...

Thanks sis...

eiela said...

kesiannya keracunan makanan. takde care ok, lain kali kena hati-hati.

liyana aziz said...

x sehat ek?? get well soon okay??

Sharinginfoz said...

jaga kebersihan makanan penting kan

Mata Hati said...

eiela - okay... :)

liyana aziz - yup..kurang sihat. thanks

Sharinginfoz - betul betul betul

Nolee Zahari said...

sy pun pernah keracunan mknn. sampai muntah2 cirit2 sume. sakit perut sgt2. then tak boleh mkn benda yg berminyak. masa tu terseksa gila haha.

btw, sama2 la kita jaga kesihatan :)

simply nana said...

semoga cepat sembuh...minum 100 plus tuk pulih tenaga blk...

simply nana said...
This comment has been removed by the author.
Mata Hati said...

Nolee Zahari - penjagaan kesihatan amat penting


simply nana - thanks..

wANieYZ said...

semoga cepat sembuh..hepy blogging..

Mata Hati said...

thanks yer... dah sihat sikit