Friday, October 29, 2010

Mengidam Kek Coklat aka Chocolate Cake

semalam termimpi makan kek coklat..hohoho.. kes dah lama memendam rasa nak makan kek coklat, sampai terbawak2 dlm mimpi. terjaga jer, terus jilat tepi bibir tapi tak der rasa coklat pun..sah lah hanya dlm mimpi jer aku mkn kek coklat tuh. lepas solat jumaat tadi, aku terfikir dlm kepala.why not aku buat sendiri. lagi pun dah lama tak buat kek. yang aku ingat, resepi kek terakhir yg pernah aku buat dlm 3-4 tahun lepas. itu pun dgn pertolongan mak sedara. aku try buat Kek Gula Hangus..tapi kes tersilap langkah, langsung kek tu jadi lembek. tapi habis jugak ditelan oleh sepupu yg kecik2 tuh. minat masak2 ni kes like father like son. ayahnya berjuang dlm dapur kat pelantar minyak, anaknya pula berjuang dlm dapur rumah jer..hohoho

hah!! baru sekejap tadi aku terjumpa resepi kek coklat kat enjin pakcik google. simple dan mudah. alaa...aku mmg suka masak yg simple2 jer.. org bujang lah katakan. hmmm...ramai kawan2 kat facebook cakap untung isteri ko nanti dpt laki yg pandai masak. hahaha!! aku nak tergelak sambil guling2 atas tanah mcm dlm citer hindustan. serius aku tak pandai pun, just follow apa yg disuruh dlm buku resepi. everybody can do it lah. meh2 kita paka try buat kek coklat.. resepi ni aku dapat dari http://sudipkayu.blogspot.com/

Bahan-bahannya ialah: tadaaa!!!!
2 cawan tepung blue key
secawan gula halus
secawan susu pekat manis
secawan milo
secawan serbuk koko
4 biji telur ayam
secawan minyak masak
secawan air panas


Cara-cara nak buat:
satukan semua bahan satu persatu. guna cara manual jer, pakai wisk.
jangan pakai mixer sbb tuan punya resepi ni cakap takut terlebih naik. 
bancuh rata then kukus dalam masa 40 minit

note: ada yg tak tahu apa itu wisk? tgk gambar kat bawah tu...

13 comments:

SYaMiLa said...

sedapnya kek coklat..dh lama tk buat..tak de moog...he3...

isabelle said...

jgn lupa buat entry tayang kek yg dah jadi nanti.
am planning to bake one too, for this weekend's BBQ.

Shiela Latif said...

dah siap jangan lupa post kat sini yek?...nak sangat tengok.... =))

Mata Hati said...

hmmm...akan menyusul entry tu nanti..

nn said...

gulp....telan air liur...cedapnyeee...baru pas buat tuk anak bujang punye birthday...

sweetsal said...

kek coklat memang sedap, lama jugak tak buat..pandainye org bujang buat kek, hehe

Mata Hati said...

berpandukan buku resepi jer..kalu x der buku rsepi, confirm x tahu nak buat mcm mana

sYieDa said...

x ske coklat!!!..hihi
mr.k,nanti letak resepi cheese cake lak yea:)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

Sedapnye...sis tgh rasa down sgt ni..meh la bg sepotong.Moga blh buat diriku tersenyum masa mkn kek ni.huhuhu

kakyong said...

sedapnya kek tu... buat air liur merembes ni..
tp kakyong ni selalu fail bab baking...

Abah Yie&Ummi Na said...

jom singgah Teratak kami, ada resepi Moist Orange Chocolate Cake hehe

Aini Arif said...

alahai nmpak mcm senang je, menarik..tp tepung tu xyah ayak dulu ker?

MataHati @ MH said...

err..lupa nak kasitau mmg kena ayak dulu...