Tuesday, October 26, 2010

Liquid Paper

dah tengah hari...ingatkan nak tidur2 ayam jer lepas subuh. last2 langsung terlena sampai pukul 11 lebih. hohoho.. what to do, sejak semalam sampai subuh tadi hujan turun. sejuk bukan main mengalahkan aircond. bangun tidur terkedip2 mata. tgk skrin h/phone, byk nya mesej masuk. check satu persatu sampai lah ke mesej yg adik hantar. baca baca..aik!! bila masa pulak adik aku start buat design baju pengantin ni? setahu aku masa study dia amik bidang kejuruteraan, ni tetiba tukar profesion plak..lantaklah asalkan ko berjaya dik.

oh ya.....berbalik kepada tajuk entry hari ni. ingat lagi tak masa luquid paper mula2 diperkenalkan dulu? masa tu aku masih disekolah rendah. selalu keluar iklan benda ni dlm tv. tak silap aku siap ada lagu sekali..."liquid paper, luquid paper, padam segera~". mmg femes kejap benda ni dulu. masa tu kalu sebotol liquid paper mmg dikira kaya ah sbb kawan2 yg lain pakai pemadam yg kaler biru tu jer..padam sampai terkoyak kertas dibuatnya.
sebelum guna kena goncang dulu kasi cair. pastu bukak tudung then sapukan berus liquid paper kat mana2 tempat yg nak dipadamkan. tak boleh biar lama sgt botol terbuka sbb liquid paper ni cepat kering. yg paling tak best bila benda ni melekat kat tgn. kena lah pi toilet basuh. tak pun tunggu ia kering dulu pastu baru kikis dgn pisau. tak silap benda ni didatangkan sekali dgn thinner utk mencairkan, tak nak kasi pekat. kalau salah bancuh mmg cair boleh lah jadinya.

selain dari digunakan utk padam kesalahan atas kertas, benda ni jugak digunakan utk menconteng meja dan kerusi mcm yg aku selalu buat dulu2. kalau cikgu nampak, bertukar merah lah telinga ni kena pulas. liquid paper jugak digunakan utk dijadikan pewarna kuku.. ceh!! nostalgia betul benda ni. tapi yg paling tak leh dilupakan bila benda ni tumpah atah buku. arrrr tensen...

7 comments:

My Little Diary said...

he3x.. tak penah lak pakai liquid paper kat kuku.... tapi penah aarrr kenakan kwn class, sapu liquid paper ni kat idung dia, pasal dia kuat membuta dlm class, pastu mulut ngagaaa.. bila dia bangun tido satu class gelak, termasuk lah cikgu kitaorg... :P kenangannnn

nuriz said...

liquid paper jenis ni dah takde yg ada jenis mcm pen tu kan ..sng nak guna

nabilah_2908 said...

tk pernh merasa guna liquid paper yg mcm dlm gambar tu...

masa masuk sekolah menegah...semua dalam bentul botol mcm sekarang...kalau nak pakai pun sorok2..sbb sekolah mengharamkan penggunaan liquid paper..

setiap kali pengawas buat sport check...sure kena rampas.. :)


jom ke APA KATA HATI pulak,
JUS CICAK

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

hehehe..suker guna yg mcm pen tu..yg ni abis kena jari susah mau tanggal woooo..

p/s:bila mata hati nak antar sirih kat gadis lari yg comey tu..hahaha.gurau je jgn marah arr.

LyNn HaMzAh said...

pernah guna liquid paper tu waktu zaman sekolah rendah...betul la kena goncang dulu baru leh guna...hehehehe...

Mata Hati said...

My Little Diary - liquod papaer dan budak2 sekolah mmg tak dpt dipisahkan

nuriz - yup..yg ni dah dikira otai.. tinggal kenangan jer

nabilah_2908 - aik..sekolah awak dulu haramkan liquid paper ke? hmm..maybe sbb budak2 suka conteng sana sini kot..

Mata Hati said...

Puan Sagittarius aka LM - sabor sabor..tak leh masuk meminang sekarang. tunggu suasana dah sejuk, baru antor rombongan meminang..hahaha

Kak Lynn - yer ah..kalau tak goncangkan, liquid kat dlm tu jadi pekat sgt. picit2 mcm mana pun takkan keluar..