Monday, October 11, 2010

Aku, Dia & dot dot dot: Recycle

C.I.N.T.A. K.I.T.A. satu rasa 
C.I.N.T.A. B.U.T.A. tak bermata lahirnya 
C.I.N.T.A. G.I.L.A. pada harta 
M.A.N.A. C.I.N.T.A.. yang sebenarnya 
C.I.N.T.A. K.I.T.A. sampai bila

itu sebahagian dari lirik lagu yg famous satu masa dulu. kalu dengar acap kali pun tak jemu. lirik lagu ni mempunyai aura tersendiri. kalau tak takkan sampai sekarang masih mampu membuai perasaan. stop! stop!.. aku bukan nak bercerita pasal lagu jiwang2 ni. aku cuma nak singkap kembali kenangan cinta silam. cinta kenangan silam..ohhh~ blueekkkk!! maybe ada yg pernah baca entry terdahulu. ok ok, just kali ni aku nak lengkapkan perjalanan kisah cinta dlm hidup aku. mana yg terkurang dlm entry sebelumnya aku tambah dlm entry ni.

perkataan cinta mula hadir dlm hidup aku sejak dibangku sekolah rendah lagi.sebenarnya cinta ni ada bermacam2 jenis. cintas sejati, cinta cyber, cinta dangdut, cinta monyet (tak sangka ekk monyet pun pandai gak bercinta), cinta antara benua dan macam2 lagi lah. tapi hakikatnya, cinta sejati hanya kepada Allah. betulkan? ok, siapa yg tak pernah dilamun sila angkat kedua2 kaki..hehehe

pantun ini pembuka bicara 
tentang aku dan kisah cinta
dalam hati ada cinta dia
dalam mata ada dirinya..

cinta budak hingusan
angin cinta aku bermula sejak zaman sekolah rendah lagi.. masa darjah 3, aku suka kat sorang kwn sekelas. masa tu aku cuma tahu aku suka tgk dia, tak tahu lagi pun pasal cinta2 ni. apalah maksud cinta pun aku tak tahu lagi masa tu. yg aku tahu dan selalu tgk kat tv, cinta mesti ada sorang lelaki dan sorang pompuan. aku suka tgk dia sbb muka dia comel jer (budak2 lagi mestilah nampak comel kan..hehe). tapi sekadar curi2 pandang jer lah, nak bersembang jauh sekali. kalau waktu pendidikan jasmani, aku suka sgt intai2 dia.. auu cak!! auu cak!! semuanya berakhir bila dia bertukar sekolah. sampai sekarang aku masih ingat nama dia dan mcm mana rupa dia waktu tu. adakah ini cinta dlm diam? hehe.. aku sendiri tak tahu..

cinta atas angin... 
dah masuk sekolah menengah, aku tahulah serba sikit pasal cinta2 ni. masa tu suka sgt baca cerpen pasal cinta sampai boleh mengelamun sorang2. kalau jumpa cerpen menarik dlm majalah, confirm aku gunting then simpan dlm robok (almari) hehe.. masa tingkatan 1, aku suka kat sorang akak senior. alahai...kalau pejam mata pun still boleh nampak muka dia. serius, dia mmg comel. boleh dikatakan ratu kat sekolah masa tu. untung nasib aku dlm cinta ni belum timbul. samalah, mcm kisah kat sekolah rendah, cuma boleh pandang2 dari jauh. kadang2 time rehat saja2 jer lalu kat tepi kelas dia, pandang2 jeling2. nampak jer dia, berbunga2 hati aku ni..huhu. tapi mcm tu lah, sapalah diri aku masa tu. pelajar yg tak pernah lari dari melanggar disiplin. adalah sekali dia tangkap aku sbb langgar disiplin. dia pengawas, aku pulak student tak berdisiplin. dah mcm air dgn minyak lak. betulkan? selepas dia tamat tingkatan 5, aku dah tak jumpa dia lagi. sekarang dah terjumpa balik dia kat facebook. tapi nak tegur rasa segan lak. biarlah sbb dah tak der perasaan suka2 tu dlm diri aku. hehe

cinta remaja
tamat tingkatan 3, aku bertukar ke sekolah lain. sepanjang berada dlm tingkatan menengah atas, aku semakin tercari2 cinta pertama. yer lah, nampak member2 bercouple, aku pun terasa nak jugak. asal tgk student yg comel, terus terasa nak tackle walaupun hakikatnya aku tak berani sbb student pompuan yg comel dan popular kat sekolah sure dah ada couple, ramai secret admirer. well, aku pun berkedip2 mata jer lah tgk. tapi dlm diam2, ada sorang rakan sekelas suka kat aku. aku tahu pun sbb member baik dia yg bagitau. tapi masa tu aku blurrr.. tak tahu mcm mana nak buat aku suka jugak kat dia. tapi kalau dia ada dekat dgn aku, aku akan jadi gelabah tak menentu. aku pun tak tahu kenapa. 

pernah sekali masa naik bas mini, aku dah jadi bengong sgt sampai lupa nak picit loceng. tak pasal2 terlajak jauh dari sekolah. ni semua pasal dia ada kat sebelah. tapi ok jugak sbb boleh jln2 bersama dia walaupun tak sempat nak bukak mulut, dah sampai depan pagar sekolah. huhu. whatever tak pernah sekali aku ckp aku suka kat dia. bila habis sekolah, lost contact mcm tu jer.. rugikan, dah ada org suka, aku pulak lepas kan peluang. huhuhu.. sebenarnya sepanjang zaman sekolah ni, aku berkenalan dgn ramai student pompuan. sampai dlm album kecik aku penuh dgn gambar2 diaorang ni. tapi tak 1 pun melekat.. just mcm sekali ombak datang, sekali pantai berubah.

cinta telefon
selepas habis bersekolah, aku berkenalan dgn sorang awek. usia dia muda 2 thn dari aku. kisah ni bermula dgn tak sengaja. satu hari dia call nak bercakap dgn sepupu. tapi ntah mcm mana 1st time jawab panggilan tu terus melekat. dlm sehari adalah 1-2 kali bergayut. aku tak pernah pun call dia. dia yg gatal2 nak call aku. sepanjang tempoh beberapa bulan bergayut jer kat telefon ni, belum pernah sekali aku keluar jumpa dia. kenal dia pun melalui gambar yg dia pos. pernah jugak dia mintak gambar aku tapi sampai sudah aku tak kasi. after dia bertukar ke KL, langsung dah tak terima panggilan dari dia. apa pun sampai sekarang aku masih simpan satu2 nya surat yg pernah dia pos kat aku..

cinta surat menyurat
sebelum internet berkembang maju, surat dan telefon lah yg menjadi penghubung. alah, masa tu manalah reti lagi nak guna email. handphone pun belum termampu beli lagi. masa tu sesaper yg pakai handphone, mmg dikira byk duit lah. kadang2 aku terfikir, boleh ke budak2 zaman sekarang survive kalau tak der handphone dan internet? tahun pertama aku kerja, ada sorang pompuan minat kat aku. nak berkenalan dgn aku, dia suruh kawan baik dia jadi posmen tak rasmi. 1st time terima surat dari dia, aku tertanya2 siapa gerangan pompuan ni. siap lukis gambar kartun lagi kat surat tu. bau bedak usah dikiralah. bukak jer surat, berterabur bedak jatuh atas meja. mujur bedak tu berbau wangi. klasik betul.. bila dirisik diselidik, rupanya dia duk kat tingkat atas jer. lama lah jugak berutus surat ni sampailah di hari lahir aku. dia nak jumpa sbb nak bagi present katanya. well, kitaorang jumpalah kat tangga opis. tu lah kali pertama sepanjang berminggu2 lamanya aku dpt jumpa dia. mmg malu2 nak ckp. kering idea terus.. tapi yg best bila dpt present. sapu tangan berserta gambar dia. boleh lah tahan. 

mcm tu lah seterusnya sampai hari terakhir dia kerja kat situ. aku dipaksa amik gambar bersama dia. huh!! nak bergambar pun kena paksa. dia geram sgt bila aku acap kali mengelak bila dia ajak bergambar. hahaha... sepanjang tempoh berkenalan dgn dia, cuma sekali 2 jer kitaorang bergayut kat telefon, selebihnya main hantar2 surat jer. macam zaman 60an pulak aku rasa. kesian kat kwn dia yg jadik posmen tu, letih turun tangga naik tangga tapi tak dapat gaji pun. aku pun pernah sekali pergi beraya kat rumah dia. selepas dia tamat kontrak, aku masih lagi terima surat dari dia walaupun tak sekerap dulu. surat terakhir yg aku terima masa tahun terakhir pengajian dia kat utara. lepas tu..tut tut tut tuttttttttttttt~~~~~ mesin hayat pun terhenti. aku pasti dia dah berkeluarga...

cinta kad raya
aku paling suka terima kad raya. setiap tahun sampai sekarang aku masih terima kad raya. cara tradisional lagi best berbanding cara moden. kebanyakan org skrg ni lebih senang hantar sms/mms jer. save cost katanya. yg istimewanya kad raya ni, dlm hati mesti tertanya2 siapakah pengirimnya masa nak bukak kad raya tu. dlm simpanan aku ada berpuluh2 keping kad raya. kebanyakan dari kwn lama. tapi still ada jugak kad raya dari someone yg buat aku tertanya2 sampai sekarang, siapakah gadis misteri ni? bayangkan, setahun sekali terima kad raya dari dia. ayat kat dlm bukan main puitis lagi. boleh cair hati aku bila baca. aku hanya tahu nama dia tapi sekali pun tak pernah lihat mcm mana rupa tuan punya badan. sempatlah 2 kali terima kad raya dari dia. lepas tu senyap mcm tu jer.. agak2 nya lah, kalaulah awal2 lagi dia hantar gambar dia, apalagi kalau org dlm gambar tu tua mcm nenek wook, tergamak tak aku balas kad raya dia masa tu? kejam pulak aku ni..huhuhu

cinta mIRC
sebelum wujudnya facebook, friendster dan popularnya YM, korang semua tentu pernah berchatting melalui mirc kan. ekk, tak ingat? hmm..referesh balik memory korang bila lihat gambar kat bawah tu.

waktu tu mirc lah yg paling best sekali bila nak chatting dgn kengkawan. mcm2 nickname yg tersenarai bila login ke dlm mirc. melalui mirc lah aku berkenalan dgn ramai org. kebanyakannya pompuan, of coz lah kan. lelaki, mcm tu lah..hehe. waktu mirc tgh popular, aku suka layan kat pejabat. mentang2 lah line clear, tu lah kerja aku bila punch in. dlm mirc, aku berkenalan dgn sorang student politeknik. aku pun dah lupa nickname yg dia pakai tapi nama bunga lah. adalah dlm 2-3 minggu bermesra kat mirc sebelum aku dicabar oleh kawan2 utk dating dgn budak ni. dah namanya hero, mmg pantang dicabar. 

setelah sesi pujuk memujuk, akhirnya budak ni bagi green light utk jumpa tapi dgn syarat tak jauh dari flat dia. dgn bangganya aku curi2 keluar dari pejabat utk berjumpa dgn budak ni. hmm..comel jugak. muka iras2 haleeda. tapi pelik bila dia tutup jer mulut dgn tangan masa bercakap. sebelum aku blah, agaknya dia lupa nak tutup mulut bila tersenyum. Ya Tuhan, aku jadi batu sekejap bila lihat dia senyum. u all know why? ok, sapa dapat teka, sya kasi kapal terbang sebijik. 1 2 3 tettt..masa dah tamat. of coz lah bukan sbb senyuman dia yg manis tu tapi gigi dia. gigi ronggak ke? bukan bukan, gigi dia tu terlampau kuning (org teganu panggil kuning sior). ni dah berapa lama dia tak gosok gigi ni. patutlah selalu tutup mulut bila bercakap. ohh tidakk... hancur cinta mirc aku lepas tgk gigi budak ni. lepas tu aku dah tak chatting lagi dgn dia kat mirc. teruk aku kena gelak sakan bila cerita hal ni kat member2 pejabat.

sebenarnya ada lagi kisah cinta dlm hidup aku, cinta persahabatan. yg ni tak leh kongsi kat sini. terlalu tragis. biar aku sorang jer yg tahu. kan kalau tulis jugak kat sini, ada pulak yg rasa sebak bila baca. huhuhu.. well, seperti kata org, bukan semuanya kita boleh berkongsi dgn kawan2. kalau kongsi semuanya, apalagi yg special tentang diri aku ni. sebenarnya tadi aku dah tulis panjang lebar entry lain, tapi tetiba black out pulak. terpaksa buat entry recyle ni..sighhhh..

cerita cinta ni tak der kena mengena dgn kisah cinta org lain dan jugak bukan dicopy dari kisah hidup org lain. semua ni adalah pengalaman aku sendiri. kalaulah ada tersangkut sikit kat mana2, itu semua hanyalah kebetulan. kalau ada tersinggung apa2 dari entry ni, aku dgn rendah diri memohon maaf krn tak pernah terlintas dlm hati utk menganggu sesiapa. setakat ni jer, jumpa lagi dilain entry. tata titu tutu toto.. ngeekkk~

4 comments:

nn said...

salam..
apa kabo weh?

MyraLove =) said...

waa..panjangnye..tp part paling bestnye..part mirc tu..hahaha =)

Mata Hati said...

nn - kabo baik.

MyraLove =)- letih nak refresh balik kenangan lama. mujur ada diari..huhu

nurdani said...

cinta..macam2 jenis ada kan?
dulu pernah la cinta monyet, cinta kampus.semua macam hampeh je.ahaks

akhirnya..cinta sejati yang diredhai tu lebih nikmat. kepada Allah.