Saturday, October 09, 2010

Hero Pujaan Era 80an & Awal 90an

sambungan kpd entry sebelumnya. kalau semalam aku imbas kembali kartun2 yg diminati pada masa lalu, kali ini aku nak referesh balik memory kita semua tentang hero yg pernah menjadi kesukaan kita waktu kecik2 dulu. sebelum munculnya hero buatan malaysia seperti cicakman, rempit-man dan yg sewaktu dgn nya,  dunia pernah dilindungi oleh ramai hero2 dari jepun dan amerika. siapa tak kenal suria perkasa hitam, gaban, ultraman, captain power, miss comet, maskman dan macam2 lagilah yg pernah menjadi pujaan waktu kita kecik2 dulu. 


aku pun selalu berangan bila dah besar nanti nak jadi gaban atau suria perkasa hitam. sbb aku bercita2 tinggi nak pertahankan dunia dari org2 jahat. setiap kali lepas tgk cerita tuh kat tv, terus ajak kawan2 main kat pdg bola sambil lakonkan kembali apa yg ditayangkan dlm tv tadi. selalunya masing2 pakai topeng hero yg dibeli kat kedai runcit, murah jer..20 sen. aku fireee kau fireee kembali...piungg piunggg bzzzzzz, aku kasi tendangan padu maut, ko pun rebah tergolek. mcm tu lah selalunya aksi kat padang.

dulukan cerita hero mcm gaban dan suria perkasa hitam main hari khamis kol 5 ptg, confirm aku tak pergi ke mana2. terpacak dpn tv. sampai berbuih mulut mak suruh pergi kedai, aku buat dunno jer. kuatnya pengaruh cerita hero masa tu sampai ada masanya termimpi2. ok..aku tak nak membebel lama sgt. harap2 gambar super hero kat bawah ni boleh kembalikan balik memory korang ke zaman silam. kalu hero pujaan korang takder kat bawah, boleh cari kat google. wakaka wakaka gaban..

              Gaban                                   Suria Perkasa Hitam

          Miss Comet                               Captain Power

Maskman                                               Ultraman

  
Batman                                              Flashman

Cybercop                                           SuperBoy

Automan                                 Super Force

all picture from Google

13 comments:

Penulis said...

era masa aku budak sekolah ni..

Mata Hati said...

samalah...citer tu kebanyakannya ditayang masa aku sekolah rendah dan menengah bawah

Kyuubi_85 said...

gaban ni masa aku bebudak umur 5 tahun.. mask rider semua tu.. haha.. mmg serius wa minat gila semua ni

Blues Riders said...

eer.. Giant Robot ada..? hehe..

http://bluesriders.blogspot.com/search/label/Barang%20Elektrik

kakyon@kakrose said...

zaman akak ada katon lidi aje..

NURHANI (BABY) said...

ni ker??? hihihihi.. mmg hero pujaan pon

akuanakpahang said...

Citer diatas tu semua menjadi anatara pilihan saya masa era 80an :)

Nur Hawa Mohd Zin said...

semua di atas adalah betul...hehehe...eh sailormoon zaman bile ek? 80an atau 90an?

cKyN WaN said...

aah.sailormoon xde ke? haha

Mata Hati said...

Kyuubi: sapa yg pernah berada dlm era 80an pasti minat hero2 ni semua

Blues Riders: giant robot lupa nak letak..hehe

kakyon: katon lidi? ohh..

Nurhani: ni jer..byk lagi sebenarnya..letih nak google

akuanakpahang: u right...me too

Hawa/ckyn wan: sailormoon tahun 90an daaa

Iffa masih seperti dulu said...

ultraman^^

Sylarius said...

Cyber Cop antara hero yang aku rasa bingai kalau nak dibandingkan masa 2010 ni. Entah menda yang Cyber entah.

Haha.

Tapi hapa kesah. Cerita tu tengah naik masa '95. Menatang cyber tu sapah tak amik tau lagi.

Sylarius said...

Cyber Cop antara hero yang aku rasa bingai kalau nak dibandingkan masa 2010 ni. Entah menda yang Cyber entah.

Haha.

Tapi hapa kesah. Cerita tu tengah naik masa '95. Menatang cyber tu sapah tak amik tau lagi.