siapa diantara blogger suka makan tempoyak, sila angkat tangan dan kaki serentak? hehehe.. ramai yang suka sebenarnya. aku sendiri suka makan tempoyak. tapi kalau makan mcm tu jer, confirm aku tak dpt sumbat masuk dalam tekak. kalau dimasak ikan patin masak tempoyak, 3 pinggang nasik pun selamber jer aku kerjakan. sedap..sedap sangat. nak2 lagi dah tiba musim hujan ni..lagilah bertambah selera nak makan. err..tengah2 malam ni rasa lapor pulok bila sebut pasal gulai tempoyak ni. lecehnya...
nak cerita sikitlah pasal Cik Tempoyak yg teramat femes dikalangan orang melayu ni. mengalahkan bintang2 realiti tv lagi sehingga sebuah satu tempat kat Penang diberi nama Teluk Tempoyak. macam mana nak buat tempoyak? senang sangat. meh sini nak ajar...
Bahan-bahan:
isi durian - dibuang bijinya
garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
gaulkan isi durian bersama garam dan gula.
then letak dalam tapisan dan biarkan semalamam. tujuannya nak buang air yang masih ada dalam isi durian tu. kemudian boleh lah masukkan tempoyak ni dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk. jangan lupa tutup rapat bekas tu. kalau lupa nak tutup, nanti satu peti berbau semacam.
kalau kat pantai timur memang femes tempoyak ni. dalam buku sejarah Hikayat Abdullah ada disebutkan pasal tempoyak ni. tertulis dalam buku tu semasa lawatan penulis ke Terengganu sekitar tahun 1836, makanan kegemaran rakyat Terengganu adalah tempoyak, pekasam, petai dan jering.
kat Terengganu, orang panggil 'poyok', bukan tempoyak. kalau makan macam tu jer mmg tak sedap kecuali dimasukkan dlm gulai ikan. sebab kuatnya pengaruh tempoyak, terselit jugak nama tempoyak diantara nama2 masakan walaupun pembabitannya dalam masakan tak ubah seperti pelakon tambahan dalam sesebuah filem. contoh nama masakan yang femes, 'gulai ikan patin masak tempoyak'. peberet aku nih.. so, sempenan musim hujan, meh ler kita pakat rama2 makang ikang pating masok poyok...
sumber: facebook (resepi masakan melayu)
19 comments:
memang best klo dpt mkn poyok gak...nasi pns2 gerenti x pandang kiri kanan dh...mablesssss....
adus..tgk n3 ni terus berase lapar..memang suka..suka..suka...pas tu, tempoyak ikan bilis pun sedap, buat pedas2..ade ump...
sis ngan husband suker tempoyak...masuk dalam asam pedas pon sedap gak...kalau makam cam tue pon sedap gak tapi mesti nak letak bawang cili cincang ngan perahkan limau...sedapppp
tempoyak mmg sedap... fav tue..
gaul je ngan sambal belacan pastu cicah ngan ulam2x..perrgghh sedapnyer..lapo pulak..
klu gulai patin tempoyak tu ..lagi laa tak nampak mak mertua lalu..hehe..
na einazawa - say asuka makan nasik yg dah suam-suam.. kalau panas sgt tak terasa keenakan gulai poyok tu
simply nana - tak pernah rasa lagi tempoyak ikan bilis ni..mcm sedap jer
Shiela Latif - apa saja menu kalau diletak tempoyak mmg sedap. besarnya pengaruh tempoyak ni dlm membangkitkan selera makan
deqlis - mmg peberet sgt gulai ikan patin tempoyak tu. kesian mak mertua..huhuhu
tak pernah makan tempoyah ni.
u patut cuba makan sekali.. tapi kalau tak tahan dengan bau durian, jangan cuba hidu bau tempoyak..huhu
aduiii sedapnyerr...rase nak balik kg jer skng...kat UPSI nie susah nak cari yg sedap....wuaaaaaaa T_T
alamak apasal le saya tak suka ngan tempoyak
suke jugak makan tempoyak...heee~~dah lama tak makan tempoyak..huhu..terliur tgk lauk tuh..
tk sukanye tempoyak...huhuhu
cik tom mmg anak jati trg tp xsuka tempoyak, budu, belacan dan spesies2 tue..semua kawan ckp baik jgn jadi anak ganu..hahaha... ;D
azwa amani - cuti nanti boleh makan tempoyak sepuas hati..huu
Sharinginfoz - rugi ah...sedap tu
b.E.L.L.e - boleh jer lunch nanti makan gulai tempoyak..hehe
SYaMiLa, Cik Tom - rugi rugi..saya kalau tahu ada gulai masak tempoyak, tak pikir 2x nak makan
suka tempoyak.. tapi, dulu pelik tgk orang lain makan poyok.. me
srrrllllpppppppppp~ :P
Post a Comment