Friday, December 10, 2010

Keranamu Sardin

Dekat facebook, aku terbaca satu artikel berkaitan larangan makan sardin. Maybe ramai dikalangan pembaca telah membaca artikel ni kat facebook, blog ataupun melalui email yang dikirim. Dikatakan amalan memakan sardin boleh mengakibatkan terjadinya tumor dan fibroid dalam rahim. Dipersoalkan dalam artikel itu adalah bagaimana tulang sardin boleh menjadi lembut? Jawapan yang diberi ialah terdapatnya sejenis bahan kimia khas yang dimasukkan dalam tin sardin dengan tujuan untuk melembutkan tulang.

Okay, aku mengaku yang aku suka makan sardin. Sardin adalah makanan peberet aku. Tanpa sardin siapalah aku sekarang ni. Kerana sardin aku hampir bertemu jodoh dulu. Aku paling terror masak sardin. Tak percaya, meh ler datang rumah. Nanti aku masakkan sardin special untuk korang. Ahaks!!

Berbalik kepada perenggan pertama.. Actually aku ada sedikit kemusykilan tentang artikel tu. Apa yang akan aku tuliskan ni berdasarkan kepada permikiran aku, pandangan mata dan pemerhatian kepada reaksi pembaca tentang artikel ni.
  1. Kalau benar dikatakan bahan kimia khas dimasukkan dalam tin untuk melembutkan tulang yang keras, kenapa daging ikan sardin tak hancur berderai? Bukan ke tulang terletak dalam daging. Macam tak logikkan. Actually chef Mat Gebu pernah tunjukkan cara untuk melembutkan tulang ikan iaitu dengan masak dalam periuk stim. Nanti pergi lawat blog dia utk check kesasihan kata2 aku ni.
  2. Tiada makanan spesifik yang boleh membuatkan berlakunya ketumbuhan fibroid. Tak bolehlah terang2 salahkan sardin sebab banyak lagi makanan lain mengandungi lebih bahan kimia. Mentang-mentang lah muka ikan sardin tak hensem, last2 sardin jugak yang di kambing hitamkan. Mbeekkk!! Aku tak bersalah...
  3. Semua makanan ada affect lah. Kalau terlebih makan pasti akan mendatangkan kesan. Macam buah-buahan yang mengandungi vitamin C. Tubuh kita memerlukan tambahan vitamin tapi pada kadar tertentu. Kalau terlebih, lain pulak jadinya. Macam telur lah, kita digalakkan makan telur tapi dengan kadar yang ditetapkan. Bayangkan kalau kita makan 6-8 biji telur sehari, apa risiko yang akan kita hadapi utk jangka masa panjang
  4. Makanan sekarang memang banyak dicampur bahan kimia. Lebih2 lagi makanan dalam tin. Cubalah korang cari makaan dalam tin yang tak dicampur bahan kimia, ada jumpa tak? Semua makanan ni akan mendatangkan effect. Lebih baik kalau yang beli yang fresh dan masak sendiri. Lebih terjamin kualiti dan kebersihannya. Tapi jangan masukkan banyak sangat 'pak aji naik motor' dalam masakan, nanti botak kepala..
Terpulanglah pada korang samada nak boikot atau tak ikan sardin ni. Bagi aku, ikan sardin tak bersalah. Tak salah makan sardin tapi berpada-padalah. Make sure kalau nak beli sardin, beli yang tertera logo halal. Lagi baik kalau ianya ditinkan dalam negara ni. Elakkan membeli made in Thailand atau China yang diragui kebersihan dan kandungan bahannya.

27 comments:

Fitrah Adnan said...

series ke?? tapi saya suka sardin...selama ni makan ok je..ish3..

sardin sungguh sedap!..hehe

azwa_amani said...

tapi sardin sedap la... :)

chekna @ mama ziyad said...

sardin mmg sedap, tp xtahan bau dia je la..

AnneRaini said...

setuju la....sardin sedap wooo..malas masak heavy2 masak jek sardin..sure tambah nasi 2 pinggan ..hihihi

Ieda Al-Habsyi said...

aku totap setia dengan sardin, buat sandwich sedapppp terangkat tu! :)

Lizzie Yasmin said...

taK SUKE makanan dalam tin kecuali tuna spreed.. hehehe.. tue pun jrg sgt makan...

hajarus said...

sardin sedappp... paling suker beli sardin ayam brand niii... sardin besenyer menjadi menu santapan time2 malas & time2 xtau nak masak menu ape... jugak dimase2 ujung bulan... kih3x... ermmm betul ker pasal artikel ni ekkk... hrp2 bukan laaa...

maya amir said...

sadin laa makanan bagi org pemalas masak mcm saya..heheh

assyafieq said...

sardin....???? i like it..

NurSolehah said...

sardin ?? ermm.. sy mmg xske :(

LyNn HaMzAh said...

kak lynn sekeluarga minat makan sardin...brand pilihan dah tentu la ayam brand...

Iena farina said...

ikan sardin...oh ikan sardin..betul gak klu hncur mesti semuanyer hancur...tapi sy tak blh mkn ikn srdin coz allergic.. :(

fatin said...

hoho..sardin penting kot..mmg jd stock wajib tiap2 tahun..kl bz sgt letih sgt x smpt msak,sardin lah penyelamat!alhmdllah takde lak sakit pape..huhu

THE LEKAT LEKIT STORY said...

Betul tu... apapun makanan kalau terlebih pengambilannya memang ada kesan negatif even ia makanan yg sihat sekalipun. Cukup sekadar amik makanan dengan seimbang..

Hanisah Safian said...

alahhhhhhh.tapi sardin sooodap! :P

ciK mOt ©™ said...

takmo la boikot...
sardin cap ayam pilihan dari dulu lagi...
hehehe....
nak sedap masa masak sardin, goreng ikan sardin tu dulu...
perghhh terangkat la dik...

Roxy zai said...

ish3x..jgn suka suki tuduh sardin terchenta ku!!='(

kak Erna said...

dirumah akak jugak..tak pernah tinggal sardin..risau jugak ni..

Mata Hati said...

Fitrah Adnan - anggap jer artikel ttg bahaya makan sardin tu sebagai surat berantai

amani - bila nak pos sardin kat saya.. nak rasa sedap ke tak amani masak..hua hua

chekna@mama Ziyad - best apa bau sardin.. :)

Mata Hati said...

AnneRaini - hari2 makan sardin pun tak per..best lorrr

Ieda Al-Habsyi - yup..terangkat masuk dlm mulut... :)

Lizzie yasmin - kalau boleh elakkan sbb ada bahan pengawet y tak sesuai utk badan

hajarus - artikel berantai tu sebab jeles sardin menjadi pujaan ramai..huhuhu

Mata Hati said...

maya amir - saya juga..hehe

assyafieq - me too

NurSolehah - tak suka tak apa..tapi sedap lorrr

kak Lynn - ayam brand paling best. kalau brand lain mcm marina tu tak berapa best kuahnya

iena farina - ohh mcm tu ker.. ni 1st time dengat org alergik pada sardin. maybe bahan kimia dlm tu tak sesuai utk tubuh

Mata Hati said...

fatin - sardin, sardin, engkaulah ratu hatiku..

TLLS - kalau boleh kurangkan pengambilan makanan dalam tin

Hanisah Safian - :p

cik Mot - jangan angkat, saya ni berat lah..huhu

Roxy zai - tu lah...diaorang dengki kat encik sardin tu

kak Erna - tak der per2 lah kak cuma kalau boleh janganlah setiap hari

cahayamatakugembira said...

ye ke?? sy xpecaya..mak saye pecaye. mujur ayah sy xpecaye. so, smlm ayah saya beli sardin sy ngn ayah sy mkn je.. mak sy xmkn..hahaha

Mata Hati said...

boleh jer makan...saya pun suka sangat makang sardin

alexa yussida said...

betolll tu..sume mknn dlm tin or swaktu dgnnya sumenye bnyakk bhan kimia...nak sihat xnak sakit,beli fresh masak sndiri la..hhuhu:D

sardin bestt tyme malas2..:D

honeyvsbee said...

uii dari kecik sampai besar makan sardin ni...sebab mak saya kerja dikilang sardin ni....mana de kimia.....dia stim kan ikan tu jer...dan mungkin kalo ada yng tk elok dalam sardin tu pemekat sos tu...

Mata Hati said...

alexa yussida - agree

honeyvsbee - saja jer tu nak menjatihkan maruah ikan sardin. biasalah tu...