Friday, December 03, 2010

15 Fakta Menarik Hari Ini - Siri 6


  1. Pemerintah Maghribi, Moulay Ismail (1672-1727) mempunyai seramai 525 anak lelaki dan 342 anak perempuan yang dilahirkan dari kalangan 1,703 orang isterinya. (Idola ku..hehehe)
  2. Pada tahun 1830, kicap dijual sebagai ubat
  3. Adengan pertarungan Bruce Lee terlalu pantas pada pandangan mata sehingga terpaksa di edit untuk melambatkan pergerakannya
  4. 40% keuntungan McD adalah dari penjualan Happy Meals
  5. Bilangan ayam lebih banyak dari bilangan manusia di dunia
  6. Pemilik syarikat Marlboro yang pertama meninggal dunia akibat kanser paru-paru
  7. Lihat zip anda, tertera YKK kan? Itu adalah singkatan dari Yoshida Kogyo Kabushibibaisha, pembuat zip terbesar di dunia
  8. Beca merupakan sejenis alat pengangkutan yang popular di Asia tenggara dan Asia Timur asalnya dicipta oleh seorang rakyat Jepun yang berketurunan samurai
  9. Lebih 90% peserta skim piramid tidak pernah mendapat balik pelaburan awal mereka
  10. Arnold Susah Nak Eja (Schwarzenegger) dibayar US21,500 bagi setiap perkataan yang dituturkan dalam filem Terminator II: Judgement Day
  11. Permainan snooker berasal dari India
  12. Perkataan jepun 'Karaoke' membawa bermaksud Orkestra Kosong
  13. Dalam bahasa inggeris, perkataan 'Dreamt' adalah satu-satunya perkataan yang berakhir dengan 'mt'
  14. Perkataan 'Checkmate' berasal dari perkataan parsi 'Shah Mat' yang bermaksud 'raja dah mati'
  15. Perkataan 'Good bye' berasal dari perkataan 'God be with you'

16 comments:

Ayuni said...

best fakta2 nie....thanx bg sye url smlm....thanx bnyk2

aima in luv said...

menarik... nnt buat lgi taw.. mesti bnyk lagi yg kita tak tawu kn..

ciK mOt ©™ said...

ada fakta yang ke 16 ni...mesti hang lupa nak buh...
hehehe....

I*K*T*I*R*A*F said...

ooooooo,hari2 minum ubat lah mcm nih!












~merujuk fakta ke 2.muehehhe :P

Mata Hati said...

Ayuni - small matter jer tu

aima in luv - ok, sya cuba usahakan

cik MOT - apo dio tu? bagitaulah cik Mot?

IKTIRAF - mujur ku jarang makan kicap...hehe

.::: Princess MOMOY :::. said...

mcm x cayer jer yg shuker tu dr india...
MY RECENT POST: Pelaburan baru dalam AHB ?

ain said...

fakta no 1 tu...heheh...!!!

Mata Hati said...

Princess MOMOY - believe it or not, believe it

ain - :p

MY HEART said...

tadi try cek yang no 7 tu tulis.. cek2 takde logo pun??

baru sedar suar jean cap ayam ahahhaha memang la takde logo.... ^_^

Mata Hati said...

patut lah.. tapi kebanyakan zip seluar mmg tertera YKK ni

Iena farina said...

bagus info nie... :)...dtg blog ambik souvenir yea... TQ

Mata Hati said...

ok :)

firahadifa said...

yg last tu cam tak caya je tu maksudnya...

Mata Hati said...

ntahlah. byk yg ditemui menyatakan maksud mcm tu....hehe :)

alexa yussida said...

wahhhh gileerr menarik fakta2 ni:) bt lagi lagi dan lagi..bnyk bnda baru diketahui:) tenkiu

Mata Hati said...

yer yer, nanti saya buat lagi tapi tak bolehlah selalu. nanti jemu pulak orang nak baca