Monday, December 06, 2010

Spam

Entry merentas masa..
Sejak beberapa hari ni banyak pulak komen berbentuk spam yang datang mengacau. Dah puas buat tapisan tapi semakin hari semakin banyak. Dalam masa 2 hari 39 komen tak diingini masuk ke blog ni. Semua spam ni membuat kacau di entry2 terdahulu. Macam-macam iklan dipromosikan. Letih lorrr nak buang selalu komen2 ni. Kena terjah semua entry kalau nak cari di mana komen tak diundang ni di publishkan. 

Lihat gambar kat bawah tu kalau nak tahu contoh komen yang dklasifikasikan sebagai spam. Buat sementara tuan blog terpaksa aktifkan comment moderation untuk menyekat spammer ni.. Korang tahu tak macam mana nak sekat spammer ni?

13 comments:

papabear said...

setahu saya kalau nak sekat tu memang agak susah la. the best is macam yg berlaku sekarang di mana spam terus masuk spam box instead of jadi comment. so kita boleh select all and delete all.

Encik MamaT said...

aku tak pernah plak dapat... hehe.. blog tak glemer.. keke

Myaby said...

salam singgah

i flw u :)

ciK mOt ©™ said...

HA, PATUT wat moderation gitu...
spam2 ni menakutkan jek...

Shiela Latif said...

tak tau lar dik...sis tak penah lak kena komen macam nie...kalau email yang spam banyak deh...ehehe

Mata Hati said...

papabear - tu lah..kedang mengganggu jugak bila terlalu banyak masuk. tak ubah mcm spam dlm email.

Encik MamaT - blog ni pun x glamer cuma jadi mangsa keadaan jer

Mata Hati said...

Myaby - terima kasih

cik Mot - tu lah..nak kena godek2 balik ni cari cara terbaik utk halang spam ni

Shiela Latif - alaaa sis, dalam kotak email saya penuh dgn spam.. sehari sampai seratus lebih

Myaby said...

blog pemes2 ramai la spam.
cuba kalau blog x pemes cam i
hihihih

Mata Hati said...

hehehe...nanti saya suruh encik spam melawat blog saudari :p

kella said...

weh... ada jugak masuk di kotak komen ke?
alamak!

Mata Hati said...

perhatikan selalu kotak komen tu. :)

Izamir Ridzwan said...

kalau actif kan function moderate comment before publish tu jd jgk ke??

Mata Hati said...

spam tu tetap masuk..tension nak kena delete selalu