Friday, December 10, 2010

Setelah Terlanjur

Tak banyak yang boleh tuan blog sentuh pasal tajuk entry kali ni. Korang semua sudah terbiasa baca berita pasal tangkap khalwat, remaja terlanjur dan penguguran haram. Kalau 20 tahun yang lalu berita ni pasti mengemparkan rakyat tapi sekarang berita macam ni tak ubah seperti breakfast. Hari hari ada, hari hari mau.... 

Bukan saja di negara ni berlaku gejala ni tapi di seluruh dunia. Kalau yang beragama kristian, hindu atau buddha apa ku kisah. Tapi yang beragama islam pun nak join sama meningkatkan rating. Buatlah macam mana pun takkan berkesan selagi empunya badan tak mempunyai fikiran yang waras. Cikgu kata A, dia kata B.. Cikgu kata haram, dia kata halal. 

Kata pepatah, mencegah lebih baik dari mengubati. Jadi tuan blog nasihatkan kat korang semua dan jugak kepada diri sendiri, pantau selalu pergerakan ahli keluarga. Jangan biarkan mereka terjebak dengan golongan tak tentu arah. Paling penting buat pemeriksaan setiap masa terhadap kandungan dalam handphone dan jugak internet. Mesti amik tahu apa yang mereka simpan, apa yang mereka surfing.

Kat bawah ni tuan blog tampal 3 keping gambar yang diterima melalui email. Tak tahu dari negara mana tapi yang pasti perempuan ni berbangsa cina. Ni lah akibatnya dari hubungan tanpa ikatan yang sah. Tak kiralah secara paksa atau rela, yang pasti bayi itu tak bersalah. Adik kakak kat luar sana, don't try this at home. Pergi lah ke hospital kalu nak bersalin. Klik kat gambar untuk pembesaran

23 comments:

waRDah a.k.a QiQi said...

na'udzubillah.. :(

takotnye....

Mata Hati said...

yang buruk jadikan sempadan

Ismail Fitry said...

Yang paling penting ialah Agama. Tanpa asas agama yang kukuh, buatlah apa apa kempen sekalipun, takkan jalan.

Mata Hati said...

yup..tanpa tiang agama, aura negatif mana pun mudah meresap ke dalam permikiran

fatin said...

nauzubillah...
sma2 lah kita muhasabah diri..dan sling berpesan ke arah kebaikan :)

Ayuni said...

siannye baby tu....

C.A.R.M.I.L.A said...

na'udzubillah...:( ingatan buat semua dan diri nie.. solat itulah yg menjadikan kita kuat untuk menepis segala kemaksiatan itu....jgn tinggal solat...

sud@is said...

masyaallah,
ni dia berani buat berani tanggung...

eRNi aZiZ said...

haiiiihh..org zzaaman skrg dah tatau hukum hakam..x tau dosa pahala..x tau halal haram..depa buat dosa..x pasal ngan kita2 skali kena tanggung musibah yg tuhan turunkan..haihhhhhh...nauzubillahhhhh..

maya amir said...

saya takut kenangkan anak2 saya bile dah besar nanti..byk sgt pengaruh..huhu

ciK mOt ©™ said...

hurmmm speechless akak dik fairul weiii....sedih,,,

NM02 said...

minta jauh... huh!

kella said...

tak dapat tengok gambar...
tapi bila baca ramai yang komen tu, macam teruk je..

apa pun, yang penting dalam diri kena ada ilmu baru tahu mana baik mana buruk..

Mata Hati said...

fatin, Ayuni - hindarkan diri dari perkara2 yg menjurus ke arah keburukan

C.A.R.M.I.L.A - solat itu tiang agama, kalau tiada tiang mcm mana rumah dapat berdiri tegak

sud@is - ni dah kira berani mati..

Mata Hati said...

eRNi aZiZ - seperti kata peribahasa..kerana nilai setitik habis rosak susu sebelanga

maya amir - insyaallah, terapkan agama dlm diri anak2 utk menghindarkan dari semua ini

cik Mot - ku pun sama...

Mata Hati said...

NM02 - ia sentiasa dekat dengan kita. hanya kekuatan agama dlm diri mampu menjadi tembok penghalang kpd semua ni

kella - maybe kat opis, gambar kena block kot...

Iena farina said...

E2 lah manusia Allah yg kan kita insan yg istimewa tetapi byk melakukan dosa jer...Cian tgk baby yg tak bersalah :( minta di jauhkan lah...

iszieylyanziy said...

nauzubillah

Mata Hati said...

Iena farina - ntah lah..harap2 dijauhkan kita sekeluarga dari terjebak dgn perbuatan tak berperikemanusiaan ni

iszieylyanziy - susah ekk nak sebut nama saudari ni..

kinN~ said...

mintak di jauh kan jadi macam ni.

Mata Hati said...

jaga diri baik2

zu said...

ngeri. marah. sedihh. insaf. (T_T)

Mata Hati said...

berhati-hatilah dlm menempuh kehidupan yg penuh dugaan