Monday, December 20, 2010

Carta Pai

Pernah dengar pasal carta pai? Kat sekolah dulu mesti dah belajar pasal carta pai ni. Mula didedahkan tentang carta pai dalam subjek matematik. Betul tak? kalau tak betul nanti tolong perbetulkan.. Carta pai digunakan untuk menunjukkan peratusan sesuatu aktiviti. Biasanya ditandakan dengan warna yang berbeza untuk mewakili kumpulan berbeza.

Kat nuffnang pun ada juga ditunjukkan carta pai ni dalam analytics. Boleh klik kat kotak "came from" kalau nak lihat peratusan pengunjung dari pelbagai negara. Sesekali bila bukak nuffnang, aku suka jugak tengok carta pai ni. Saja nak amik tahu dari begara mana datangnya pengunjung blog ni. Korang semua dah tahu kan aku ada 3 buah blog. Yang pertama dah lama aku delete. Tinggal 2 yang masih aktif. Selain blog ni, blog satu lagi aku buat khusus untuk mendownload movie.

Seperti biasa, 90% pengunjung blog ni datangnya dari dalam negara. Berbeza dengan blog yang satu lagi. Kebiasaanya hanya 25% mewakili pengunjung dalam negara, selebihnya dari negara-negara luar. Tapi dah namanya tempat untuk mendownload movie, mesti pengguna internet serata dunia mencari website yang menawarkan khidmat download movie secara percuma. Untuk memudahkan diaorang, kena gunakan bahasa inggeris sebagai bahasa rasmi blog.

Sebelah kiri tu mewakili pengunjung blog ni manakala sebelah kanan bilangan pengunjung blog yang satu lagi. Comel jer nampak yang sebelah kanan tu. Macam pelangi...

13 comments:

Encik MamaT said...

ooo... mcm tu... hehe...

gadisBunga said...

lepas ni mesti ramai berpusu2 ke blog yang satu lagi tu...hihihi

Ayuni said...

hikhik, yg sye yg belah kanan tu pastu saperlh kejam sgt vote blog nie tutup trus....

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

warna warni...cun2..semua tu memeriahkan trafik blog kita.

Iena farina said...

hehehe..comel jer watermark mata hati...kmdian carta pai mcm aiskrim mat kool kwnku...cam2 perasa ada kat...hehehe :)

Iena farina said...

alah lupe lagi anda di tag :)

http://permataalza.blogspot.com/2010/12/award-ke-13.html

ibuayahdamia said...

bagus ler warna warni...maksudnya citer kita dah sampai luar sana ...hehe

wan nurul hezrina abd halim said...

gambar pentu tuh lagu cumil.hehe..aah kekadng kena adalah warna warni baru meriah mak ngah.

Nafisa81 said...

carta pai ni dulu kan siap masuk exam

LyNn HaMzAh said...

betul la dik...colourful...hehehehe...

Mata Hati said...

Encik MamaT - aahh...mcm tu

gadisBunga - hehehe..x der lah

Ayuni - adalah tu yg x suka ^^

Mata Hati said...

sis LM - warna-warni pelangi

Iena farina - mat kool mat kool kawanku :)

nanti saya tengok tag tu

ibuayahdamia - harap2 mcm tu lah

Mata Hati said...

wnhah - melaram mak ngah...huhuhu

Nafisa81 - aahh..ada ada

kak Lynn - warna warni kehidupan ^^